Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Στα 580 τα νέα κρούσματα - 398 οι διασωληνωμένοι, 24 θάνατοι

Κάτω από 400 οι διασωληνωμένοι

6 Ιουνίου 2021 17:35
Κορωνοϊός: Στα 580 τα νέα κρούσματα - 398 οι διασωληνωμένοι, 24 θάνατοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την τάση αποκλιμάκωσης των επιδημιολογικών δεικτών επιβεβαιώνουν για ένα ακόμη 24ωρο τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) -με τον αριθμό των διασωληνωμένων να πέφτει μάλιστα κάτω από τους 400.

O ΕΟΔΥ στα πλαίσια της καθιερωμένης ενημέρωσης, για σήμερα Κυριακή (6/6) ανακοίνωσε 580 νέα κρούσματα, 24 θανάτους και 398 διασωληνωμένους.

Oμως την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι εκκλήσεις και προειδοποιήσεις εκ μέρους των ειδικών ότι ο εμβολιασμός πρέπει να «τρέξει» μέσα στο καλοκαίρι προς οικοδόμηση του πολυπόθητου τείχους ανοσίας ώστε να μην βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με τέταρτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού τον χειμώνα.

Κορωνοϊός: Στα 580 τα νέα κρούσματα - 398 οι διασωληνωμένοι, 24 θάνατοι

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 580, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 409.368 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 40 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.954 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.277 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 398 (62.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.505 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 166 (ημερήσια μεταβολή +11.41%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πίνακας1

Δείτε εδώ το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ.

Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός; - Προνόμια για τους εμβολιασμένους

Εξελίξεις, που σίγουρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις, έρχονται σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καθώς δεν πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και αυτός να γίνει για ορισμένες περιπτώσεις υποχρεωτικός.

Για την σημασία των εμβολίων καθώς και το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού μίλησαν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος τονίζοντας πως είναι αναμφισβήτητο ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός, αν και υπάρχουν αντιδράσεις ακόμη και στους υγειονομικούς.

Ο ίδιος επεσήμανε πως με το εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα όπως την προστασία της υγείας μας και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου.

Για το γεγονός ότι πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί δυσκολεύονται να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως ο επόμενος στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού και να γίνεται εύκολα στην γειτονιά μας πχ γιατρό μας, φαρμακείο.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για το πώς μπορουν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο πρότεινε να γίνουν δύο πράγματα: Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κλπ για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

«Το εμβόλιο αυτή την στιγμή είναι το κυριότερο όπλο για να ελέγξουμε την πανδημία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καπραβέλος.

Όπως ανέφερε αν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τον ιό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «όπλο» και υπογράμμισε πως ο μη εμβολιασμένος διευκολύνει την διασπορά – ανάπτυξη των μεταλλάξεων και υπάρχει κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα. «Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως ίσως χρειαστεί να έχουμε και μια δόση «αναμνηστική» τον Σεπτέμβριο αλλά ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος.
«Οι πάνω από 60 ετών θα είναι πιο ευάλωτοι σε ένα πιθανό τέταρτο κύμα και μάλιστα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος. «Το 4ο κύμα θα μας απασχολήσει με αυτή την κατηγορία ασθενών. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτιμά πως για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και στα παιδιά.

Παράλληλα, σημείωσε πως από την στιγμή που το νοσοκομείο μετατρέπεται για μία νόσο αποδιοργανώνεται με αποτέλεσμα την ακύρωση χειρουργείων και άλλων.

Κορωνοϊός: Τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι

Ανοιχτό «παράθυρο» για προνόμια στους εμβολιασμένος άφησε ο Στέλιος Πέτσας.

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έφερε και παραδείγματα, όπως η μεγαλύτερη κίνηση εντός κι εκτός επικράτειας και η δυνατότητα επίσκεψης σε χώρους που τώρα είναι κλειστοί.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως αρχικά είχε ειπωθεί για 1018 όταν γινόταν ο πρώτος σχεδιασμός ενώ πλέον έχουν φτάσει 50% πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό.

Παράλληλα σημείωσε πως «είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share