Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Προχωρά ο εμβολιασμός των ανηλίκων στην Ελλάδα - Τι κάνουμε αν δε θέλουμε δεύτερη δόση AstraZeneca

Πότε παίρνουν σειρά οι ηλικίες 12-15 ετών

4 Ιουνίου 2021 09:45
Κορωνοϊός: Προχωρά ο εμβολιασμός των ανηλίκων στην Ελλάδα - Τι κάνουμε αν δε θέλουμε δεύτερη δόση AstraZeneca
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού προχωρά στην χώρα μας και δεν είναι απίθανο σύντομα αυτός να συνεχιστεί στα παιδιά 12-15 ετών, όπως επεσήμανε η Ματίνα Παγώνη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε, ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν από τον προσεχή Σεπτέμβριο πριν ξεκινήσουν τα σχολεία, τη στιγμή που έρχεται η σειρά των ηλικιών 18-29 ετών.

«Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τον εμβολιασμό των παιδιών. Τον Σεπτέμβριο όμως τα παιδιά πρέπει να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται. Οι γονείς έχουν δίκιο που έχουν επιφυλάξεις. Λέγαμε ότι τα παιδιά όταν νοσήσουν περνάνε με απλά συμπτώματα, εν μέρει είναι σωστό, όμως μεταδίδουν. Δεύτερον είναι η ομάδα που πρέπει να είναι στη γενική ομάδα της ανοσίας. Δεν νομίζω ότι θα είναι υποχρεωτικό και δεν πρέπει να είναι. Στις μελέτες, κυρίως στις ΗΠΑ, η τρίτη φάση πέρασε καλά. Θα ξεκινήσει από 16 και πάνω και μετά 12-15 ετών» ανέφερε.

Γίνεται να κάνουμε μίξη εμβολίων αν δε θέλουμε δεύτερη δόση AstraZeneca;

Την ίδια στιγμή, ο γρίφος των εμβολίων, της τεχνολογίας τους και της ανάμειξής τους. Πολλές απόψεις, επιστημονικές διχογνωμίες, πολλα ερωτηματικά. Άραγε αρχίζει και λύνεται, σε ένα βαθμό, μετά από το επίσημο πράσινο φως που έδωσε η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (CCNI) στην κυβέρνηση του Καναδά, για τη δυνατότητα αλλαγής του εμβολίου κατά της COVID-19, στη δεύτερη δόση;

Η επιστημονική κοινότητα έχει διχαστεί, με ειδικούς που τονίζουν ότι είναι ασφαλές και άλλους που εκφράζουν επιφυλάξεις, ως προς το αν άνθρωποι που έχουν λάβει την πρώτη δόση του AstraZeneca μπορούν να κάνουν δεύτερη δόση με ένα από τα εμβόλια mRNA (Pfizer ή Moderna). Στο μεταξύ, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βερολίνου Charite έδειξε ότι ο συνδυασμός του εμβολίου της AstraΖeneca στην πρώτη δόση με εμβόλιο των BioNTech/Pfizer στη δεύτερη είναι καλά ανεκτός και προκαλεί ανοσοαπόκριση ανάλογη με αυτή του εμβολιασμού με δύο δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer.

Υπέρ της ανάμειξης εμβολίων COVID-19, «καθώς αναμένεται να εγείρει ευρύτερη ανοσολογική απόκριση και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τις αναδυόμενες και τις υπάρχουσες παραλλαγές του κορωνοϊού» τάχθηκε αμέσως ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

«Παρότι δεν έχουμε ακόμη πολλά ανοσιολογικά δεδομένα, υπάρχουν πρόσφατες μελέτες που λένε ότι είναι εφικτό να αναμειγνύουμε τις τεχνολογίες, αν και πάλι υπάρχουν ήπιες παρενέργειες με την ανάμειξη» μάς αποκαλύπτει η πρόεδρος της Επιτροπής των Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η "εναλλαξιμότητα" (ο συνδυασμός εμβολίων διαφορετικών κατασκευαστών) των εμβολίων δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Το έχουμε ξαναδεί και στα εμβόλια της γρίπης αλλά και της ηπατίτιδας. Ωστόσο αυτά ήταν συμβατικά εμβόλια» διευκρινίζει ο βιολόγος και Διδάκτωρ Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Κινδύνου Βιολογικών Πόρων Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλης Λύκος.

«Οι ίδιες οι εταιρείες συστήνουν ότι είναι λάθος να αλλάζουμε το εμβολιαστικό σχήμα» υπογραμμίζει. «Βέβαια και οι δύο τύποι εμβολίων στοχεύουν στην πρωτεΐνη spike του ιού, αλλά χρησιμοποιούν άλλα "οχήματα" -αδενοϊό ή νανολιπίδια- για να μπουν στο κύτταρο».

Το πρόβλημα, συνεχίζει ο κ. Λύκος, είναι ότι μετά τα τελευταία δημοσιεύματα περί αυξημένου ποσοστού θρομβώσεων από το AstraZeneca «ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός και προσπαθεί να βρει εμβόλια mRNA. Από την άλλη, τα κράτη έχουν προπληρώσει τα εμβόλια και έχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να πετύχουν το περίφημο αυτό ποσοστό στον πληθυσμό (70% εμβολιασμένων) για την περιώνυμη ανοσία της κοινότητας».

Ακόμη ένα πρόβλημα που επισημαίνει ο συνομιλητής μας είναι ότι «ποτέ άλλοτε στην Ιατρική και βιολογική Ιστορία της ανθρωπότητας δεν είχαμε τέτοιο καταιγισμό ειδήσεων και απόψεων από τα media, που κυριολεκτικά έχουν κάνει τον κόσμο να παραληρεί σε σχέση με τον κορονοϊό, τα εμβόλια και τις παρενέργειες. Και από μια άποψη, είναι και αναμενόμενο αφού μιλάμε για πολύ τεχνικά κι εξειδικευμένα θέματα, που ο κόσμος καλείται να τα αφομοιώσει, αλλά υπό την επήρεια του φόβου πάντα. Το εμβόλιο τείνει να εξελιχθεί στο σύγχρονο "τοτέμ" της ανθρωπότητας, με τα καλά του και τα αρνητικά του» καταλήγει ο βιολόγος.

«Συνιστώ επομένως ένα πράγμα: Ψυχραιμία!»

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share