Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η Βρετανία αλλάζει την «πράσινη λίστα» - Παραμένει εκτός η Ελλάδα;

Εντονες πιέσεις δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον

3 Ιουνίου 2021 14:11
Η Βρετανία αλλάζει την «πράσινη λίστα» - Παραμένει εκτός η Ελλάδα;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε σύσκεψη στην Ντάουνινγκ Στριτ εντός της ημέρας θα οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές στην κατηγοριοποίηση χωρών στο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» που έχει υιοθετήσει η βρετανική κυβέρνηση από τότε που επέτρεψε ξανά τα ταξίδια αναψυχής.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεχθεί πολλές πιέσεις τόσο από βουλευτές του όσο από παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας να διευρύνει την πράσινη λίστα, η οποία περιλαμβάνει για την ώρα μόλις 12 κράτη και εδάφη.

Οι αφίξεις στη Βρετανία από αυτές τις χώρες έχουν υποχρέωση μόνο για δύο διαγνωστικά τεστ, ενώ όσοι ταξιδεύουν από τις χώρες της πορτοκαλί λίστας, στην οποία υπάγονται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί, έχουν υποχρέωση υποβολής σε τρία τεστ και σε δεκαήμερη απομόνωση κατ' οίκον.

Η Βρετανία αλλάζει την «πράσινη λίστα» - Παραμένει εκτός η Ελλάδα;

Τζόνσον: Δε θα διστάσουμε να μετακινήσουμε χώρες από την πράσινη λίστα στην πορτοκαλί

Η Βρετανία μέχρι στιγμής έχει επιδείξει μια αυστηρότητα απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί στα διεθνή ταξίδια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην «κόκκινη» λίστα της βρίσκονται 43 προορισμοί και όσοι επιλέγουν κάποιον από αυτούς θα πρέπει όχι μόνο να υποβληθούν σε τεστ, αλλά και να πληρώσουν για δεκαήμερη καραντίνα σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο.

Ερωτηθείς για την επικείμενη πρώτη αναθεώρηση της κατηγοριοποίησης των ταξιδιωτικών προορισμών των Βρετανών, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι πρέπει να περιμένει τις συστάσεις του Ενιαίου Κέντρου Βιοασφάλειας, που αποτιμά τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά χώρα. Ο Τζόνσον σημείωσε ότι θα πρέπει να επιδείξει προσοχή αν και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτρέψει στους πολίτες να ταξιδεύουν.

Τόνισε όμως ότι δε θα διστάσει να βάλει «πράσινες» χώρες στην «πορτοκαλί» κατηγορία, ένα σχόλιο που εκλήφθηκε ως πιθανή αναφορά στην Πορτογαλία, το μοναδικό δημοφιλή ευρωπαϊκό προορισμό που είναι μέχρι τώρα στην «πράσινη» λίστα. «Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα διστάσουμε να μετακινήσουμε χώρες από την πράσινη λίστα στην πορτοκαλί λίστα και από εκεί στην κόκκινη λίστα, αν πρέπει να το κάνουμε», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Τι ισχύει με την Ελλάδα - Ποια ελληνικά νησιά αναμένεται να περιληφθούν στη βρετανική «πράσινη» λίστα

Οι περισσότερες χώρες πάντως – σύμφωνα με την Telegraph – αναμένεται να ενταχθούν στην «κόκκινη» λίστα παρά στην «πράσινη». Ως η πιο δυνατή υποψήφια για ένταξη στην πράσινη λίστα κρίνεται η Μάλτα.

Σύμφωνα με τον Independent, στην επικαιροποιημένη πράσινη λίστα της Βρετανίας αναμένεται «πιθανώς» να ενταχθούν η Κεφαλονιά, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο και για Κέρκυρα, Λέσβο, Ρόδο, ενώ θεωρείται απίθανο να ισχύσει το ίδιο και για την Κρήτη.

Tαξιδιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η συζήτηση παραμένει ανοιχτή αναφορικά με τα ελληνικά νησιά, εκτιμώντας ότι θα παραμείνουν στην «πορτοκαλί» λίστα μαζί με αυτά της Ισπανίας. Από την άλλη, η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κύπρος φαίνεται πως θα μπορούσαν να «πρασινίσουν» στην επόμενη αναθεώρηση, η οποία αναμένεται να γίνει στις 28 Ιουνίου.

Η Βρετανία αλλάζει την «πράσινη λίστα»

«Παγωμάρα» από τη Βρετανία - Άφησε εκτός «πράσινης λίστας» την Ελλάδα

«Παγωμάρα» έφερε στις ελληνικές Αρχές η απόφαση της Βρετανίας να μη συμπεριλάβει την χώρα μας στην «πράσινη» λίστα προς το παρόν για τα ταξίδια του καλοκαιριού, μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία, όπως είχε προαναγγελθεί.

Αυτό ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς στην ανακοίνωση των μέτρων για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά τις 17 Μαΐου με την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία να μην βρίσκονται στις πράσινες χώρες ενώ αυτή η κατάσταση θα επανεξεταστεί σε 3 εβδομάδες.

Οι Βρετανοί από τις 17 Μαΐου ανοίγουν την πόρτα στους τουρίστες που θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικών μετά από αρκετούς μήνες. Αυτοί που επισκέπτονται χώρες που βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα» θα παραμένουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα.

Αντίθετα στην πράσινη λίστα της Βρετανία βρίσκονται 12 χώρες όπου οι πολίτες μετά την επιστροφή τους δεν θα χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται η Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ και το Ισραήλ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share