Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Self test: Ραγδαίες αλλαγές στη διάθεση τους στον ιδιωτικό τομέα - Πότε τα προμηθευόμαστε και για ποιες εβδομάδες ισχύουν

Για ποιους είναι δωρεάν αλλά όχι υποχρεωτικό; Πώς μπορεί να μας «χτυπήσει» το ανοσοποιητικό

4 Ιουνίου 2021 17:16
Self test: Ραγδαίες αλλαγές στη διάθεση τους στον ιδιωτικό τομέα - Πότε τα προμηθευόμαστε και για ποιες εβδομάδες ισχύουν
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Serlf Test: Από τη Δευτέρα (07/06) και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 7/6/2021 έως 13/6/2021, οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία (3) δωρεάν self test, ένα για την εβδομάδα 7-14 Ιουνίου, ένα για την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου και ένα για την εβδομάδα 23-30 Ιουνίου. Με βάση τις διευκρινίσεις που δόθηκαν για τη διενέργεια των self test την περίοδο 7-30 Ιουνίου 2021

Υπενθυμίζεται ότι το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Σε κάθε περίπτωση, όταν μεσολαβούν διαστήματα όπου ο/η εργαζόμενος/η απασχολείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή τελεί σε νόμιμη άδεια κ.α., ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του/ης με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική του/ης σύμβαση τόπο εργασίας.

Κατ‘ εξαίρεση για την εβδομάδα από 7/6/2021 έως 13/6/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία. Οι εργαζόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε ημέρα έως και 13/6/2021.

Από 14/6/2021 έως 30/6/2021 ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία.

Υπενθυμίζεται ότι τρία self test από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου θα είναι σε θέση να προμηθευτούν στο σύνολό τους οι υπάλληλοι του Δημοσίου. Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 7 - 12 Ιουνίου, 14 - 21 Ιουνίου και 21 - 27 Ιουνίου.

Self test: Για ποιους είναι δωρεάν αλλά όχι υποχρεωτικό; Πώς μπορεί να μας «χτυπήσει» το ανοσοποιητικό

Διευκρίνσεις από το υπουργείο Εργασίας για τα self test και όσους έχουν ατομική επιχείρηση. Δεν είναι υποχρεωτικό το self test για όσους έχουν ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και η δήλωση του αποτελέσματος στη σχετική πλατφόρμα. Παράλληλα, τα στοιχεία για τα ποσοστά των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα, έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις και επιθυμούν να κάνουν το τεστ, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν τα self test από τα φαρμακεία και εναπόκειται στην προαίρεσή τους να δηλώσουν το αποτέλεσμά τους στην πλατφόρμα.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ο σχεδιασμός το επόμενο διάστημα να δοθεί η δυνατότητα και άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι άνεργοι, να προμηθεύονται δωρεάν τα self test.

Υπενθυμίζεται πως από χθες Δευτέρα 24/05/2021 έως το Σάββατο 29/05/2021, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests -ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.

Self tests: Υπάρχει κίνδυνος για το ανοσοποιητικό;

Ένα νέο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, και σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με τη διαχείριση των απορριμάττων των self tests.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να πετάμε τα self test στα σκουπίδια, ούτε βεβαίως στην ανακύκλωση καθώς αυτό το υγρό που περιέχει το self test, μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Συνεπώς, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλήγουν στην ανακύκλωση τα self tests.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Πέτρος Σαμαράς, «τώρα, τα εκατομμύρια τεστ δημιουργούν πρόβλημα. Δεν το πετάμε στην ανακύκλωση και για τα σκουπίδια τίθεται ένα θέμα, γιατί αυτό το υγρό που περιέχει επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου».

«Δεν πρέπει να το πετάμε στον κάδο. Θα πρέπει να γίνεται ίδια περίπου διαχείριση όπως στα φαρμακεία με τα ληγμένα φάρμακα. Θα μπορούσαν όμως να υπάρχουν και συγκεκριμένα σημεία διάθεσης, με ειδικούς κάδους», προσθέτει ο κ. Σαμαράς.

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι και μαθητές που υποβάλλονται σε διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), κάθε εβδομάδα.

TAGS
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share