Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊος: Κολλάνε και οι εμβολιασμένοι λένε τώρα οι Αμερικανοί - Σε δύο ομάδες τα ραντεβού για τους 18-29

Κανένα εμβόλιο δεν παρέχει ανοσία

3 Ιουνίου 2021 07:32
Κορωνοϊος: Κολλάνε και οι εμβολιασμένοι λένε τώρα οι Αμερικανοί - Σε δύο ομάδες τα ραντεβού για τους 18-29

Αν και δεν είναι βέβαιο πότε εμφανίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις, έως το τέλος Ιανουαρίου είχαν εντοπιστεί στις ΗΠΑ οι πρώτοι άνθρωποι θετικοί στον κορωνοϊό τουλάχιστον δύο εβδομάδες αφότου είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Οι Αμερικανοί ειδικοί θεωρούν δεδομένο ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί παγκοσμίως, θα αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων ανθρώπων που θα βρίσκονται να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, γι' αυτό δεν θα πρέπει να προκληθεί έκπληξη στο ευρύ κοινό ούτε να εξαχθούν λάθος συμπεράσματα.

Κορωνοϊος: Κολλάνε και οι εμβολιασμένοι λένε τώρα οι Αμερικανοί - Σε δύο ομάδες τα ραντεβού για τους 18-29

Κανένα εμβόλιο δεν παρέχει ανοσία

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ανησυχίας, όπως τονίζουν, καθώς πρόκειται για κάτι αναμενόμενο σε κάθε καμπάνια εμβολιασμού. Αν δεν υπήρχαν τέτοιες περιπτώσεις, τότε οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων θα εμφάνιζαν αποτελεσματικότητα 100%. Όμως, κανένα εμβόλιο δεν παρέχει ανοσία σε όλους όσοι εμβολιάζονται, όπως επισημαίνει το επιδραστικό αμερικανικό περιοδικό «Atlantic» σε σχετικό δημοσίευμά του.

«Οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από Covid-19 αλλά πιθανότατα αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο», υπογραμμίζουν σε σχετικό δημοσίευμα και οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», σημειώνοντας ότι όσοι έχουν κάνει εμβόλιο «δεν είναι ανίκητοι» και θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα, όσο ακόμη ο κορωνοϊός κυκλοφορεί ευρέως στην κοινότητα.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, που άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ, σχεδόν 83 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάνουν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ σχεδόν 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Από αυτούς τους τελευταίους, ένα απειροελάχιστο ποσοστό έχει βγει θετικό στον κορωνοϊό στα τεστ. Σχεδόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια ή ανύπαρκτα (ασυμπτωματικές λοιμώξεις), κάτι που επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια αποτελούν ισχυρά όπλα που αποτρέπουν τον κίνδυνο νοσηλείας βαριάς νόσου και θανάτου.

Εμβολιασμός

Μικρός ο αριθμός σε όσους κολλάνε

Το ακριβές ποσοστό μόλυνσης μετά από πλήρη εμβολιασμό ακόμη δεν είναι σαφές, αλλά σίγουρα είναι μικρό. Μία μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας βρήκε ότι από τους 8.121 πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους μόνο τέσσερις έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Μία άλλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εντόπισε μόνο επτά που είχαν κολλήσει κορωνοϊό από τους 14.990 εργαζόμενους, μετά από δύο εβδομάδες αφότου είχαν πλήρως εμβολιαστεί. Και οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πουν "ας εμβολιαστούμε και μετά ας σταματήσουμε να φοράμε μάσκες". Αυτά τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν, μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού», δήλωσε η επικεφαλής της δεύτερης μελέτης, λοιμωξιολόγος δρ Φραντσέσκα Τοριάνι.

Θα πρέπει, πάντως, να περιμένουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι στο μέλλον θα συνεχίσουν να έρχονται στο φως περισσότερα περιστατικά λοίμωξης Covid-19 σε εμβολιασμένους (με Pfizer/BioNTech ή Moderna). Ο στόχος του εμβολιασμού δεν είναι να εξαλείψει τις μολύνσεις -κάτι αδύνατο- αλλά να επιτρέψει μία ομαλή και εντός ελεγχόμενων ορίων συνύπαρξη του κορωνοϊού και των ανθρώπων, με τους κινδύνους εξαιτίας του να έχουν περιοριστεί σε ανεκτά χαμηλά επίπεδα.

Κανένα εμβόλιο δεν παρέχει ανοσία

Πότε είναι πιθανότερο να συμβεί

Γιατί και ποιος εμβολιασμένος θα μολυνθεί από κορωνοϊό δεν είναι κάτι πάντα σαφές για τους επιστήμονες. Εν μέρει, ίσως φταίει η κυκλοφορία νέων μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού. «Όσο περισσότερες παραλλαγές κυκλοφορούν τόσο αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης ενός εμβολιασμένου», σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ Σαάντ Ομέρ, ειδικό στα εμβόλια.

Επίσης η πιθανότητα μόλυνσης αυξάνεται εάν ένας εμβολιασμένος «πάει γυρεύοντας», περνώντας πολύ χρόνο μαζί με μη εμβολιασμένους ανθρώπους σε μέρη όπου ο κορωνοϊός «κάνει πάρτι». Εάν του δοθεί η ευκαιρία, ένα μεγάλο ιικό φορτίου του κορωνοϊού μπορεί να υπερκεράσει και τις καλύτερες άμυνες του οργανισμού,
παρά τον εμβολιασμό.

Οι Αμερικανοί ειδικοί θεωρούν δεδομένο ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί

Ακόμη, είναι γνωστό ότι για διάφορους λόγους ο βαθμός ανοσίας μετά από ένα εμβόλιο ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακόμη και μεταξύ πανομοιότυπων διδύμων, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν υποκείμενα νοσήματα, τα οποία εν μέρει εξασθενούν την ανοσιακή ανταπόκριση του οργανισμού στο εμβόλιο. Άλλοι απλώς παράγουν λιγότερα σε αριθμό ή σε ισχύ αντισώματα μετά τον εμβολιασμό τους και άρα είναι πιο ευάλωτοι να μολυνθούν στη συνέχεια.

Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στους ανθρώπους καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, σύμφωνα με τον ανοσολόγο Αλί Ελεμπεντί του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις. Η ιδανική ανταπόκριση του οργανισμού δημιουργεί ένα αμυντικό «οπλοστάσιο» που καταστέλλει άμεσα τον ιό και δεν του αφήνει περιθώρια να δημιουργήσει το παραμικρό σύμπτωμα. Όμως, σε μερικούς ανθρώπους η πρώτη γραμμή άμυνας μετά το εμβόλιο δεν είναι τόσο ισχυρή, με αποτέλεσμα ο ιός να αποκτά «προγεφύρωμα» στο σώμα, να πολλαπλασιάζεται σιγά-σιγά και -όσο το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να «επιστρατεύσει» νέα όπλα- αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης με ή χωρίς συμπτώματα.

«Οι πιθανές αντιδράσεις στα εμβόλια δεν είναι δύο-τρεις, αλλά χιλιάδες διαφορετικές. Ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι κάποιος αυτόματα έχει ανοσία, αλλά ότι έχει καλύτερη πιθανότητα να προστατευθεί», ανέφερε ο δρ Ελεμπεντί. Ο εμβολιασμός είναι κάτι σαν ομπρέλα, που άλλοτε προστατεύει περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Γι' αυτό, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, σε μερικές περιπτώσεις θα συνεχίσει να υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας ή τήρηση αποστάσεων. Όπως επισημαίνουν, χρειάζεται η σωστή δόση ρεαλισμού σχετικά με τα εμβόλια, καθώς αυτά δεν παρέχουν τέλεια προστασία, ούτε όμως πρέπει να επικρίνονται επειδή δεν μπορούν να κάνουν κάτι ούτως ή άλλως αδύνατο.

Σύμφωνα με την ιολόγο Βιβιάνα Σάιμον της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, μετά τον εμβολιασμό «είναι σημαντικό να διακρίνουμε ανάμεσα στη λοίμωξη και στη νόσο. Κάθε φορά που κάποιος εμβολιασμένος βγαίνει θετικός στο τεστ για κορωνοϊό, το πραγματικό ερώτημα πρέπει να είναι: Είναι άρρωστος ή όχι και πόσο άρρωστος είναι; Αυτό έχει σημασία». Το «κλειδί» είναι πώς και πόσο τα εμβόλια αλλάζουν την έκβαση της λοίμωξης σε εκείνους που εκτίθενται στον κορωνοϊό.

Εμβόλιο κορωνοϊός

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ έχουν συστήσει μία ομάδα που μελετά τα περιστατικά λοίμωξης σε πλήρως εμβολιασμένους. Υπό διερεύνηση, μεταξύ άλλων, είναι κατά πόσο συγκεκριμένες παραλλαγές του κορωνοϊού παίζουν ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Covid-19 μετά από εμβολιασμό συμβαίνει επειδή υπάρχουν μεταλλάξεις στον ιό», δήλωσε η εκπρόσωπος του CDC Κρίστεν Νόρντλουντ.

Σε λίγους μήνες αναμένεται οι εταιρείες Pfizer και Moderna να δημοσιοποιήσουν στοιχεία για το πόσο συχνά οι εμβολιασμένοι μολύνονται από τον κορωνοϊό, με ή χωρίς συμπτώματα. Στην πορεία, πιθανώς, θα καταστεί αναγκαίο μερικοί άνθρωποι με όχι τόσο καλή ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια να κάνουν δεύτερη ή τρίτη δόση (ανάλογα αν είχαν αρχικά κάνει εμβόλιο μίας δόσης ή δύο). Παράλληλα, ίσως όλοι οι ήδη εμβολιασμένοι χρειαστεί να κάνουν κάποιο νέο εμβόλιο που να καλύπτει πλήρως τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Σε δύο ομάδες από την επόμενη εβδομάδα τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 18-29

Στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 18-29, οι οποίοι θα «σπάσουν» σε δύο ομάδες, πρώτα για τους 25-29 και ακολούθως για τους 18-24.

Επίσης, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία», τον εμβολιασμό στα νησιά, λέγοντας πως το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων αυξήθηκε από το 22% στο 40%, αρκετά πάνω από το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα.

Πιο ειδικά, εκθείασε τη συμπεριφορά των κατοίκων της Λευκάδας, της Θάσου, της Πάρου, της Μυκόνου και της Σαλαμίνας, καθώς η πληρότητα των ραντεβού για εμβολιασμούς άγγιξε το 100%.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε:

«Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον. Κ. Τσιόδρα ο μέσος 1782 κρούσματα, για δεύτερη εβδομάδα κάτω από τα 2000 κρούσματα. Η διάμεση ηλικία υποχώρησε στα 36 έτη, ενώ συνεχίζεται η αύξηση στις νεαρότερες ηλικίες.

Τα ενεργά κρούσματα είναι 14.371. Όλες οι περιοχές παρουσιάζουν σταθεροποίηση έως μείωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία.

Σήμερα έχουν γίνει έως τώρα 61.362 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας, με τα ραντεβού, θα ξεπεράσουμε τους 102.000 εμβολιασμούς.

Από την αρχή έχουν έχουν γίνει 5.751.115 εμβολιασμοί. Οι 3.728.695 είναι με μία δόση, ποσοστό 35,51% και οι 2.137.768 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό 20,39%.

Κορωνοϊος: Κολλάνε και οι εμβολιασμένοι λένε τώρα οι Αμερικανοί

Η επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Πριν την έναρξη της επιχείρησης, το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών στα νησιά μας ήταν στο 22% και πλέον έχουν φτάσει στο 40%, πάνω από το ποσοστό της χώρας.

Θα ήθελα να αναφέρω επίσης ότι η πληρότητα των ραντεβού σε Λευκάδα, Θάσο, Πάρο, Μύκονο και Σαλαμίνα αγγίζει το 100%.

Την άλλη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για όλα τα εμβόλια για τις ηλικιακές ομάδες 25-29 και 18-24».

Σε ερώτηση για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας από εμβόλια Pfizer στο Ισραήλ, ο υπουργός Υγείας είπε:

«Δεν επηρεάζεται το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Έχουμε δει τις μελέτες, όπως και πολλές άλλες διεθνείς εκθέσεις.

Το Ισραήλ έδωσε έγκριση για εμβολιασμούς σε παιδιά 12-15, ενώ εμβολιάζονται από τα 16 και πάνω με αυτό το εμβόλιο.

Μέχρι σήμερα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μπόρεσε να παράξει εγκεκριμένα και πιστοποιημένα εμβόλια και κυρίως ελεγμένα».

Τι λένε οι επιστήμονες για τα παιδιά 12-15 χρονών - Οι 6 ανησυχητικές παρενέργειες από τα εμβόλια

Νέος κύκλος ανοίγει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας, με το επόμενο «στοίχημα» να είναι η συμμετοχή των νέων κάτω των 30 ετών τη στιγμή που δεν φαίνεται πολύ μακριά ο εμβολιασμός και των παιδιών – εφήβων από τα 12 έτη.

Η ένταξη παιδιών στην εμβολιαστική εκστρατεία κατά της Covid-19 συζητείται έντονα από τους ειδικούς και είναι κάτι που θα απασχολήσει περισσότερο τις υγειονομικές Αρχές τους επόμενους μήνες, όταν και θα ζυγιστεί καλά το όφελος από το εμβόλιο για τις μικρές ηλικίες και σταθμιστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και το ύψος της συλλογικής ανοσίας. Παράλληλα, διαβάστε την έκκληση του Χαρδαλιά για τον εμβολιασμό.

Τι λένε οι επιστήμονες για τον εμβολιασμό των ηλικιών 12-15

Δηλώσεις

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των παιδιών μετά τη Σύνοδο Κορυφής, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα. «Θα συζητηθεί για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό». Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παιδιά από 12 ετών και πάνω να εμβολιαστούν πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Παρότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά, μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια και ειδικά μετά τα 12 χρόνια ο κίνδυνος αυξάνεται. Ηδη η… τολμηρή Γερμανία ανακοίνωσε πρώτη τον προαιρετικό εμβολιασμό παιδιών 12 έως 15 ετών υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί για αυτήν την ομάδα το εμβόλιο των Pfizer/BioNΤech – κάτι που αναμενόταν ακόμη και την Παρασκευή. Οι Ελληνες επιστήμονες σταθμίζουν τον χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19 μεταξύ των παιδιών, έναντι των οφελών για την ευρύτερη κοινωνία που θα συνοδεύσουν τον εμβολιασμό τους. Οπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, το όφελος για τα παιδιά είναι μικρό. «Θα δούμε όμως πώς θα πάει επιδημιολογικά η χώρα. Εάν πάει καλά η εκστρατεία εμβολιασμού και δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης χωρίς τα παιδιά, θα είναι πολύ καλό».

Στη στόχευση καθολικού εμβολιασμού των ενηλίκων έχει επιμείνει και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Οι ενήλικοι έχουν να δώσουν ένα καλό “παρών” στο θέμα των εμβολιασμών και να μην υπάρχει αυτό το κενό το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί με τον εμβολιασμό και των μικρότερων ηλικιών», επισήμανε, προσθέτοντας: «Υπάρχουν πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να ζυγίσει κανείς για να εμβολιάσει τα παιδιά, δεδομένου ότι εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα εμβόλια. Οτι, κυρίως, θα εμβολιαστούν τα παιδιά, για να προστατεύσουν εμμέσως άλλα άτομα στο περιβάλλον τους. Υπάρχουν και υπέρ, αλλά υπάρχουν και αρκετά στοιχεία που, επαναλαμβάνω, θα ζυγιστούν πολύ προσεκτικά και βάσει της επιδημιολογικής εικόνας που θα έχει η χώρα μας».

ΗΠΑ, Καναδάς

Μέχρι στιγμής το εμβόλιο Pfizer/BioNΤech έχει εγκριθεί και χορηγείται στις ηλικίες 12 έως 15 ετών στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Παράλληλα, σε μελέτη με την ονομασία TeenCOVE της εταιρίας Moderna συμμετείχαν περισσότερα από 3.700 παιδιά ηλικίας 12 έως κάτω των 18 ετών στις ΗΠΑ, με το εμβόλιο της Moderna να δείχνει αποτελεσματικό. Η εταιρία σχεδιάζει να υποβάλει αυτά τα δεδομένα σε ρυθμιστικές Αρχές παγκοσμίως στις αρχές Ιουνίου. Τα προγράμματα εμβολιασμού για τους εφήβους της ευρωπαϊκής ηπείρου ηλικίας 16 ετών και άνω βρίσκονται σε εξέλιξη. Στη χώρα μας προς το παρόν εμβολιάζονται έφηβοι άνω των 16 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Οι 6 ανησυχητικές παρενέργειες από τα εμβόλια

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπολο μίλησε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας και αναφέρθηκε στις παρενέργειες των εμβολίων.

«Η κατάσταση είναι όπως αναμενόταν. Είναι σκληρό για την οικογένεια και την κοινωνία την ίδια. Για τους γιατρούς είναι πολύ δύσκολο να δώσει θεραπεία και να ξέρει ότι θα υπάρξουν θεραπείες που ίσως γίνουν θανατηφόρες», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής.

Αναφέρθηκε μάλιστα στα στοιχεία της γαλλικής επιτροπής φαρμακοεπεγρύπνησης: «Σε 4 εκατ. δόσεις μέχρι τις 6 Μαίου, εδώ και 2,5 μήνες κάνουμε AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, έχουμε 34 περιπτώσεις συνδρόμου θρομβοπενίας και θρόμβωσης. Από τους 34 οι 11 πέθαναν. Η αναλογία είναι 30% θάνατοι στα δηλωμένα περιστατικά VITT.

Μετά την απαγόρευση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 55, μέσα στον Μάη έχουμε 4 περιπτώσεις θρομβώσεων και όχι θανάτους. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει ανέβει είναι στα 60 χρόνια. Ξέρουμε πως γίνεται το σύνδρομο. Ο θάνατος παθαίνει θρόμβωση λόγω των αντισωμάτων. Όταν ο οργανισμός εκτίθεται στην πρωτεϊνη του ιού και πυροδοτείται μια έντονη φλεγμονώδη αντίδραση. Όταν κάνουμε ένα εμβόλιο προσομοιώνουμε μια κατάσταση έκθεσης στον ιό

Σχετικά με το αν πρέπει και στη χώρα μας να υιοθετήσουμε άλλη πολιτική στη χορήγηση του εμβολίου, και να βάλουμε ηλικιακό περιορισμό, o κ. Γεροτζιάφας ανέφερε: «Έχουμε και περιστατικά VITT σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, αυτό δείχνει μια γενική αντίδραση του οργανισμού. Ξέρουμε να το διαδιγνώσκουμε και να το θεραπεύουμε. Οι οδηγίες που έχουμε στη Γαλλία είναι ότι έχουμε τα συμπτώματα, όταν εμφανιστούν αμέσως ο άνθρωπος πάει αμέσως στον γιατρό του που κάνει 3 συγκεκριμένες εξετάσεις και στο βαθμό που διαδιγνώσκει το σύνδρομο τον στέλνει στο νοσοκομείο

Τέλος ο κ. Γεροτζιάφας αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των γυναικών στην περίοδο της κύησης αλλά και τις νέες μητέρες. Συγκεκριμένα σημείωσε πως ο εμβολιασμός κατά την περίοδο της κύησης προφυλάσσει τόσο την μητέρα όσο και το νεογνό και πρόσθεσε πως, βάσει των έως τώρα δεδομένων, συστήνεται να εμβολιάζονται με εμβόλια mRNA.

«Στη Γαλλία υπάρχει σαφής οδηγία για τις εγκύους. Προτιμάμε το Pfizer ή της Moderna επειδή προκαλούν λιγότερο έντονα φλεγμονώδη φαινόμενα. Οι έγκυες αν πάθουν covid έχουν 50 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθεί σε ΜΕΘ, ο κίνδυνος αποβολής είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος. Ο κίνδυνος να γεννήσει πρόωρα επίσης. Ο εμβολιασμός στις εγκύους δεν προκαλεί κίνδυνο στην έγκυο και είναι πιθανό τα αντισώματα να περνούν στον πλακούντα και το γάλα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι παρενέργειες και πότε πρέπει να δούμε γιατρό

Αναφορικά στις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, σημείωσε: «Από την στιγμή που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα πρέπει ο πολίτης να πάει στον γιατρό. Συνήθως τα συμπτώματα κρατούν 48 ώρες, μετά τις 48 ώρες πρέπει να πάει στον γιατρό».

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

πρώτο 48ωρο

  • Υψηλός πυρετός
  • Πόνος στο χέρι
  • Πιθανός ερεθισμός
  • Κεφαλαλγία
  • Ατονία

ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

μεταξύ 4ης και 8ης ημέρας

  • Κεφαλαλγία επίμονη και με διάρκεια
  • Πόνος στο θώρακα
  • Πόνος στα άκρα (χέρι ή πόδι)

μεταξύ 4ης και 8ης ημέρας

  • Θαμπή όραση
  • Οποιοδήποτε σύμπτωμα στα μάτια
  • Εμφάνιση στο δέρμα μικρών αιμορραγικών στιγμάτων

ΣΠΑΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ έως και την 21η ημέρα

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ Μετά την 28η ημέρα

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share