Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ερχεται ο εμβολιασμός κατ' οίκον - Πότε ξεκινάει, σε ποιούς απευθύνεται

Για τα άτομα που έχουν προβλήματα μετακίνησης

3 Ιουνίου 2021 14:41
Ερχεται ο εμβολιασμός κατ' οίκον - Πότε ξεκινάει, σε ποιούς απευθύνεται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ αναφέρθηκε και στο πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατ’οίκον.

«Είμαστε κοντά στο να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς κατ' οίκον και ευελπιστούμε να αρχίσουν εντός Ιουνίου» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

"Πρωταθλητές" στον εμβολιασμό οι ηλικίες 75-79

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των νέων 18 έως 29 ετών με τα mRNA εμβόλια, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σε δύο φάσεις και εκτίμησε ότι σύντομα μπορεί να ανοίξει η ομάδα 25-29 ετών με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται την επόμενη εβδομάδα

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εμβολιασμό παιδιών, ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάμε για παιδιά δημοτικού, αλλά ηλικίας 12- 15 ετών. Πρόσθεσε ότι όταν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δώσει το πράσινο φως, τότε η σύσταση θα είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ανέφερε δε πως πρωταθλητές στον εμβολιασμό αναδεικνύονται οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 75-79 ετών. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι ακόμη και στις ομάδες που άνοιξαν πρόσφατα η συμμετοχή πάει πολύ καλά.

Ερχεται ο εμβολιασμός κατ' οίκον - Πότε ξεκινάει, σε ποιούς απευθύνεται

Τότε εμβολιάζονται οι ηλικίες 18-29 ετών

Ο εμβολιασμός στην χώρα μας προχωρά απρόσκοπτα έναντι του κορωνοϊού, με τον Βασίλη Κικίλια να ανακοινώνει το πότε θα πάρουν σειρά οι ηλικίες 18-29 ετών.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός με Johnson & Johnson στα νησιά. Αναφορικά με τα στοιχεία της πανδημίας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Τσιόδρα έχουμε 1.472 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα. Η διάμεση ηλικία υποχώρησε στα 36 έτη, ενώ συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες», ανέφερε συμπληρώνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 14.371 ενεργά κρούσματα στη χώρα.

«Όλες οι περιφέρειες παρουσιάζουν αποσταθεροποίηση έως μείωση των κρουσμάτων χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η πανδημία έχει υποχωρήσει», συνέχισε ο κ. Κικίλιας.

«Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 102.000 εμβολιασμούς ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιοηθεί πάνω από 5,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί και η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 20% των πλήρως εμβολιασμένων», συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

Σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν τα ραντεβού και με Pfizer και Moderna, εκτός του Johnson & Johnson για τους νέους 18 έως 29 ετών, ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνουν ανακοινώσεις για ημερομηνίες την άλλη εβδομάδα. Ωστόσο, ανακοίνωσε πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα χωριστεί σε δύο γκρουπ, στους 25-29 και στους 18-24 ετών.

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών

Στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών είχε αναφερθεί προσφάτως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι στα μέσα Μαΐου το CDC των ΗΠΑ διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμού των παιδιών καθώς και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, ενώ πριν από τρεις ημέρες ακολούθησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που αποφάσισε την επέκταση των εμβολιασμών με εμβόλιο mRNA στις ηλικίες 12-15 ετών.

Η αποτελεσματικότητα σύμφωνα με σχετική μελέτη σε μικρό αριθμό παιδιών έδειξε ότι είναι περίπου 100% αποτελεσματικό, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεδομένου πως η μελέτη ήταν μικρή δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Συμπλήρωσε πάντως, ότι η Επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα κάθε χώρας να διαμορφώσει τη στρατηγική της για τον εμβολιασμό.

Όπως εξήγησε η Επιτροπή εξετάζει το θέμα, ενώ τόνισε ότι οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν την νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ πανδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό των παιδιών, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνεται ο εμβολιασμός.

Η Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για να προβεί στη σύστασή της, που όπως διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ήτοι ο εμβολιασμός των παιδιών θα είναι προαιρετικός.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share