Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άρση Μέτρων: Μέχρι πότε θα κρατήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 με 05:00 - Σε ποια χώρα έχει κριθεί παράνομη;

Τι δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη;

3 Ιουνίου 2021 13:05
Άρση Μέτρων: Μέχρι πότε θα κρατήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 με 05:00 - Σε ποια χώρα έχει κριθεί παράνομη;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άρση Μέτρων: Μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, τουλάχιστον θα παραμείνει η νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς όπως τόνισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, για την ώρα δεν πρόκειται να ανοίξει η κουβέντα για την άρση ενός από τα τελευταία μέτρα του lockdown στη χώρα.

Συγκεκριμένα η κ. Πελώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 00:30 ως και τις 05:00 σημείωσε πως: «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον ιό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Επί της παρούσης δεν έχω κάτι καινούριο. Πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι τα μέσα Ιουνίου περίπου».

Άρση Μέτρων: Μέχρι πότε θα κρατήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 με 05:00

Παράνομη κρίθηκε στην Ολλανδία η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας

Η ολλανδική κυβέρνηση υποχρεούται να άρει άμεσα το καθεστώς απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας, έπειτα από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας που έκρινε το μέτρο μη νόμιμο.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η απαγόρευση κυκλοφορίας, η πρώτη για τη χώρα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχει νομική βάση και παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών.

Το αυστηρό μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή από τις 23 Ιανουαρίου στη χώρα και πυροδότησε οργισμένες και σε ορισμένες περιπτώσεις βίαιες αντιδράσεις και πορείες.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας εισήχθη στη χώρα με την κατάσταση του κατ' επείγοντος μέσω διατάγματος που έδινε αυτό το δικαίωμα στην κυβέρνηση.

Το δικαστήριο της Χάγης, όμως, απεφάνθη ότι δεν κινήθηκαν οι κανονικές νομοθετικές διαδικασίες.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε έναν νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης , όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το Κοινοβούλιο. Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πιεστική ανάγκη σε αυτήν την περίπτωση. Εκτεταμένα μέτρα όπως αυτά πρέπει να στηρίζονται σε κατάλληλους νόμους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την απόφαση, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα χρειαστεί να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου και αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια.

Το συνδικάτο αστυνομικών NPB, από την πλευρά του, αναφέρει ότι εγείρονται ερωτήματα για την εγκυρότητα των σχεδόν 15.000 προστίμων που έχουν επιβληθεί σε πολίτες που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share