Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ: «Νεκρώνουν» τα πάντα με γενική απεργία - Δείτε την ημερομηνία

Οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα εργασιακά δικαιώματα

31 Μαΐου 2021 20:45
ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ: «Νεκρώνουν» τα πάντα με γενική απεργία - Δείτε την ημερομηνία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε παράλυση αναμένεται να βρεθεί σύντομα η χώρα, αφού τα πάντα αναμένεται να «νεκρώσουν» με νέα γενική απεργία από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραία για τις 3 Ιούνη, μετατίθενται για τις 10 προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ. Στις 10 Ιούνη συμμετέχει στην απεργία για την απόσυρση του νομοσχεδίου του Χατζηδάκη ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας όλης της χώρας.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 10 Ιουνίου, μετά τη σημερινή απόφαση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που, επίσης, αποφάσισαν 24ωρη απεργία για τις 10 Ιουνίου.

Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, αποφασίστηκε επίσης να διοργανωθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

«Η Συνομοσπονδία εξ αρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα, τα οποία εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Και τονίζει πως «θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας».

Οι αλλαγές στις κινητοποιήσεις και οι ποινές

Η κυβέρνηση, παράλληλα, «βάζει χέρι» στο δικαίωμα των εργαζομένων για διαμαρτυρία. Όποια θα κρίνεται παράνομη θα απαγορεύεται και οι υποκινητές θα δέχονται βαριές ποινές.

Θα υπάρξει και μια σχετική ρύθμιση για τις απεργίες, ώστε όταν κάποια από αυτές κηρύσσεται από το δικαστήριο ως καταχρηστική, να μην εξαγγέλλεται από άλλο σωματείο και να παρακάμπτεται έτσι η απόφαση της Δικαιοσύνης, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές και με το ισχύον καθεστώς μπορούσαν να επαναπροκηρυχθούν από άλλο σωματείο, δευτεροβάθμιο πρόκειται να αλλάξει με νομοθετική ρύθμιση, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα είπε πως θα υπάρξει και μια σχετική ρύθμιση για τις απεργίες, ώστε όταν κάποια από αυτές κηρύσσεται από το δικαστήριο ως καταχρηστική, να μην εξαγγέλλεται από άλλο σωματείο και να παρακάμπτεται έτσι η απόφαση της Δικαιοσύνης. Σεβόμαστε τους συνδικαλιστές, είπε ο κ. Χατζηδάκης, αλλά και αυτοί θα πρέπει να σέβονται τους πολίτες.

Με αφορμή τη χθεσινή απεργία στο Μετρό, υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλεψη στο νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά ότι στις απεργίες που θα γίνονται σε τομείς κοινής ωφέλειας, όπως το Μετρό, τα απορρίμματα, η ΔΕΗ κ.α., θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας σε ποσοστό 33% έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Σε ό, τι αφορά την ψηφιακή κάρτα που εισάγεται με το νέο νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αυτό είναι ένα αίτημα που είχε διατυπώσει η ΓΣΕΕ και ήδη εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς όπως οι τράπεζες για παράδειγμα. Αρχικά η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, ώστε να κατοχυρωθεί το ωράριο τους.

Μιλώντας για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή των συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα υπαρκτό και μεγάλο. Συμπλήρωσε δε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση του και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι συντάξεις που απονεμήθηκαν ήταν πολύ περισσότερες από το αντίστοιχο διάστημα τόσο του 2019 όσο και του 2020.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι σημαντικό μέτρο ανακούφισης για όσους περιμένουν την απονομή της σύνταξης τους είναι η θέσπιση της προκαταβολής που πλέον δίνεται, ενώ σύντομα και με τη συμμετοχή ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών οι καθυστερήσεις αυτές θα αποτελούν παρελθόν.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share