Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022

Ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα - Απανωτοί μετασεισμοί στα 3 Ρίχτερ

Η προειδοποίηση για μεγάλη δόνηση στην ηπειρωτική χώρα

1 Ιουνίου 2021 19:22
Ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα - Απανωτοί μετασεισμοί στα 3 Ρίχτερ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ένας ακόμη ισχυρός σεισμός «χτύπησε» την Ελασσόνα, με την περιοχή να ταλαιπωρείται για ακόμη μια φορά από τον Εγκέλαδο, αφού σημειώθηκαν εκτός αυτών και απανωτοί μετασεισμοί στα 3 Ρίχτερ.

Η δόνηση ήχησε στις 18:56 την Τρίτη (1/6) στα 14 χιλιόμετρα από τη θεσσαλική περιοχή και ήταν της τάξης των 4.6 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Είναι ενδιαφέρον πως μια σειρά από ασθενέστερες σεισμικές δονήσεις καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή από νωρίς το μεσημέρι, σύμφωνα πάντα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, τη στιγμή που οι πληγέντες από το σεισμό θα δεχθούν επιδοτήσεις.

Σεισμός στην Ελασσόνα

Η προειδοποίηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για νέο μεγάλο σεισμό

Ο διακεκριμένος σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNESCO Γεράσιμος Παπαδόπουλος βασιζόμενος σε επιστημονικές ανακοινώσεις και σε στοιχεία από τη στατιστική και τη σεισμοτεκτονική, εκτίμησε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα πρέπει να περιμένουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα σεισμό με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Θεσσαλίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Socialnet» στο Action24 που παρουσιάζει ο Φώτης Καρύδας χθες τη νύχτα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι τα χαρακτηριστικά που έχουν οι σεισμοί στη Θεσσαλία, πολύ πιθανόν να οδηγήσουν στη διέγερση και άλλων σεισμών με παρόμοια χαρακτηριστικά στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Ποτέ δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι, όμως θεωρώ ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανόν. Δεν κάνουμε μία πρόγνωση με την αυστηρή έννοια, κάνουμε όμως μία εκτίμηση, η οποία είναι απολύτως βάσιμη σύμφωνα με όλα τα σεισμολογικά και τεκτονικά δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα υπόψη μας. Και, φυσικά, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία», υπογράμμισε ο σεισμολόγος.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία των αχαρτογράφητων ρηγμάτων, και επισήμανε την αναγκαιότητα έρευνας για εντοπισμό και άλλων περιοχών όπου ενδέχεται να υπάρχουν αχαρτογράφητα ρήγματα. «Στη Θεσσαλία ενεργοποιήθηκαν τυφλά ρήγματα όπως είχε γίνει και στο παρελθόν, το 1978 στη Θεσσαλία, το 1980 στη Μαγνησία και το 1981 στις Αλκυονίδες . Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιος μηχανισμός, ο οποίος προκαλεί αυτή χρονική συσσώρευση σεισμών μέσα σε χρονικά διαστήματα, το πολύ, 2-3 ετών, με τα ίδια χαρακτηριστικά ρηγμάτων», τόνισε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share