Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Νέες ταυτότητες: Αλλάζουν τα πάντα στη ζωή μας - Πώς θα είναι - Πότε θα τις πάρουμε

Πιερρακάκης: Τέλη του 2021 οι νέες ψηφιακές ταυτότητες

31 Μαΐου 2021 07:24
Νέες ταυτότητες: Αλλάζουν τα πάντα στη ζωή μας - Πώς θα είναι - Πότε θα τις πάρουμε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι τρεις από τις πέντε κοινοπραξίες που διεκδικούσαν το μεγάλο έργο, ύψους 515 εκατ. ευρώ, για το σύστημα έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και άλλων εντύπων ασφαλείας πέρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την κοινοπραξία της Thales (στον όμιλο της οποίας ανήκει η Gemalto) με την Unisystems του ομίλου Quest και την ιαπωνική Toppan Printing, την κοινοπραξία της γερμανικής Veridos με τον ΟΤΕ και την Byte καθώς και την κοινοπραξία του βελγικού ομίλου Zetes, στον οποίο ανήκει η ισραηλινή Pitkit Zetes Smartech με τη Space Hellas.

Εκτός φαίνεται πως μένει η κοινοπραξία της γαλλικής Idemia με την Neurosoft του ομίλου ΟΠΑΠ και η κοινοπραξία του ομίλου Λύκος με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία.

Νέες ταυτότητες: Αλλάζουν τα πάντα στη ζωή μας - Πώς θα είναι

Η κοινοπραξία που θα επικρατήσει δεν θα εκδίδει μόνο τις νέες ταυτότητες, αλλά όπως προαναφέρθηκε και σειρά άλλων εντύπων ασφαλείας όπως τα διαβατήρια, τα διπλώματα οδήγησης και οι ειδικές κάρτες για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο ανάδοχος θα χρειαστεί να επενδύσει δικά του κεφάλαια, που θα φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εγκαταστήσει τον απαραίτητο κεντρικό τεχνολογικό εξοπλισμό, κατά πληροφορίες σε κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκεται στην Λεωφόρο Συγγρού, καθώς και τα απομακρυσμένα μηχανήματα έκδοσης εντύπων ασφαλείας, σε αστυνομικά τμήματα, υπουργεία, πρεσβείες και αλλού.

Οι νέες ταυτότητες δεν θα λειτουργούν μόνο ως έγγραφα ταυτοποίησης του κατόχου, αλλά και ως «κλειδιά» για πολλές συναλλαγές των πολιτών μέσα από το Διαδίκτυο, τόσο με το δημόσιο, όσο και με τον ιδιωτικό τομέα.

Δηλαδή, «θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών».

Πιερρακάκης: Τέλη του 2021 οι νέες ψηφιακές ταυτότητες, θα τις έχουμε και με App στο κινητό μας

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκη είπε ότι η νέα ταυτότητα θα έχει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και ότι θα εγκαθίσταται στα κινητά τηλέφωνα για να χρησιμοποιούνται παντού, μέσω μιας ειδικής εφαρμογής (App). Οπως επεσήμανε, ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου. Οι πολίτες θα έχουν στα χέρια τους τις νέες ψηφιακές ταυτότητες στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022.

«Θα κουβαλάς την ταυτότητα σου μέσω του κινητού. Δεν υπάρχουν ζητήματα ευαίσθητης φύσης», είπε ο κ. Πιερακάκης. Οπως πρόσθεσε, «η ταυτότητα μοιάζει με πιστωτική κάρτα, η οποία θα έχει υποδομή που θα μπορεί με έναν reader να κάνει μια σειρά από δουλειές. Θα υπάρχει και υποδομή να έχεις την ταυτότητα στο κινητό σου μέσω εφαρμογής».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι νέες ταυτότητες θα είναι πολύ πιο ασφαλείς από τις σημερινές. Οπως είπε, «η ταυτότητα θα έχει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και κάτι άλλο. Σήμερα χρησιμοποιούμε τον Αριθμό Ταυτότητας για να πιστοποιηθούμε στις τράπεζες, αλλά αν χάσεις την ταυτότητα, ο ΑΤ αλλάζει και πρέπει να ξαναπάς στην τράπεζα. Θα είναι βασικά αριθμός ταυτότητας που θα χρησιμοποιείται σε όλη σου τη ζωή» σημείωσε.

Νέες ταυτότητες: Αλλάζουν τα πάντα στη ζωή μα

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει κρατήσει το ίδιο κόστος στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες που προβλεπόταν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρόσθεσε και σειρά προδιαγραφών όπως τη συζήτηση περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για να έχει ο πολίτης πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το σπίτι του. Για κάτι τέτοιο όμως, είπε ο υπουργός, απαιτείται ψηφιακή υποδομή στην ταυτότητα. Και γι’ αυτό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακύρωσε τον προηγούμενο διαγωνισμό. Στον προηγούμενο διαγωνισμό η φωτογραφία ήταν ασπρόμαυρη ενώ τώρα θα είναι έγχρωμη υψηλής ασφάλειας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα πακέτα δεδομένων (data) και την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας –για την οποία έχει ήδη υπάρξει παρέμβαση του Πρωθυπουργού (εδώ)– ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι τον Δεκέμβριο έγινε μια πρώτη κίνηση από τις εταιρείες αλλά αναμένει, και η πληροφόρηση που έχει, είναι ότι θα κάνουν και πρόσθετες κινήσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share