Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ετοιμάζονται εμβόλια δεύτερης γενιάς με διαρκή ανοσία

Τι ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος

3 Ιουνίου 2021 12:31
Κορωνοϊός: Ετοιμάζονται εμβόλια δεύτερης γενιάς με διαρκή ανοσία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και για το πώς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, μίλησε o καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Αναφέρθηκε μάλιστα και στα εμβόλια νέας γενιάς, τα οποία θα προσφέρουν διαρκή ανοσία.

«Η κατάσταση είναι καλή, έχουμε ύφεση της πανδημίας και πολύ καλύτερους δείκτες, αργά αλλά σταθερά για τα νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Γώγος σχολιάζοντας τα στοιχεία της πανδημίας του κορωνοϊού. Και πρόσθεσε: «Με πτωτικές τάσεις θα πάμε. Έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ καλοκαίρι. Και παράλληλα θα προχωρήσουμε και τους εμβολιασμούς». Παράλληλα, δείτε την ανακοίνωση του ΕΟΦ για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, ο καθηγητής είπε: «Πάμε καλά. Προβληματισμοί υπάρχουν αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς δεν είναι τυχαία η παρουσία τους. Υπάρχουν συστάσεις και πρέπει να τις ακολουθούμε. Έχουμε σταθερά 90-100.000 εμβολιασμούς τη μέρα».

Κορωνοϊός: Ετοιμάζονται εμβόλια δεύτερης γενιάς με διαρκή ανοσία

Η δεύτερη γενιά εμβολίων και η ανοσία

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στην δεύτερη γενιά εμβολίων, τα οποία θα προφέρουν διαρκή ανοσία. «Γίνεται συνεχής προσπάθεια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Τα εμβόλια δρουν σε δύο κατευθύνσεις η παραγωγή αντισωμάτων και η δημιουργία μιας ανοσιακής μνήμης. Σε κάποιες μελέτες που γίνονται δείχνουν ότι τα νέα εμβόλια θα στοχεύουν στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να παρέχουν μακροχρόνια προστασία έναντι του κορωνοϊού», σημείωσε.

Ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς

Σχετικά με τους εμβολιασμούς στους υγειονομικούς, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι συνεχώς αυξάνονται και ότι είναι θέμα εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων. «Αυξάνεται ευτυχώς το ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού που εμβολιάζεται. Είναι πάνω από 50% αυτή την στιγμή. Υπάρχουν συζητήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Υπάρχει αυτή η συζήτηση και στην επιτροπή βιοηθικής. Η τάση, η πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι υγειονομικοί αναμφισβήτητα. Υπάρχει και το θέμα του συνεχούς ελέγχου των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Αν εμβολιαστεί όλο το προσωπικό το νοσοκομείο θα λειτουργεί πιο εύρυθμα. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση σαφής για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Να υπάρχουν κίνητρα και αν χρειαστεί να συζητήσουμε το θέμα της υποχρεωτικότητας», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Οι υγειονομικοί θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί εδώ και καιρό. Οι γιατροί είχαν προτεραιότητα εμβολιασμού. Μάλιστα στα περισσότερα νοσοκομεία υπήρχε και δεύτερο εμβολιαστικό κύμα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει άνθρωπος που να ήθελε να εμβολιαστεί και δεν μπορούσε. Και τώρα μπορεί και πρέπει».

Τότε εμβολιάζονται οι ηλικίες 18-29 ετών - Τι ισχύει για τους ανήλικους

Ο εμβολιασμός στην χώρα μας προχωρά απρόσκοπτα έναντι του κορωνοϊού, με τον Βασίλη Κικίλια να ανακοινώνει το πότε θα πάρουν σειρά οι ηλικίες 18-29 ετών.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός με Johnson & Johnson στα νησιά. Αναφορικά με τα στοιχεία της πανδημίας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Τσιόδρα έχουμε 1.472 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα. Η διάμεση ηλικία υποχώρησε στα 36 έτη, ενώ συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες», ανέφερε συμπληρώνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 14.371 ενεργά κρούσματα στη χώρα.

«Όλες οι περιφέρειες παρουσιάζουν αποσταθεροποίηση έως μείωση των κρουσμάτων χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η πανδημία έχει υποχωρήσει», συνέχισε ο κ. Κικίλιας.

«Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 102.000 εμβολιασμούς ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιοηθεί πάνω από 5,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί και η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 20% των πλήρως εμβολιασμένων», συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

Σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν τα ραντεβού και με Pfizer και Moderna, εκτός του Johnson & Johnson για τους νέους 18 έως 29 ετών, ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνουν ανακοινώσεις για ημερομηνίες την άλλη εβδομάδα. Ωστόσο, ανακοίνωσε πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα χωριστεί σε δύο γκρουπ, στους 25-29 και στους 18-24 ετών.

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών

Στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών είχε αναφερθεί προσφάτως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι στα μέσα Μαΐου το CDC των ΗΠΑ διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμού των παιδιών καθώς και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, ενώ πριν από τρεις ημέρες ακολούθησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που αποφάσισε την επέκταση των εμβολιασμών με εμβόλιο mRNA στις ηλικίες 12-15 ετών.

Η αποτελεσματικότητα σύμφωνα με σχετική μελέτη σε μικρό αριθμό παιδιών έδειξε ότι είναι περίπου 100% αποτελεσματικό, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεδομένου πως η μελέτη ήταν μικρή δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Συμπλήρωσε πάντως, ότι η Επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα κάθε χώρας να διαμορφώσει τη στρατηγική της για τον εμβολιασμό.

Όπως εξήγησε η Επιτροπή εξετάζει το θέμα, ενώ τόνισε ότι οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν την νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ πανδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό των παιδιών, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνεται ο εμβολιασμός.

Η Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για να προβεί στη σύστασή της, που όπως διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ήτοι ο εμβολιασμός των παιδιών θα είναι προαιρετικός.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share