Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Τηλεργασία: Μέχρι πότε πήρε παράταση - Οι νέοι όροι, τι ισχύει για εργαζόμενους και ποια τα οφέλη της

Στη «Διαύγεια» η ΚΥΑ

4 Ιουνίου 2021 12:31
Τηλεργασία: Μέχρι πότε πήρε παράταση - Οι νέοι όροι, τι ισχύει για εργαζόμενους και ποια τα οφέλη της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη «Διαύγεια» αναρτήθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία παρατείνεται η υποχρέωση εφαρμογής των έκτακτων και προσωρινών μέτρων ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας σε όλη την Επικράτεια.

Συγκεκριμένα, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού, παρατείνονται έως και την 30ή Ιουνίου 2021 οι εξής κανόνες ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας:

1α) Επιχειρήσεις-εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, υποχρεούνται έως 30/06/2021 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 20% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Τηλεργασία: Μέχρι πότε πήρε παράταση - Οι νέοι όροι, τι ισχύει για εργαζόμενους και ποια τα οφέλη της

1β) Για την ορθή τήρηση των προαναφερομένων, οφείλουν να προαναγγείλουν, πριν από την έναρξη της εργασίας, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία του 20% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας-Έντυπο Ειδικού Σκοπού» της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α' 76).

1γ) Σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω υποχρέωσης, επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση-εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

2. Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται υποχρεωτικά για το μήνα Ιούνιο, κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τις αλλαγές ή τροποποιήσεις ωραρίου που αφορούν στην ανωτέρω και εντός διώρου σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του π.δ. 88/1999 (Α' 94), καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία των λοιπών αλλαγών ή τροποποιήσεων του χρόνου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, πριν από την πραγματοποίησή τους, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Παράλληλα, με ξεχωριστή ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, παρατείνεται, μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2021, η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την περίπτωση α) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α' 55), ως κυρώθηκε και ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.

Τηλεργασία: Μέχρι πότε πήρε παράταση

Τα οφέλη της τηλεργασίας

Μια δεκαετία πριν η τηλεργασία αποτελούσε άγνωστη σχεδόν λέξη και έννοια για τους περισσότερους. Fast forward στο 2020 όπου πλέον, εκτός του ότι ήδη εφαρμόζεται εδώ και κάποια χρόνια, αποτελεί μια σημαντική λύση εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας! Όπως εξηγήσαμε στο προηγούμενο άρθρο, η αναβολή είναι σαφώς καλύτερη λύση από την ακύρωση. Για μια μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων όμως, η τηλεργασία δίνει την επιλογή στους εργαζομένους για την αποφυγή ακόμη και της αναβολής, αφού συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά από τα σπίτια τους, γεγονός ιδιαίτερα θετικό και ενθαρρυντικό! Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να ισχύει σε κάθε περίπτωση, καθώς η φυσική παρουσία κάποιων εργαζόμενων κρίνεται απαραίτητη. Στη digital εποχή που διανύουμε όμως, κάτι τέτοιο είναι ευκολότερο από ποτέ… Ας δούμε παρακάτω κάποια από τα μεγάλα οφέλη της τηλεργασίας που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί πριν!

  1. Αύξηση της Παραγωγικότητας

    Ακούγοντας κάποιος τον όρο τηλεργασία, πιθανότατα θα σκεφτεί κάποιον να τρώει πατατάκια και να χαζεύει μπροστά στον υπολογιστή εν ώρα εργασίας… Κάτι που φυσικά δεν ισχύει, καθώς πρώτον τίποτα δεν μένει κρυφό για πάντα, δεύτερον η φερεγγυότητα πάντα λάμπει και εκτιμάται στο τέλος της ημέρας, ενώ βέβαια τα αποτελέσματα της φαίνεται να δηλώνουν το ακριβώς αντίθετο! Σύμφωνα με μαρτυρίες ερευνών και διευθυντών επιχειρήσεων, μέσω της τηλεργασίας η παραγωγικότητα των εργαζομένων εκτοξεύεται, σημειώνοντας αύξηση μεταξύ 10%- 40%, καθώς οι εργαζόμενοι δουλεύουν πιο απερίσπαστα, αποφεύγουν χρονοβόρες μετακινήσεις και είναι πιο συγκεντρωμένοι, καλύπτοντας έτσι μεγαλύτερο όγκο εργασίας στο σπίτι. Είναι γνωστό πως πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα στο χώρο τους, κάτι που συμβάλλει και στην ενίσχυση της δημιουργικότητας, συνεπώς το όφελος αντικατοπτρίζεται και στο αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Μόνο στην Αμερική, εκτιμάται πως οι εργαζόμενοι χάνουν 1.8 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο λόγο παραγωγικότητας. Η τηλεργασία σίγουρα λοιπόν αποτελεί μια λύση.

  2. Μείωση λειτουργικού κόστους

    Μέσω της εργασίας από το σπίτι, τα οφέλη είναι σημαντικά και για τους εργοδότες/ιδιοκτήτες επιχειρήσεων καθώς μειώνονται αρκετά τα έξοδα πρώτων υλών, ενέργειας, ενοικίασης χώρου ή μεταφορών, τα οποία σε διαφορετική περίσταση είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν, όποιο κι αν είναι το μέγεθος της επιχείρησης τους. Μάλιστα η American Express των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε πως 10-15 εκατομμύρια δολάρια, έχουν αποταμιευτεί, χάρη στην τηλεργασία και μόνο!

  3. Βελτίωση της Υγείας

    Η τηλεργασία αποτελεί σίγουρα απάντηση στην πανδημία του Covid-19, τα οφέλη της όμως για την υγεία δεν σταματούν εκεί. Ειδικά στις χειμερινές περιόδους, όπου οι διάφορες μορφές γρίπης και ιώσεων καλπάζουν, οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε αυτές περισσότερο από ποτέ, είτε μέσω του εργασιακού περιβάλλοντος, είτε μέσω των ΜΜΜ, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τους ιούς αυτούς εύκολα και σε μεγάλη μερίδα συναδέλφων. Είναι λογικό πως ο μέσος εργαζόμενος δεν θα κάτσει στο σπίτι του να αναρρώσει από ένα βήχα ή ένα συνάχι, καθώς τα θεωρεί ασήμαντα, σε αντίθεση με την παρουσία του στο γραφείο. Εκτός αυτών, η τηλεργασία έχει ως αποτέλεσμα και την μείωση του stress! Το 2014, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, μια έρευνα του μεγάλου παρόχου υπηρεσιών software PGi, δηλώνει πως το 80% των εργαζομένων από απόσταση έχει υψηλότερο ηθικό, 82% λιγότερο stress και το 69% ανέφερε μειωμένη εργασιακή απουσία.

  4. Διευκόλυνση μεγαλύτερων ηλικιακά εργαζομένων

    Δεν είναι μυστικό πως για τους μεγαλύτερους ηλικιακά πολίτες η εύρεση εργασίας φαίνεται να παρουσιάζει μεγαλύτερη δυσκολία, με αποτέλεσμα να αποσύρονται και να συνταξιοδοτούνται πιο σύντομα από όσο θα ήθελαν, ενώ διάφορα προβλήματα υγείας μπορεί να τους οδηγήσουν επίσης σε αυτό. Η τηλεργασία δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να συνεχίσουν να εργάζονται και να παραμείνουν με αυτό τον τρόπο ενεργοί, συνεχίζοντας να αξιοποιούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους, από την άνεση που δίνει ο προσωπικός τους χώρος, χωρίς να θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

  5. Πλεονεκτήματα για το περιβάλλον

    Το φαινόμενο της τηλεργασίας έχει επίσης συμβάλλει στην εξάλειψη της αστυφιλίας. Με πλειάδα εργαζομένων να μπορεί να εργάζεται από το σπίτι, οι μετακομίσεις στις μεγαλουπόλεις μειώνονται και μαζί με αυτές οι μετακινήσεις των εργαζομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στους δρόμους και φυσικά την κατακόρυφη μείωση της εκπομπής ρύπων στο περιβάλλον από τα οχήματα. Η εργασία από απόσταση λοιπόν, αποτελεί από τις καλύτερες κινήσεις που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση που θέλει να στραφεί προς την οικολογία.

  6. Εμπιστοσύνη και κέρδος

    Σύμφωνα και πάλι με το Forbes, έρευνα από το Staples Advantage, έδειξε πως το 76% των εργαζομένων από απόσταση νιώθει μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για την εργοδότρια εταιρία του, ενώ το 80% νιώθει πως διατηρεί καλύτερη ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής. Αυτό φαίνεται να συντελεί στην αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων- εργοδοτών και στη δημιουργία δυνατότερων εργασιακών σχέσεων. Φυσικά η τηλεργασία δεν αποτελεί πάντα διαθέσιμη επιλογή, σε ένα κόσμο όμως που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται, είναι λογικό πως νέα μοντέλα εργασίας προκύπτουν και μάλιστα με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό.

Είναι αναμφίβολο λοιπόν πως πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη! Εσείς τι λέτε; Ως εργαζόμενοι θα σας ενδιέφερε η ιδέα της τηλεργασίας και ως εργοδότες θα την τολμούσατε;

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share