Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Βατόπουλος: Μέσα καλοκαιριού το τείχος ανοσίας - Να μη βιαζόμαστε να πετάξουμε τη μάσκα

Τι είπε για την πορεία του εμβολιασμού

1 Ιουνίου 2021 10:06
Βατόπουλος: Μέσα καλοκαιριού το τείχος ανοσίας - Να μη βιαζόμαστε να πετάξουμε τη μάσκα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στα μέσα του καλοκαιριού τοποθετεί το χτίσιμο του τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να ενταθούν.

Παρατήρησε πάντως ότι πρόκειται για θέμα τεχνικό που σχετίζεται από τις διαθέσιμες δόσεις αλλά και τον αριθμό των εμβολιαστών. Ο καθηγητής τόνισε επίσης, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη στην απαλλαγή της μάσκας καθώς είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αυτοπροστασίας που δεν περιορίζει σημαντικά.

«Σιγά – σιγά θα γίνει και αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας ότι θα εκδοθούν οδηγίες όταν έρθει η ώρα για τη μη χρήση μάσκας μεταξύ των εμβολιασμένων και στους εξωτερικούς χώρους.

Για τις παρενέργειες από εμβολιασμούς σχολίασε ότι έτσι κι αλλιώς υπάρχει θνησιμότητα και νοσηρότητα και δεν βοηθάει να συνδέονται αυτομάτως θάνατοι με τους εμβολιασμούς. Εξήγησε ότι στη χώρα μας γίνονται καθημερινά 100.000 εμβολιασμοί και πεθαίνουν από διάφορες αιτίες 300 άνθρωποι. «Κάποιος θα πάθει έμφραγμα έτσι κι αλλιώς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τους εμβολιασμούς σε ανήλικους άνω των 12 τόνισε ότι θα γίνει και αυτό σιγά σιγά αλλά ίσως είναι νωρίς να το συζητάμε στην Ελλάδα. «Ας ολοκληρωθεί (ο εμβολιασμός) στους ενήλικες και βλέπουμε», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος για το εμβόλιο.

Βατόπουλος: Μέσα καλοκαιριού το τείχος ανοσίας - Να μη βιαζόμαστε να πετάξουμε τη μάσκα

Τέταρτο κύμα πανδημίας βλέπει την ώρα που ανοίγουν μουσεία, σινεμά και θέατρα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο κ. Βατόπουλος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο το οριζόντιο κλείσιμο γι’ αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ» και υπογράμμισε ότι «δεν ανοίγουμε γιατί η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά γιατί ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του».

Τόνισε ωστόσο, ότι « ιός είναι εδώ» και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς όπως είπε ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό και όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, σημείωσε.

«Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και υπάρχει φόβος για τέταρτο κύμα», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος. Σχετικά με τα self είπε ότι «η επιτροπή συζητά για τουλάχιστον ένα τεστ την εβδομάδα, ωστόσο υπάρχουν διάφορα τεχνικά θέματα», όπως ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν ξέρουμε την πραγματική χρησιμότητα των self test», ωστόσο κατά την άποψή του «πάει καλά».

Για το πότε θα βγάλουμε την μάσκα ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «πρέπει να ανέβει το επίπεδο εμβολιασμού και να πέσει η συχνότητα των κρουσμάτων για να μπορέσουμε να βγάλουμε την μάσκα» και πρόσθεσε ότι «η μόνη διάκριση που μπορεί να γίνει, μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων, είναι οι πρώτοι να μην κάνουν τεστ».

Σημείωσε ακόμα ότι «η επιτροπή θέλει να γίνονται τα πράγματα σιγά σιγά για να μπορεί να υπάρχει μια αξιολόγηση» και παραδέχτηκε ότι «η άρση των μέτρων είναι ένα ρίσκο».

Τέλος για όσους έχουν κάνει την μία δόση του εμβολίου συμβουλεύει ότι θα πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν κάνει το εμβόλιο».

Την ίδια ώρα ανοίγουν μουσεία, σινεμά και θέατρα

Λίγο πριν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, ημέρα γιορτής είναι και η σημερινή (14/5) με τα μουσεία όλης της χώρας να ξανανοίγουν τις πύλες τους μετά από μήνες "σιωπής" λόγω του lockdown για τον περιορισμό εξάπλωσης της Covid-19.

Φυσικά, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία επισκεπτών και εργαζομένων, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας και υγιεινής (πχ υποχρεωτική χρήση μάσκα, τήρηση αποστάσεων, συγκέντρωση περιορισμένων επισκεπτών ανά αίθουσα, καλός αερισμός χώρων, τακτική καθαριότητα, απολύμανση κλπ).

Δημόσια και ιδιωτικά μουσεία κάνουν σήμερα "επανέναρξη", με τα περισσότερα να έχουν αξιοποιήσει τη δύσκολη συνθήκη του παρατεταμένου εγκλεισμού για να πραγματοποιήσουν μια σειρά από εργασίες, όπως είναι η ψηφιακή αναβάθμιση των ιστοτόπων τους, ο εικονικός εμπλουτισμός των δράσεών τους, η συντήρηση κτηριακών υποδομών και αντικειμένων, η επανέκθεση συλλογών, η καταγραφή και ψηφιοποίηση των ευρημάτων, ο σχεδιασμός και η προετοιμασία νέων εκθέσεων και δραστηριοτήτων. Αρχαιολογικά ή μη, σύγχρονης ή παραδοσιακής τέχνης, παιδικά ή τεχνολογικά, με ανανεωμένη διάθεση μας προσκαλούν να (ξανά)ανακαλύψουμε τους θησαυρούς τους.

Βατόπουλος: Τετάτρο κύμα πανδημίας βλέπει την ώρα που ανοίγουν μουσεία, σινεμά και θέατρα

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τα γνωστά και αγαπημένα μουσεία ανά την επικράτεια, από σήμερα λειτουργούν επίσης οι εκθεσιακοί χώροι της Εθνικής Πινακοθήκης στο ανακαινισμένο της κτήριο επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, ενώ τις πόρτες τους ανοίγουν μέσα στον Μάιο και οι νέοι μουσειακοί χώροι στο Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου στην Αθήνα (Μαυρομιχάλη 6) και στην Αρέθουσα στη Χαλκίδα. Τέλος, με μέτρα προστασίας θα λειτουργήσουν τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Μετά το άνοιγμα των μουσείων, σειρά έχουν τα θερινά σινεμά, τα οποία ανοίγουν ξανά στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%, αλλά με μία μόνο προβολή το πρώτο διάστημα.

Τέλος, στις 28 Μαΐου, ξεκινούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους. Συναυλίες, παραστάσεις χορού και θεάτρου με πληρότητα 50%. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σε συνέντευξή του, "δεν μιλάμε για συναυλίες με όρθιους στην αρένα του γηπέδου. Δημιουργούμε απόσταση ασφαλείας μεταξύ των θεατών, δηλαδή θα γεμίσουμε όλο το θέατρο με αποστάσεις, κάθισμα παρά κάθισμα, όπως είναι η σκακιέρα".

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share