Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αγρίνιο: Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου για τους 40 θανάτους στη ΜΕΘ

Τι αναφέρει στην επιστολή του

5 Ιουνίου 2021 17:02
Αγρίνιο: Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου για τους 40 θανάτους στη ΜΕΘ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επιβεβαιώνονται πληροφορίες που θέλουν τον διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου, Ανδρέα Τσώλη, μετά και την πίεση που του ασκήθηκε, να παραιτείται από την θέση του.

Νωρίτερα σήμερα από την Πάτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, δήλωσε πως η αποπομπή του κ. Τσώλη, είναι ειλημμένη απόφαση, δίνοντάς του ουσιαστικά ένα περιθώριο παραίτησης, μέχρι την Δευτερά.

Αγρίνιο: Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου για τους 40 θανάτους στη ΜΕΘ

“Πάντα την ευθύνη την φέρει ο επικεφαλής της μονάδας. Θα δούμε τι έχει συμβεί θα αξιολογήσουμε την κατάσταση, αλλά το τονίζω ξανά πρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση για το νοσοκομείο Αγρινίου. Να μην σπέρνουμε τον πανικό και τον φόβο στον κόσμο. Οι συμπολίτες μας πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς διότι όλες οι μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες υγείας. Χρειάζεται μια νέα αρχή” είπε ο κύριος Κοντοζαμάνης.

Την παραίτησή του είχαν ζητήσει χθες Παρασκευή και οι τρεις βουλευτές Αιτωλ/νίας της ΝΔ, με την αντιπολίτευση πάντως να κάνει λόγο για υποκρισία και μετακύληση ευθυνών εκ μέρους των πραγματικά υπαιτίων, δηλαδή την 6η ΥΠΕ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως ο κ. Τσώλης, υπέβαλλε τελικά την παραίτηση του.

40 νεκροί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου

Τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου, που θέλουν να μην έχει καταφέρει ούτε ένας ασθενής να βγει ζωντανός, πυροδότησαν εκτός από θύελλα αντιδράσεων και ενδελεχή έρευνα από πλευράς της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τους υγειονομικούς του νοσοκομείου, τα εξωφρενικά υψηλά ποσοστά οφείλονται σε πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία των ασθενών αλλά και η καθυστερημένη εισαγωγή τους στη ΜΕΘ. «Σαφώς και έχουν συμβεί αυτά. Έχουν παραμείνει ασθενείς στους διαδρόμους για 2-3 ημέρες. Γίνονταν ΜΕΘ Covid άρον- άρον χωρίς να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό» υπογράμμισε στο Live News, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Κώστας Μπακόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ πάντως, ένας ακόμη παράγοντας είναι το άπειρο προσωπικό που στελέχωσε τη συγκεκριμένη μονάδα παρά τις εκκλήσεις του διευθυντή για εντατικολόγους. «Ενώ η ΜΕΘ λειτουργούσε ως ΜΕΘ κορoνοϊού όταν ζήτησε προσωπικό, του πήγαν δύο γιατρούς οι οποίοι δεν είχαν εξειδίκευση στη ΜΕΘ. Και του πήραν δύο έμπειρες νοσηλεύτριες και τις πήγαν σε άλλη κλινική του νοσοκομείου» σημείωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Πάνω από 260 εκατ. εμβολιασμοί στην ΕΕ – Πόσοι έχουν γίνει στην Ελλάδα

Με γοργούς ρυθμούς «τρέχουν» οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εκατομμύρια πολίτες να έχουν κάνει ήδη την 1η δόση. Σήμερα στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί, σύμφωνα με τον γγ πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Οι παραδόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό στην ΕΕ μέχρι τις 4 Ιουνίου, σύμφωνα με την Κομισιόν, έφτασαν τα 325,8 εκατομμύρια. Παράλληλα, 260,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνεται στο γράφημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα social media, το 48% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και 85 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Δείτε το γράφημα της Κομισιόν με τα στοιχεία

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα

Για την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα μας μίλησε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Σήμερα το πρωί ξεπεράσαμε τους 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς», τόνισε μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος». (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά)

Επεσήμανε δε ότι «αυτός είναι ένας επιχειρησιακός στόχος ο οποίος τέθηκε», προσθέτοντας ότι οι «στόχοι τίθενται ανάλογα με το πώς έρχονται τα εμβόλια». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «θα μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να αυξήσουμε την δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμού, αν είχαμε περισσότερα εμβόλια».

Τι θα γίνει στην Ελλάδα με τους εμβολιασμούς παιδιών - Οι έξι κρίσιμοι παράγοντες που θα σταθμίσει η επιτροπή

Κορωνοϊός: Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ενός μαζικού εμβολιασμού των παιδιών στην παρούσα χρονική συγκυρία ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Τι λένε οι επιστήμονες για τα παιδιά 12-15 χρονών;

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι «οι εμβολιασμοί παιδιών αφορούν αποκλειστικά σε παιδιά τα οποία για κάποιον ιδιαίτερο λόγο υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα. Δεν μιλάμε για μαζικό εμβολιασμό παιδιών αυτή τη χρονική στιγμή. Τα παιδιά κινδυνεύουν ελάχιστα από τον κορωνοϊό και να νοσήσουν βαριά και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις».

Ωστόσο, τόνισε ότι στη χώρα μας πολλοί άνθρωποι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί. «Δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν ένα ποσοστό 30%-35% των πολιτών άνω των 60 ετών, που είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν κυρίως από την Covid. Πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Πρέπει πρώτα να λυθεί αυτό το θέμα», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή «δεν έχουμε εμβολιασμένους διασωληνωμένους».

Έρχεται τέταρτο κύμα

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι αν είχε εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων άνω των 60 ετών, θα είχαμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους και θανάτους. Ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «αυτό που παρατηρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και τις 30/5 σε όλη την επικράτεια είναι μια μείωση του ιικού φορτίου εκτός από κάποιες περιοχές, όπως τα Χανιά».

Αναφορικά με το αν θα έχουμε τέταρτο κύμα από το φθινόπωρο, ο κ. Θωμαΐδης εμφανίστηκε αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι από τον Οκτώβριο, που είναι διαχρονική περίοδος έναρξη των ιώσεων, θα έχουμε μια καινούρια κατάσταση, όμως από τη στιγμή που θα έχει εμβολιαστεί το 70%-80% του πληθυσμού, δε θα είναι σημαντικό και της δριμύτητας που είχαμε μέχρι τώρα.

Εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών: Οι έξι κρίσιμοι παράγοντες που θα σταθμίσει η επιτροπή

Με κινήσεις ακριβείας ζυγίζει τα μέχρι τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι της λοίμωξης covid-19 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, μετά την έγκριση – την περασμένη Παρασκευή- του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και για παιδιά ηλικίας 12-15 χρόνων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Παρά τις ραγδαίες, όπως τις χαρακτήρισε η πρόεδρος της Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, εξελίξεις αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών, οι επιστήμονες της αρμόδιας επιτροπής βρίσκονται σε επιστημονική ετοιμότητα αναφορικά με τη συλλογή και την αξιολόγηση στοιχείων χωρίς όμως να βιάζονται να γνωμοδοτήσουν.

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο κατά της λοίμωξης Covid-19 που εγκρίνεται για άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – έγκριση έχει δοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά- καθώς μέχρι τώρα χορηγούνταν σε άτομα ηλικίας 16 χρόνων και άνω με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τις 7 Ιουνίου. Το δοσολογικό σχήμα θα είναι το ίδιο με αυτό των ενηλίκων, δηλαδή δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Ανάλογη θετική απόφαση αναμένεται και για το εμβόλιο της Moderna για την ηλικιακή ομάδα 12-15 χρόνων τις επόμενες εβδομάδες, ενώ υπάρχει προοπτική επέκτασης των μελετών για τα τύπου mRNA εμβόλια και σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 χρόνων.

«Πρωταρχικός στόχος είναι ο εμβολιασμός των ενηλίκων» επανέλαβε, χθες, κατά την τακτική ενημέρωση για την εμβολιαστική εκστρατεία από το υπουργείο Υγείας, η κυρία Θεοδωρίδου. Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, του εμβολιασμού των παιδιών, την προηγούμενη εβδομάδα είχε υπογραμμίσει πως «οι ενήλικοι πρέπει να δώσουν δυναμικό ''παρών'' στον εμβολιασμό ώστε να μη δημιουργηθεί κενό το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουμε με τον εμβολιασμό και των μικρότερων ηλικιών». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 19,4% του ενήλικου πληθυσμού και έχει λάβει μία δόση το 34,5%.

Αναλύοντας την απόφαση του ΕΜΑ που ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά ηλικίας 12-15 χρόνων, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως «η απόφαση στηρίχθηκε σε μελέτη που αφορούσε 2.260 παιδιά της ηλικίας 12 έως 15 ετών, τα οποία σύμφωνα με το ερευνητικό πρωτόκολλο παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο ήταν ανοσογόνο, δηλαδή παρήγαγε αντισώματα, και αποτελεσματικό. Από τα 1.005 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο κανένα δεν ανέπτυξε τη νόσο, ενώ στα 978 παιδιά, που δεν εμβολιάστηκαν 16 προσβλήθηκαν από τη νόσο. Δηλαδή η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%».

Σε ό,τι αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες η καθηγήτρια είπε πως «ήταν συνήθεις και ήπιες, όπως ξέρουμε από τα παιδικά λεγόμενα εμβόλια», ωστόσο υπογράμμισε πως «η Επιτροπή σημειώνει ότι ο περιορισμένος αριθμός παιδιών που συμπεριλαμβάνει η μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες».

Εμβολιασμός παιδιών

Η έγκριση του ΕΜΑ και η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

«Η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα κάθε χώρας να μπορεί να διαμορφώνει μια στρατηγική, μια πολιτική εμβολιασμού ανάλογα με τα στοιχεία που διαθέτει» εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, πως το «πράσινο φως» που έδωσε ο ευρωπαϊκός ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων κινητοποίησε και την εγχώρια επιτροπή. Η Εθνική Επιτροπή, όπως είπε, θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους του θέματος, προκειμένου να διατυπώσει την πρότασή της για τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης covid-19. Ξεκαθάρισε όμως ότι ο εμβολιασμός δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως ο ρόλος της Επιτροπής είναι συμβουλευτικός στο υπουργείο Υγείας.

«Όπως γίνεται και για όλα τα εμβόλια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμά πολλούς παράγοντες και διαμορφώνει το σκεπτικό και την απόφασή της, την οποία και την δημοσιοποιεί. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν τη νόσο- γνωρίζουμε ότι, ευτυχώς, η νόσος του κορωνοϊού έχει ήπια πορεία στα παιδιά-, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ επιδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και τις δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να βρίσκονται τα παιδιά, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και τέλος, την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει ο εμβολιασμός» παρέθεσε τους έξι κρίσιμους παράγοντες που θα σταθμίσει κατά τη συνεδρίασή της η επιστημονική επιτροπή.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τη νόσο, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις νόσησης παιδιών, ακόμα και μικρής ηλικίας, αλλά σε πολύ μικρότερα ποσοστά συγκριτικά με τους μεγάλους. Παιδιά και νέοι ηλικίας κάτω των 20 ετών νοσούν σπάνια (περίπου 2%). Επίσης, οι ειδικοί έχουν υπογραμμίσει πως η συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι μικρή – το επανέλαβε ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ότι θα εμβολιαστούν τα παιδιά 12-15 ετών. Μπορεί να γίνει μια διαφοροποίηση ανάλογα με το τι θα μελετήσει η Επιτροπή και πως θα σταθμίσει τα πράγματα. Μπορεί η σύσταση να αφορά μόνο σε παιδιά αυξημένου κινδύνου και όχι σε όλα τα παιδιά» εκτίμησε η κυρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στην επικείμενη συζήτηση και εισήγηση για το συγκεκριμένο θέμα στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Επιτροπής.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε η καθηγήτρια στις ανησυχίες των γονιών τονίζοντας ότι «τις λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπ’ όψιν μας, γιατί οι γονείς είναι αυτοί που θα δώσουν τη συναίνεση τους για τον εμβολιασμό, και με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί άριστα για να έχει η χώρα μας ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού για όλα τα λοιμώδη νοσήματα» καθώς και στην επιστημοσύνη και τα αντανακλαστικά των παιδιάτρων. «Θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα και στους παιδιάτρους, οι οποίοι έχουν όλα αυτά τα χρόνια στα χέρια τους εμβολιασμούς των παιδιών και που θα παίξουν σημαντικό ρόλο και για αυτό το εμβόλιο» όπως τόνισε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share