Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κινδυνεύεις από την ινδική μετάλλαξη αν έχεις κάνει την πρώτη δόση εμβολίου; Αποκάλυψη!

Αισιοδοξία δημιουργεί το γεγονός ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της AstraZeneca προστατεύουν από την απειλητική παραλλαγή

29 Μαΐου 2021 21:00
Κινδυνεύεις από την ινδική μετάλλαξη αν έχεις κάνει την πρώτη δόση εμβολίου; Αποκάλυψη!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Σε μια περίοδο που η ινδική μετάλλαξη έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές, απειλώντας την επιστροφή στην ομαλότητα, τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας στρέφονται στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μεταδοτική παραλλαγή.

Σε έρευνα που δημοσίευτηκε από το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, αποδεικνύεται ότι η χορήγηση και των δύο δόσεων θωρακίζει σε αισθητά μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με τη μία μόνο, τον οργανισμό από την είσοδο του στελέχους.

Αισιοδοξία δημιουργεί το γεγονός ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της AstraZeneca προστατεύουν από την απειλητική παραλλαγή.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση δεδομένων σε 1.504 ανθρώπους, διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο, το εμβόλιο της Pfizer προφυλάσσει σε ποσοστό 88% από την ινδική μετάλλαξη δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ εμφανίζεται κατά 93% αποτελεσματικό απέναντι στη βρετανική.

 Κινδυνεύεις από την ινδική μετάλλαξη αν έχεις κάνει την πρώτη δόση εμβολίου

Είναι ακόμη γνωστό ότι η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και ευθύνεται για τη ραγδαία διασπορά της φονικής νόσου στη συγκεκριμένη χώρα, είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με τη βρετανική.

Εκφράζονται, την ίδια στιγμή, ανησυχίες για τον εκτροχιασμό του σχεδίου χαλάρωσης ανά τον πλανήτη εξαιτίας της εισχώρησης της ινδικής μετάλλαξης σε πάνω από 40 χώρες.

Το κλίμα αγωνίας έχει αποτυπωθεί στη Γηραιά Αλβιόνα, όπου οι λοιμώξεις παρουσιάζουν ελαφρά αύξηση εξαιτίας του νέου στελέχους, ενώ οι υγειονομικές αρχές συστήνουν στους κατοίκους των περιοχών, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη διασπορά, να αποφεύγουν μετακινήσεις και συγκεντρώσεις.

Αναφορικά με τη θωράκιση από την ινδική μετάλλαξη, όταν η συζήτηση φτάνει στο εμβόλιο της AstraZeneca η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 60%.

Τα αποτελέσματα δεν είναι, ωστόσο, ενθαρρυντικά όταν πρόκειται για την προστασία από την ινδική μετάλλαξη μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Τρεις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca προστατεύουν κατά 33% από την ινδική και κατά 50%από τη βρετανική μετάλλαξη.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει το πόρισμα που πολλές φορές έχουν προβάλλει οι λοιμωξιολόγοι, ότι δηλαδή ο κόσμος θα πρέπει να τηρεί πλήρως τα μέτρα, να φορά μάσκα και να κρατά αποστάσεις, μετά την πρώτη δόση.

Ο αποχωρισμός από τη μάσκα, σε δημόσιους χώρους, και η μείωση των αποστάσεων, συστήνεται από κορυφαίους φορείς, όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ, μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, οπότε και αποκτάται η πολυπόθητη ανοσία.

Κορωνοϊός: «Έσπασε» το φράγμα των 2 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων - Η έκκληση του Χαρδαλιά

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα μας και την εξέλιξη της επιχείρησης «Ελευθερία».

Η Ελλάδα με σύμμαχο τις συνεχείς προμήθειες των εμβολίων και την απρόσκοπτη και χωρίς απρόοπτα εμβολιαστική διαδικασία χτίζει μέρα με την μέρα το τείχος ανοσίας που θα της επιτρέψει να αφήσει πίσω της την πανδημία. Έτσι, σήμερα όχι μόνο είναι η πρώτη μέρα κατά την οποία ολόκληρος ενήλικος πληθυσμός της χώρας έχει πρόσβαση στον εμβολιασμό αλλά εντός και της ημέρας οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτης αναμένεται να ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια. Παράλληλα, διαβάστε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις.

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα είναι στην πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ε.Ε.

Πάνω από δυο εκατομμύρια οι εμβολιασμένοι στη χώρα μας

Ανοιχτές όλες οι πλατφόρμες

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας άνω των 18 ετών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Επίσης άνοιξε η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Από την Τετάρτη 26 Μαΐου έχει ανοίξει η πλατφόρμα ώστε η ηλικιακή ομάδα 35 – 39 να μπορεί να κλείνει ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Από τις 21 Μαΐου, έχει ανοίξει η πλατφόρμας για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Επόμενο βήμα το πράσινο διαβατήριο

Το επόμενο βήμα για τους εμβολιασθέντες είναι η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid, που παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα αποδεικνύει πως ένας πολίτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά με οποιοδήποτε εμβόλιο από όσα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε., είτε έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Η χώρα μας θα είναι τεχνικά έτοιμη για το πιστοποιητικό ήδη από την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 3 του μήνα. Μάλιστα, το πιστοποιητικό θα εισαχθεί προς έγκριση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να το ψηφίσει στις 23 Ιουνίου.

Οδηγίες

Μέσα από το gov.gr όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να λάβουν το πιστοποιητικό θα μπορούν να το εκδώσουν είτε ψηφιακά, είτε να εκτυπώσουν.

Μέσα από το gov.gr θα επιλέξουν τον τομέα Υγεία και Πρόνοια και έπειτα θα κατευθυνθούν την επιλογή «Κορωνοϊός COVID -19».

Στην λίστα με τις διάφορες βεβαιώσεις είτε εμβολιασμού κατά της πανδημίας, αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κ.ά. θα προστεθεί και η επιλογή για έκδοση του πράσινου πιστοποιητικού.

Εκεί, θα ζητηθεί να δοθούν οι κωδικοί taxisnet ή ΑΜΚΑ και θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης.

Η έκκληση Χαρδαλιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αφού πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο του εμβολιαστικού κέντρου της Κέρκυρας δήλωσε:

«Από τη Δευτέρα, το εμβολιαστικό κέντρο της Κέρκυρας θα είναι σε λειτουργία με 10 γραμμές, με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, έτσι ώστε η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με τη «Γαλάζια Ελευθερία» να συνεχιστεί.

Σας θυμίζω ότι στην Κέρκυρα τα ποσοστά των εμβολιασμένων έστω με μία δόση ήταν της τάξης του 23% – υπολείπονταν δηλαδή του εθνικού ποσοστού. Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό έχει φτάσει στο 32%, πολύ κοντά στο 33,5% που είναι το εθνικό ποσοστό.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους κατοίκους του νησιού να αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή.

Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού από τη Δευτέρα και είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η εικόνα μας προς τα έξω είναι η εικόνα ενός ασφαλούς νησιού, μιας ασφαλούς χώρας, στην οποία και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και το βασικότερο, αυτοί που θα τους φιλοξενήσουν θα πρέπει να είναι επίσης ασφαλείς. Οτιδήποτε άλλο δημιουργεί πρόβλημα στην προοπτική του τουρισμού μας.

Χαρδαλιάς: Χτίζουμε τείχος ανοσίας

Η παράκληση, λοιπόν, είναι να εμπιστευτούμε την επιστήμη, να βρεθούμε όλοι εδώ, να χτίσουμε το τείχος ανοσίας και εδώ στην Κέρκυρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητά μας».

Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις και τόνισε ότι «αυτή η προσπάθεια με τα mega εμβολιαστικά κέντρα είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε στην αρχή δειλά κι έχει κορυφωθεί σε κάθε επίπεδο».

Είναι το έβδομο mega εμβολιαστικό κέντρο, το οποίο δίνουμε στους πολίτες για να βοηθήσουμε στην προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Υγείας με την επιχείρηση «Ελευθερία».

Σε συνεργασία με τους γιατρούς των Υγειονομικών Περιφερειών και με το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, την εξαιρετικά καλή εικόνα που έχουμε και στα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα θα τη δούμε κι εδώ στην Κέρκυρα.

Ευχαριστούμε ακόμη τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια, το Δήμο, τον Βουλευτή του νησιού κ. Γκίκα, διότι σε όλη αυτή την προσπάθεια, όλοι ενώνουμε δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

Χαρδαλιάς: Ολέθριοι οι συνωστισμοί


«Αυτό που προέχει είναι βήμα – βήμα να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας. Για να γίνει αυτό δύο πράγματα χρειάζεται, να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα από τους εμβολιασμούς και κάνω έκκληση, παράκληση – κρατάτε τα μέτρα.

Δεν έχει τελειώσει τίποτα και θα είναι ολέθριο να έχουμε υπερτοπικές συρροές, πόσω μάλλον σε νησιά, πόσω μάλλον σε τουριστικούς προορισμούς. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, φοράμε τις μάσκες, κρατάμε τις αποστάσεις, αποφεύγουμε παράλογους συγχρωτισμούς, κι αυτό είναι μία σύσταση, μία παράκληση προς όλους. Όλοι πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα.

Από Δευτέρα, άλλη μία σύγχρονη δομή, με σεβασμό στον πολίτη παραδίδεται στους πολίτες και στους κατοίκους της Κέρκυρας», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Έρχεται ο νέος επιδημιολογικός χάρτης


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι με τον νέο επιδημιολογικό χάρτη που θα είναι διαθέσιμος από τη Δευτέρα, 31 Μαΐου, όλοι θα έχουν πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής τους, καθώς «πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας ότι ο καθένας από εμάς κρατά τις τύχες του στα χέρια του», υπογραμμίζοντας ότι εφόσον χρειαστεί, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα σε περιοχές εφόσον σημειωθεί έξαρση κρουσμάτων.

Επιπλέον, σημείωσε ότι την ίδια αξιόπιστη πληροφόρηση για την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής έχουν και οι επισκέπτες της χώρας μας και συνεπώς «είναι στο χέρι του καθενός από εμάς, τηρώντας τα μέτρα και συμβάλλοντας στο τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό» να συμβάλλει επίσης στην καλή πορεία του τουρισμού μας φέτος το καλοκαίρι.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «είμαστε σε ένα κομβικό σημείο όπου δεν πρέπει να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα. Αν ο καθένας από εμάς τηρήσει τα μέτρα και με σύμμαχο το τείχος ανοσίας, θα τα καταφέρουμε».

Κατά την επίσκεψή του, τον Νίκο Χαρδαλιά συνόδευαν ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, η Δήμαρχος Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, καθώς και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Καρβέλης.

Ο υφυπουργός είχε επίσης ολιγόλεπτη συνάντηση με στελέχη του Πυροσβεστικού κλιμακίου του αεροδρομίου Κέρκυρας, με τα οποία συζήτησε τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share