Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Self test: Τι θα ισχύει από την ερχόμενη εβδομάδα για εργαζόμενους στο Δημόσιο

Τι αλλάζει στη διάθεσή τους

4 Ιουνίου 2021 14:13
Self test: Τι θα ισχύει από την ερχόμενη εβδομάδα για εργαζόμενους στο Δημόσιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε συνέχεια της εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό (COVID-19) στο σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου, επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου θα είναι σε θέση να προμηθευτούν τρεις (3) νέους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self tests).

Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 7 - 12 Ιουνίου, 14 - 21 Ιουνίου και 21 - 27 Ιουνίου.

Self test: Τι θα ισχύει από την ερχόμενη εβδομάδα για εργαζόμενους στο Δημόσιο

Επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε ισχύ, για τους υπαλλήλους εκείνους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους και δεν τηλεργάζονται, η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία και οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης μέχρι το τέλος της κάθε εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Εναλλακτικά του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Self test: Τι θα ισχύει για εργαζόμενους στο Δημόσιο

Από τη Δευτέρα η διάθεση στον ιδιωτικό τομέα

Παραμένει η υποχρέωση της διεξαγωγής self test από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη να ανακοινώνει πότε θα μπορέσουν να τα προμηθευτούν εκ νέου από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με την κυρία Ράπτη η χορήγηση των δωρεάν self test στους ιδιωτικούς υπαλλήλους από τα φαρμακεία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self test μια φορά την εβδομάδα για να προσέλθουν στην εργασία τους.

Όπως εξήγησε η κυρία Ράπτη, αυτή την εβδομάδα γίνεται η χορήγηση των self test για τους μαθητές. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα φαρμακεία, η διάθεση για τον ιδιωτικό τομέα θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Από Δευτέρα ξανά self test για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους

Ερωτηθείσα, δε, για το πότε θα σταματήσει η υποχρέωση διεξαγωγής self test από όσους έχουν εμβολιαστεί απάντησε ότι «αυτό θα εξεταστεί άμεσα» με πληροφορίες να θέτουν την αλλαγή αυτή για τις 15 Ιουνίου.

Η κυρία Ράπτη ρωτήθηκε επίσης για τον Ρώσο τουρίστα που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό λίγα μόλις 24ωρα αφού είχε έρθει στη χώρα μας με αρνητικό τεστ και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε ΜΕΘ του «Παπανικολάου», λέγοντας πως η ενδεχόμενη πλαστότητα των τεστ διερευνάται.

Υπενθύμισε, τέλος, πως από τις 7 Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα ραντεβού των πολιτών 18-29 ετών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson ενώ από την επόμενη βδομάδα θα ανοίξουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα σε δύο ομάδες.

Εάν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού τεστ του εργαζομένου βγει θετικό ακολουθείται μια διαφορετική διαδικασία. Αναλυτικότερα: Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.

Ακολούθως εντός 24 ωρών ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Προσοχή: Και το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

Βήμα βήμα η διαδικασία

Και πώς θα κάνουμε το τεστ;

Με καθαρά χέρια:

  • Βάζουμε τη μπατονέτα περίπου 4 εκ. μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά και παίρνοντας ανάσα από το στόμα.
  • Περιστρέφουμε 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε στο άλλο ρουθούνι.
  • Ανοίγουμε το σωληνάριο και τοποθετούμε το στυλεό μέσα στο υγρό και το αφήνουμε για 15’ περιστρέφοντάς το για να φύγει ό,τι υπάρχει μέσα στο υγρό.
  • Μετά πιέζουμε το στυλεό όπως είναι μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό και μετά το απορρίπτουμε στο σακουλάκι.
  • Έπειτα ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας και την αφήνουμε 10 με 15 λεπτά μέχρι να δείξει αποτέλεσμα.
  • Έπειτα απορρίπτουμε και το φιαλίδιο στο σακουλάκι.
  • Στο τεστ σάλιου η διαδικασία είναι η ίδια απλά λαμβάνεται με δείγμα από το στόμα μέσα στην ειδική χοάνη, που υπάρχει στο κιτ, η οποία συνδέεται με το φιαλίδιο με το υγρό.
  • Ανακινούμε το φιαλίδιο το αφήνουμε ένα λεπτό και μετά μεταφέρουμε 4 σταγόνες στην πλακέτα.

Πως ταξιδεύουμε με πλοίο; Η επιβίβαση θέλει ψηφιακή δήλωση με τεστ;

Πιο εύκολο γίνεται από σήμερα, Πέμπτη, το ταξίδι με πλοίο καθώς οι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώσουν τη δήλωση υγείας και ψηφιακά. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να αποφεύγονται οι συνωστισμοί στα λιμάνια και να γίνεται ομαλά η επιβίβασή των πολιτών στα πλοία.

H δήλωση υγείας είναι ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο εστιάζει σε συμπτώματα, τυχόν επαφή με κρούσμα κορωνοϊού και περιλαμβάνει εξειδικευμένες ερωτήσεις για τα τεστ, καθώς και τα εμβόλια. Όπως υπενθύμισε ο κ. Πλακιωτάκης όσοι θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί είτε να έχουν κάνει rapid test ή self test ή μοριακό έλεγχο.

Διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις που οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να κάνουν rapid test ή self test αλλά να έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού μαζί τους. O κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι παραμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για πληρότητα των πλοίων στο 85% όταν διαθέτουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Παράλληλα δείτε πότε θα πάρουν σειρά για εμβολισμό οι ηλικίες 18-29 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση σε πλοίο, οι επιβάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν:

  • Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή
  • Αρνητικό αποτέλεσμα PCR Test 72 ωρών ή
  • Αρνητικό αποτέλεσμα Rapid Test 24 ωρών ή
  • Αρνητικό αποτέλεσμα Self Test 24 ωρών, το αποτέλεσμα του οποίου θα πρέπει να δηλωθεί στο έντυπο Προ-Επιβίβασης ή Βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.

Για τους επιβάτες κάτω των 5 ετών δεν υπάρχει υποχρέωση διενέργειας PCR test, rapid test ή self test. Να σημειωθεί ότι παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας κατά την επιβίβαση, το ταξίδι και την αποβίβαση.

Πως ταξιδεύουμε με πλοίο; Η επιβίβαση θέλει ψηφιακή δήλωση με τεστ;

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η διαδικασία στην πλατφόρμα - Τα βήματα για την έκδοση

Ανοιχτή είναι εδώ και περίπου ένα 24ωρο η πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα το εφαρμόσουν. Με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID κάποιος πιστοποιεί πως έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Βήμα-βήμα η διαδικασία έκδοσης

  • Μπαίνετε στην πλατφόρμα eudcc.gov.gr
  • Θα χρειαστείτε τους κωδικούς Taxis και το ΑΜΚΑ
  • Πατάτε «Ξεκινήστε εδώ» και συνέχεια κλικάρετε σε μία από τις τρεις διαθέσιμες επιλογές:
  • Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Εμβολιασμός) αν έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού
  • Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Νόσηση) αν έχετε νοσήσει και έχει καταχωριστεί το θετικό αποτέλεσμα
  • Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Διαγνωστικός Έλεγχος) αν έχετε υποβληθεί εντός των τελευταίων 30 ημερών σε διαγνωστικό έλεγχο Rapid ή PCR και έχει καταχωριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα
  • Πατάτε «Συνέχεια» και «Σύνδεση»
  • Επιβεβαιώνετε τα στοιχεία σας
  • Συμπληρώνετε ΑΜΚΑ και λοιπά στοιχεία εφόσον χρειάζονται και πατάτε «Συνέχεια»

Η ακριβής λειτουργία του πιστοποιητικού περιγράφεται παρακάτω σε οκτώ ερωταπαντήσεις

Πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Τι θα βεβαιώνει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

  • έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή
  • έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή
  • έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί:

  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται ότι κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.

Ψηφιακό πιστοποιητικό Ελλάδα

Τι μορφή θα έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Πότε τίθεται σε εφαρμογή;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021. Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.

Η εφαρμογή του σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν μπορώ να μετακινηθώ;

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας.

Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.

Ποια προσωπικά μου δεδομένα θα περιλαμβάνει;

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share