Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ραφήνα-Λιβαδειά-Θεσσαλονίκη: Οι υποθέσεις παιδοφιλίας που συγκλονίζουν την χώρα!

Αυτός είναι ο τρόπος προσέγγισης των επίδοξων βιαστών - Πώς να τις αποφύγετε για το παιδί σας

1 Ιουνίου 2021 20:50
Ραφήνα-Λιβαδειά-Θεσσαλονίκη: Οι υποθέσεις παιδοφιλίας που συγκλονίζουν την χώρα!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τις τελευταίες ώρες η χώρα μας αντιμετωπίζει αρκετά περιστατικά παιδοφιλίας και παιδεραστίας, με τις υποθέσεις σε Ραφήνα, Λιβαδειά και Θεσσαλονίκη να μην είναι ακριβώς ίδιες, αλλά να έχουν αρκετές κοινές συνισταμένες.

Σχετικά με την προσπάθεια αρπαγής της 12χρονης στη Ραφήνα, ο 48χρονος κατηγορούμενος έκανε λόγο για «βαθύτατη ντροπή», αρνούμενος κάθε κατηγορία της μαθήτριας, αν και δεν έπεισε κανέναν και προφυλακίστηκε.

«Νιώθω θλίψη και βαθύτατη ντροπή που απολογούμαι για τέτοιας ποινικής και ηθικής απαξίας αδικήματα, τα οποία ουδέποτε διέπραξα. Τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές, που τραυματίζουν και στιγματίζουν παντοτινά την παιδική ψυχή, καταδικάζω απόλυτα», φέρεται να είπε στην απολογία του ο κατηγορούμενος λίγο πριν οδηγηθεί στην φυλακή.

Ο 46χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέγραψε ότι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης είδε το κορίτσι στη συμβολή των οδών Χρ. Σμύρνης και Νηρέως/Πρωτέως.

«Θυμάμαι ότι είδα ένα ποδήλατο, με αναβάτη μια κοπέλα, η οποία κρατούσε στο χέρι της κινητό τηλέφωνο, δίχως φώτα και σήμανση, να κινείται αντίθετα. Στην είσοδο του δρόμου που θα έστριβα, το ποδήλατο κινήθηκε μπροστά μου. Εγώ, έστριψα, το ποδήλατο συνέχισε ευθεία» ισχυρίστηκε και συμπλήρωσε: «Ουδέποτε ακολούθησα το μικρό κορίτσι, ουδέποτε της απηύθυνα οποιαδήποτε φράση και ποτέ δεν προσπάθησα να την απάγω…».

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος, σε μια προσπάθεια να πείσει ανακριτή και εισαγγελέα ότι δεν είχε τίποτα να κρύψει, φέρεται να επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο ίδιος υπέδειξε στους αστυνομικούς του ηλεκτρονικούς υπολογιστές του στο σπίτι και τη δουλειά του δίνοντας τους κωδικούς pin και λογισμικού.

«Εγώ, πρώτος, υπέδειξα και κατασχέθηκε και το καταγραφικό μηχάνημα, που ευρίσκεται στην οικία μου στην Πεντέλη, προκειμένου να προκύψει η ακριβής ώρα αναχώρησής μου από την οικία μου (ιδ. κατασχεμένο καταγραφικό μηχάνημα DEFENDO)» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος καταλήγοντας: «Αισθάνομαι ντροπή και αμηχανία να εμφανίζομαι, για πρώτη φορά, στα Δικαστήρια και, μάλιστα, κατηγορούμενος για τέτοιες απίστευτες πράξεις που ούτε καν μπορώ να διανοηθώ, ενώ, παραλλήλως, γνωρίζω ότι ουδέν μεμπτόν έπραξα».

Ανατριχιάζει στη μαρτυρία της η 12χρονη - «Φύγε, άσε με, δε θέλω»

Μια άλλη εκδοχή των γεγονότων έδωσε στις αρχές η 12χρονη μαθήτρια η οποία φέρεται να μίλησε για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε καταγγέλλοντας πως ο άνδρας επιχείρησε να την βάλει στο αμάξι του σημειώνοντας παράλληλα πως την είχε ακολουθήσει και πάλι πριν από ένα μήνα.

«Με ακολούθησε με χαμηλή ταχύτητα από πίσω και από το τζάμι του συνοδηγού που είχε κατεβασμένο μου μιλούσε συνεχώς και μου έλεγε “γεια σου κούκλα, θες να σε πάω κάπου;” Εγώ του απάντησα “όχι, ευχαριστώ” και τότε αυτός συνέχισε να με ακολουθεί και μου είπε “μπες στο αμάξι” με κοφτό τρόπο και διατακτικό σαν να με προστάζει.

Αυτό συνεχίστηκε πολλές φορές, τουλάχιστον άλλες δέκα, λέγοντας απότομα “μπες μέσα” περιέγραψε η μαθήτρια η οποία αναφέρθηκε στις αγωνιώδεις προσπάθειες της να ξεφύγει τονίζοντας πως αρχικά κατάφερε να κρυφτεί αλλά ο κατηγορούμενος κατάφερε να την εντοπίσει και να την ακολουθήσει και πάλι.

Επειδή τον θυμήθηκα, και την προηγούμενη φορά, είχα ξαναβάλει τις φωνές και έφυγε, μπήκαν στην οδό Αγροναυτών, αριστερά της λεωφόρου Χρ. Σμύρνης και κρύφτηκα σε μία πολυκατοικία για λίγο, έως ότου ο άνδρας με το λευκό όχημα με προσπέρασε και κατευθύνθηκε προς το χώρο στάθμευσης του Πάρκου Καραμανλή που βρίσκεται στο τέλος της οδού, αναζητώντας με.

Αφού δεν με είχε αντιληφθεί, βρήκα χρόνο και έφυγα ξανά προς την πορεία μου, γρήγορα να μην με δει, ακολουθώντας τη λεωφόρο Χρ. Σμύρνης εκ νέου. Αργότερα, αφού προφανώς δεν με βρήκε, γύρισε και με ξανασυνάντησε καθοδόν.

Συνέχισε να με ακολουθεί και να μου λέει “μπες μέσα” με προστακτικό τρόπο ενώ εγώ του φώναζα, μη ανακόπτοντας την πορεία, “φύγε, άσε με, δεν θέλω” συνεχίζοντας την πορεία μου με το ποδήλατο όσο πιο γρήγορα μπορούσα.

Έφτασα στην οδό Πρωτέως και λίγο πριν την συμβολή της με τον οδό Αραφήνος σκέφτηκα προκειμένου να απαλλαγώ από τον άνδρα και φοβούμενη μην με σταματήσει και με αρπάξει μέσα στο όχημα, να στρίψω δεξιά της σε μονόδρομο, πηγαίνοντας ανάποδα με το ποδήλατο, διότι δεν μπορούσε αυτός να με ακολουθήσει.

Ο δρόμος αυτός έχει κίνηση σχετικά για την Ραφήνα και θα τράκαρα εάν θα με ακολουθούσε και θα γλίτωνα».

Στη συνέχεια το 12χρονο κορίτσι αναφέρει στην κατάθεσή της: «Παραβίασε τον ΚΟΚ, μπήκε ανάποδα με το όχημά του στο μονόδρομο και τότε, αφού έκανε λίγα μέτρα, τρομοκρατήθηκα γιατί κατάλαβα ότι ήταν αποφασισμένος και δεν αστειεύεται και ότι διατρέχω μεγάλο κίνδυνο.

Φοβήθηκα ότι θα με αρπάξει προφανώς με σκοπό να με αποπλανήσει. Τότε φρέναρα απότομα, πέταξα το ποδήλατο, άρχισα να φωνάζω και να καλώ σε βοήθεια τα διερχόμενα οχήματα».

Η μαθήτρια συμπληρώνει: «Αυτός, με είδε που σταμάτησε ένα όχημα να με βοηθήσει και συνέχισε την “Ανάποδη” πορεία του και κατευθυνόταν προς Αρτέμιδα». Όπως ανέφερε στην κατάθεση του το κορίτσι ένα ζευγάρι την βοήθησε και μαζί με άλλους πολίτες κάλεσαν την αστυνομία και παρέμειναν στο πλευρό της μέχρι να ενημερώσει τη μητέρα της.

«Λίγα λεπτά αργότερα, αυτός επέστρεψε στο σημείο με μεγάλη ταχύτητα και εφόσον είδε ότι ήμουν περιτριγυρισμένη, έκανε αναστροφή και πάλι “ανάποδα” στην Αράφηνος και διέφυγε προς Αρτέμιδα. Εκεί τον είδαν οι συμπολίτες μου, πήραν την πινακίδα και κατήγγειλαν το συμβάν στην άμεση δράση αλλά και τις πινακίδες του οχήματος…».

Η μαθήτρια σε φωτογραφίες που της έδειξαν οι αστυνομικοί αναγνώρισε στο πρόσωπο του κατηγορούμενου τον άνδρα που την «καταδίωξε» δύο φορές. «Επιθυμώ την ποινική του δίωξη και τιμωρία για όλες τις σε βάρος μου πράξεις που μου προκάλεσαν φόβο και ταραχή. Είχα τη βεβαιότητα ότι θα με αρπάξει, θα με επιβιβάσει στο όχημα του με προφανή σκοπό να με αποπλανήσει».

Η υπόθεση βιασμού στη Λιβαδειά - Σοκάρουν οι περιγραφές της 15χρονης

Σοκάρουν τα όσα κατήγγειλε η 15χρονη από τη Λιβαδειά για το πως κατάφερε ο 44χρονος άνδρας να την ξεγελάσει μέσα από το διαδίκτυο, λέγοντας ψέματα ότι ήταν φίλος των γονιών της και ότι μπορούσε να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητό του σε γειτονική πόλη.

Σύμφωνα με την ανήλικη, όλα ξεκίνησαν όταν έγραψε μια δημοσίευση στο Facebook αναζητώντας μεταφορικό μέσο για τον Βόλο θέλοντας να συναντήσει το αγόρι της.

«Ήθελα να δω τον φίλο μου ο οποίος μετακόμισε στον Βόλο μαζί με την οικογένεια μου. Το έγραψα στον λογαριασμό μου στο διαδίκτυο. Τότε εκείνος προσφέρθηκε να με μεταφέρει στον Βόλο από τη Λιβαδειά και να με βοηθήσει να δω τον φίλο μου. Μου είπε πως ήταν φίλος των γονέων μου και τον πίστεψα».

Ο 44χρονος κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της 15χρονης και την προέτρεψε να μην αναφέρει τίποτα στους γονείς της για την κοπάνα που έκανε από το σχολείο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τον Βόλο, σταμάτησε σε μια ερημική τοποθεσία και, σύμφωνα με την ανήλικη, την βίασε, ενώ στη συνέχεια την απειλούσε να μη μιλήσει σε κανέναν.

«Είχα σχολείο εκείνη την ημέρα και μου είπε πως δεν θα το πούμε στους γονείς μου. Μου είπε ότι θα με πήγαινε πρωί και θα γυρνούσαμε βράδυ. Σταμάτησε το αυτοκίνητο στην Τιθορέα έξω από τη Λιβαδειά σε έναν χωματόδρομο και με βίασε. Με απείλησε εκείνη τη στιγμή να μην πω τίποτα στους γονείς μου. Και στην επιστροφή μου είπε πάλι να μην πω τίποτα στους δικούς μου».

Ο 44χρονος συνελήφθη ύστερα από καταγγελία της 15χρονης στο αστυνομικό τμήμα της Λιβαδειάς, ενώ από το αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού από κοινού με τον αδερφό του αλλά και για ενδοοικογενειακή βία.

Στο αυτοκίνητο του 44χρονου βρέθηκε το DNA της 15χρονης, ενώ αναμένεται το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης της ανήλικης.

Το... φλερτ ενός 56χρονου σε μια 16χρονη

Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη, η 16χρονη κοπέλα αναγνώρισε τον 55χρονο άνδρα που της ζητούσε να μπει στο αυτοκίνητό του, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας.

Λίγες ώρες μετά την αναγνώρισή του από τη 16χρονη μαθήτρια, ο 55χρονος που φέρεται να προσπάθησε να την απαγάγει, περνά την πόρτα των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, όπου μάλιστα δήλωσε πως είναι καθηγητής επαγγελματικού λυκείου.

Ο πατέρας του κοριτσιού περιγράφει στο Mega την στιγμή που το παιδί του βρίσκεται αντιμέτωπο με τον 55χρονο.

«”Μια χαρά είσαι 16 χρονών κουκλίτσα έλα να σε πάω εγώ στο σχολείο με το αυτοκίνητο”. Προχώρησε το παιδί να φύγει προς το σχολείο και σε ένα στενάκι μέσα την ακολούθησε με το αυτοκίνητο και την πίεσε για να μπει στο αυτοκίνητο λεκτικώς και πιο επιτακτικά. Το παιδί αρνήθηκε γύρισε προς τα πίσω έφυγε πάλι στον κεντρικό τον δρόμο και μπήκε στο καφέ που ήταν τα παιδιά εκεί οι σερβιτόροι και με πήρε τηλέφωνο μετά να πάω να την πάρω» ανέφερε.

Η 16χρονη μαθήτρια είχε χάσει το λεωφορείο που έπαιρνε για να πάει στο σχολείο της, πήρε ένα άλλο και κατέβηκε σε μια στάση που δεν γνώριζε. Έτσι, μπήκε στο πρώτο μαγαζί που βρήκε μπροστά της για να ρωτήσει πως θα φθάσει στον προορισμό της.

Μέσα βρισκόταν ως πελάτης ο 55χρονος που προθυμοποιήθηκε να την πάει εκείνος στο σχολείο με το αυτοκίνητό του, για να βρεθεί λίγο αργότερα, μετά την άρνησή της, ξανά μπροστά της.

Κάμερες ασφαλείας του καταστήματος κατέγραψαν το πρόσωπό του. Αυτό το υλικό, η άμεση αντίδραση του κοριτσιού και των αστυνομικών, έφεραν αποτέλεσμα μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Στο πρόσωπό του αναγνωρίσαν και δυο 20χρονες εκείνον που τις είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά αρχές Μαΐου στην περιοχή των Πεύκων.

Διαφορετική γνώμη έχει ο δικηγόρος του 55χρονου, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά που τρομοκράτησε το κορίτσι ως «άγαρμπο φλερτ».

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για αύριο, με τον 55χρονο να κατηγορείται για απόπειρα παράνομης βίας και απειλής.

Οι τρόπο προσέγγισης των παιδεραστών και πώς θα αποφύγετε την τραγωδία

Ο συνηθέστερος τρόπος κακοποίησης του παιδιού είναι αρχικά η ψυχολογική βία, για να αρχίσει το παιδί να νιώθει ένοχο και να φοβάται έτσι ώστε με μεγαλύτερη ευκολία να ακολουθεί η έντονη σωματική βία έως και ο βιασμός.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο βιαστής ανήκει στο φιλικό ή/και οικογενειακό περιβάλλον.

Πιο σπάνια ο βιαστής είναι άγνωστος στο θύμα και υπάρχει συνεργός. Σε κάθε περίπτωση ο βιαστής συνήθως προσχεδιάζει την πράξη του.

Δυστυχώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο βιαστής αποτέλεσε ο ίδιος θύμα σεξουαλικής κακοποίησης σε πολύ νεαρή ηλικία ( 7-10, ετών), από άτομο του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος. Στις περιπτώσεις που ο βιαστής δεν ήταν ο ίδιος θύμα, η ηλικία της πρώτης φυσιολογικής σεξουαλικής επαφής του είναι περίπου 14-16 χρονών και γίνεται συνήθως με ιερόδουλη.

Πέραν του 50% των παιδοβιαστών, είχαν κάποιου τύπου ομοφυλοφιλική εμπειρία. Κατά την πράξη του βιασμού δε χρησιμοποιούν οποιουδήποτε είδους προφύλαξη.

Εάν οι γονείς έχουν υποψίες για κάποιο άτομο γνωστό ή άγνωστο, φιλικό, συνεργάτη, συγγενικό, ή γενικά οποιοδήποτε άτομο, ότι συμπεριφέρεται «περίεργα» πρέπει να παρατηρήσουν τα πιο κάτω και να αναφερθούν άμεσα σε κάποιο ειδικό καθώς και στις αρμόδιες αρχές, έτσι ώστε πρωτίστως όλων να μπορέσουν να προστατεύσουν το παιδί τους.

Το άτομο αυτό,

-Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά απ’ ότι για τους ενήλικες;
-Προσφέρεται επίμονα και χωρίς οποιοδήποτε οικονομικό έστω όφελος να κρατήσει τα παιδιά σας για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να βγείτε έξω;
-Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικό με τα παιδιά;
-Εμπλέκεται σε δραστηριότητες με παιδιά, όταν δεν είναι παρόντες οι γονείς;
-Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ’ ότι με άτομα της ηλικίας του;
-Έχει περισσότερες φιλικές σχέσεις με παιδιά απ’ ότι με ενήλικες;
-Οι φίλοι του (που είναι παιδιά) είναι συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ή/και φύλου;
-Κάνει συνεχώς δώρα σε συγκεκριμένο παιδί ή παιδιά και τα αγγίζει με περίεργο τρόπο ή τα κοιτάζει με περίεργο τρόπο ή ακόμα και από μέρους του παιδιού υπάρχει κάποια αντίστοιχη συμπεριφορά με την ένδειξη του βλέμματος σε φόβο ή περίεργης οικειότητας για παράδειγμα
-Περιφέρεται πολύ συχνά σε χώρους σχολεία και πάρκα όπου υπάρχουν παιδιά, τα παρακολουθεί και τα προσεγγίζει προσφέροντάς τους γλυκά ή οτιδήποτε με σκοπό τη «φιλική» χειρονομία
-Προσφέρεται να βοηθήσει τα παιδιά σε συγκεκριμένες δραστηριότητές τους, οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερο το γυμνό στοιχείο όπως το μπάνιο, την πισίνα, την ετοιμασία για το σχολείο κλπ

Μην πανικοβάλλεστε, αλλά έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά.

Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας, προσωπικές συναντήσεις) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω Διαδικτύου. Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας. Τα τελευταία πιο πρόσφατα περιστατικά παιδοφιλίας που συγκλόνισαν την Παγκόσμια κοινότητα αφορούσαν υποθέσεις στις οποίες το Διαδίκτυο υπήρξε τραγική παγίδα από παιδόφιλους.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σεξουαλικό ξύπνημα της εφηβικής ηλικίας. Σταθείτε δίπλα τους με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό.

Μιλήστε στα παιδιά σας για όλα και κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους και για τις συμπεριφορές που δεν είναι.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share