Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σε αναστολή ο καθηγητής μετά τις καταγγελίες από φοιτήτριες για σ@ξου@λική παρενόχληση - Η απάντηση του για τις κατηγορίες

«Ζητούσε φωτογραφίες, κάποιες φορές ακατάλληλες» - Παίρνουν θέση οι φοιτητικοί σύλλογοι

3 Ιουνίου 2021 15:26
Σε αναστολή ο καθηγητής μετά τις καταγγελίες από φοιτήτριες για σ@ξου@λική παρενόχληση - Η απάντηση του για τις κατηγορίες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκε ο καθηγητής μέλος της ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, τον οποίον κατήγγειλαν φοιτήτριες τον Ιανουάριο για ανάρμοστη συμπεριφορά και σ@ξου@λική παρενόχληση. Παράλληλα, ανατριχίλα προκαλούν οι αποκαλύψεις για την κακοποίηση μαθητή μόλις 8 ετών από καθηγητή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΠΑ, μετά τις καταγγελίες, προχώρησε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η οποία κατέληξε σε πόρισμα, το οποίο αποδέχθηκε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρέπεμψε τον διδάσκοντα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ιδρύματος. Μέχρι τότε η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή των καθηκόντων του διδάσκοντα.

Η απάντηση του καθηγητή που κατηγορείται για σ@ξουαλική π@ρενόχληση - «Δεν έχω λάβει καμία επίσημη κατηγορία»

«Δεν πρόκειται να απαντήσω σε φήμες, αλλά είμαι διατεθειμένος να απαντήσω σε οποιαδήποτε πραγματική καταγγελία μπορεί να έχει γίνει» λέει στο protothema.gr ο καθηγητής τον οποίον κατηγορεί ο φοιτητικός σύλλογος του Τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ ζητώντας την απομάκρυνσή του, λόγω καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση.

«Υπάρχει ένα κλίμα εναντίον μου με κάποιες κατηγορίες τις οποίες εγώ επίσημα δεν έχω λάβει. Δεν έχω καμία ενημέρωση για το τι κατηγορούμαι, πέραν από πράγματα που μεταφέρει ο φοιτητικός σύλλογος και για τα οποία δεν θα πάρω θέση, γιατί είναι φήμες».

Όπως είπε στο protothema.gr είναι εν αναμονή των επίσημων διαδικασιών από το Τμήμα του και δεν είναι σε αποχή από τα καθήκοντά του, αλλά αναμένει το εάν θα κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του. «Δεν είμαι σε αποχή από τα καθήκοντά μου και αναμένω τις επίσημες διαδικασίες από τις διοικητικές υπηρεσίες του τμήματος για το εάν θα κινηθεί κάποια πειθαρχική διαδικασία.

Εγώ ενημερώθηκα τον Μάρτιο για μια ένορκη διοικητική εξέταση, κλήθηκα να απαντήσω τον Μάρτιο σε κάποια ερωτήματα και δεν δέχθηκα κανένα ερώτημα σε σχέση με τέτοια ζητήματα, όπως αυτά που κυκλοφορούν στα Μέσα αυτές τις ημέρες. Η διαδικασία αυτή υποτίθεται είναι μυστική, δεν έχω λάβει γνώση του πορίσματος και δεν τοποθετούμαι σε κάτι άλλο».

«Ζητούσε φωτογραφίες, κάποιες φορές ακατάλληλες» - Καταγγελίες σοκ από φοιτήτριες για τον καθηγητή!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος ζητούσε να απομακρυνθεί ο καθηγητής μετά τις καταγγελίες για σ@ξου@λικές παρενοχλήσεις σε φοιτήτριες.

Η Μαρία Γεωργακοπούλου, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε, σύμφωνα με τις καταγγελίες και με όσα γνωρίζουν από την ΕΔΕ που έχει ξεκινήσει, «ο καθηγητής ζητούσε από φοιτήτριες να τις βγάλει φωτογραφία και κάποιες φορές με ακατάλληλο περιεχόμενο». Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι καταγγελίες, απ΄όσο γνωρίζουμε ως φοιτητικός σύλλογος δεν αφορούν μόνο σεξουαλικές παρενοχλήσεις, αλλά αφορούν και αντιδεοντολογική συμπεριφορά τόσο απέναντι σε φοιτητές, περιπτώσεις bullying, όσο και απέναντι σε καθηγητές».

Ανέφερε ακόμα ότι «η υπόθεση είναι στο πειθαρχικό» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν καταγγελίες που έχουν γίνει πριν 10 χρόνια για τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Τα τελευταία δυο χρόνια υπήρξαν οι έγγραφες καταγγελίες» Από την πλευρά της η Ιωάννα Καρδούλια, φοιτήτρια Μ.Μ.Ε, είπε πως έχει γίνει γνωστό από καταγγελίες ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής «ζητούσε φωτογραφίες από φοιτήτριες. Έχει σχολιάσει σε εργασία το μπούστο και αυτό ήταν προαπαιτούμενο για να περαστεί το μάθημα».

Μάλιστα, την Τετάρτη, μέλη του φοιτητικού συλλόγου πραγματοποίησαν παρέμβαση στο γραφείο του καθηγητή του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ (ΕΜΜΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καταγγέλλοντάς τον για σεξιστικές συμπεριφορές και παρενόχληση φοιτητριών.

Παίρνουν θέση οι φοιτητικοί σύλλογοι

Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων Γεωλογικού, Σλαβικών Σπουδών, Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών, Γεωπονικής και Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ:

Τα τελευταία δύο χρόνια πληθώρα καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και εκδικητικές συμπεριφορές προς φοιτήτριες και φοιτητές έχει ανοίξει έντονα απέναντι σε καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, με την κουβέντα να έχει ανοίξει ήδη από το 2010. Μάλιστα αφορά διδάσκοντα σε μάθημα υποχρεωτικής επιλογής και υπεύθυνο εργαστηρίου της σχολής και σεμιναρίων.

Οι καταγγελίες αφορούν γεγονότα στα οποία ο συγκεκριμένος διδάσκων ζητούσε από τους φοιτητές επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων (όπως facebook) «για να είναι πιο άμεση» καταλήγοντας να στέλνει προσωπικά μηνύματα φτάνοντας σε σημεία σεξουαλικής παρενόχλησης, ζητούσε από φοιτήτριες γυμνές φωτογραφίσεις στο εργαστήριο, εκδικούταν και έφτανε σε σημεία λεκτικής υποτίμησης και προσωπικού υποβιβασμού απέναντι σε φοιτητές, ζητούσε ακόμα και πιστοποίηση στις εξετάσεις μέσω σέλφι και προσωπικών φωτογραφιών εκμεταλλευόμενος τη θέση του και την εξουσία που του δίνει η καθηγητική ιδιότητα απέναντι στους φοιτητές.

Ως Φοιτητικός Σύλλογος χαιρετίζουμε την απόφαση και το θάρρος των φοιτητριών να καταγγείλουν τέτοιου είδους περιστατικά ανοιχτά στους συμφοιτητές τους, σπάζοντας τον φόβο και ανοίγοντας το χορό της απάντησης, μιας απάντησης όμως η οποία απαιτεί να συνεχιστεί και να προβεί καθοριστική.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης όσο και στους χώρους εργασίας. Η σεξουαλική παρενόχληση βρίσκει εύφορο έδαφος πάνω στις κυρίαρχες σχέσεις εκμετάλλευσης οι οποίες διαμορφώνουν την ύπαρξη του ατόμου στην καθημερινότητά του και στο κοινωνικό του περιβάλλον, εκεί όπου αυτό δραστηριοποιείται.

Από το δρόμο, όσο και σε ένα χώρο εργασίας ακριβώς εκεί δηλαδή που γίνεται φανερή η σχέση υποτέλειας της γυναίκας εργαζόμενης με τον πιο κρυστάλλινο και βάρβαρο τρόπο απέναντι στο αφεντικό της, τα περιστατικά σεξουαλικής βίας και επιβολής είναι συχνά.

Περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων τόσο εργαζομένων γυναικών όσο και πελατισσών από το αφεντικό έχουν απαντηθεί στο παρελθόν από το μαζικό συλλογικό φορέα του εκάστοτε κλάδου βάζοντας μια τελεία στον εφιάλτη που τόσες και τόσες βίωσαν.

Αντίστοιχα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να χειροτερεύσει τη θέση της εργαζόμενης γυναίκας και των δικαιωμάτων της στο χώρο εργασίας, με την παρενόχληση στο χώρο δουλειάς σε συνδυασμό με την κατάργηση μιας σειράς εργασιακών δικαιωμάτων (απεργία, 8ωρο κλπ) να διαμορφώνουν το πιο εύφορο έδαφος για την ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε κάθε επίπεδο.

Η σεξουαλική κακοποίηση, εντός μιας σχολής και της εκπαίδευσης ευρύτερα, δεν είναι κάτι το ξέχωρο από τον τρόπο με τον οποίο υφίστανται οι σχέσεις εξουσίας σε παραδείγματα σαν τα παραπάνω και αυτό γιατί οι σχολές όχι μόνο δε βρίσκονται μέσα σε μία γυάλα, αλλά μάλιστα αναπαράγουν στο εσωτερικό τους μια σειρά σχέσεων εξουσίας -ιδανικό πεδίο για την ανάπτυξη σχέσεων επιβολής- με χαρακτηριστική τη σχέση εξάρτησης και υποτέλειας του φοιτητή απέναντι στον καθηγητή.

Όλο αυτό το πλέγμα σχέσεων επιβολής ντύνεται παράλληλα και με το μανδύα του ακαδημαϊκού κύρους του καθηγητή που δύσκολα βάλλεται.

Οι συλλογικές πρακτικές των φοιτητών όχι μόνο λειτουργούν σαν αντίβαρο στην ανάπτυξη αυτών των αφηγημάτων αλλά και δημιουργούν το πεδίο της υλικής-έμπρακτης υπεράσπισης των φοιτητών.

Σίγουρα δεν είναι πολλοί οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να απαντηθούν και να ξεριζωθούν τέτοια περιστατικά. Σε καμία περίπτωση δεν ξεριζώνονται με νομοθετήματα και κροκοδείλια δάκρυα σαν και αυτά της Υπουργού Κεραμέως, που εισάγοντας πανεπιστημιακή αστυνόμευση θα χτυπήσει τη μαζική συλλογική αντιβία και οργανωμένη απάντηση του φοιτητικού σώματος που λαμβάνει χώρα απέναντι σε περιστατικά κακοποίησης και επιβολής.

Ούτε βέβαια από «σιωπηλές» κινήσεις του τμήματος, των προηγούμενων πρυτανειών και της Πρυτανείας Δημόπουλου που τόσα χρόνια τηρούν σιγή, αλλά γνωρίζοντας τόσο καιρό τις καταγγελίες που υπάρχουν, βάζουν το θέμα «κάτω από το χαλάκι» με αποτέλεσμα ο καθηγητής αυτός να συνεχίζει να διδάσκει στη σχολή άρα και να συνεχίζει το έργο του περί σεξουαλικών κακοποιήσεων απέναντι σε φοιτήτριες.

Ούτε ξεριζώνονται με ατομικό τρόπο από το κάθε θύμα όταν ο λόγος της είναι ενάντια στο λόγου του καθηγητή. Τέλος δεν ξεριζώνονται από άλλη καταγγελλιολογία καθώς αυτή δεν τρομάζει κανέναν αλλά σκορπίζει μια εύκολη λογική ημίμετρων και αν και ενθαρρυντική δεν επιλύει το πρόβλημα.

Απαντώνται και ξεριζώνονται μόνο μέσα από τη δράση του φοιτητικού συλλόγου ο οποίος καταγγέλλει τον καθηγητή (...) για σεξουαλική κακοποίηση φοιτητριών. Αν και ακολουθείται ΕΔΕ, τελικά έχει φανεί ότι δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην πρυτανεία και το ίδιο το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ που τόσο καιρό κλείνουν τα μάτια τους, αφήνοντας το συγκεκριμένο καθηγητή να συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με τις φοιτήτριες και να διδάσκει κανονικά στο τμήμα. Αντίστοιχα αυτό αποδείχθηκε όταν στο ΑΠΘ καθηγητής που παρενοχλούσε φοιτήτριες είχε περάσει ΕΔΕ τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αυτό είχε κρυφτεί στο συρτάρι από την πρυτανεία του ΑΠΘ και τους καθηγητές του αντίστοιχου τμήματος.

Ξεριζώνονται μόνο μέσα από την συλλογική και ενιαία πρακτική απάντηση όλου του φοιτητικού σώματος απέναντι στη φωνή λίγων και ενόχων ακαδημαϊκών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, σαν μαζικοί φορείς διασφάλισης και διεκδίκησης των φοιτητικών συμφερόντων και δικαιωμάτων, έχουν παίξει διαχρονικά και θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο πρωτοστάτη και αποτελούν ασπίδα για όλους τους φοιτητές που βιώνουν επίθεση στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μόνο μπορούν να διασφαλίσουν ότι τέτοιοι καθηγητές δεν μπορούν να συνεχίσουν να έχουν θέση μέσα στο ίδρυμα και τις σχολές.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share