Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ξεκινούν οι πληρωμές για τα μηδενικά ενοίκια του Απριλίου - Αύξηση ενοικίων μέσα στην πανδημία

Ποιους αφορά

28 Μαΐου 2021 08:10
Ξεκινούν οι πληρωμές για τα μηδενικά ενοίκια του Απριλίου - Αύξηση ενοικίων μέσα στην πανδημία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από σήμερα, Παρασκευή (28/5), ξεκινάει νέο κύμα πληρωμών για ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις, οι οποίες έμειναν κλειστές τον Απρίλιο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την ενεργοποίηση και του μέτρου της κάλυψης των παγίων δαπανών.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε για σήμερα (28/5) την πληρωμή της συμμετοχής του Δημοσίου για τα μηδενικά ενοίκια του Απριλίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων όπου στεγάζονται πληττώμενες επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές για τον Απρίλιο. Παράλληλα, δείτε όλες τις πληρωμές από υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ.

Αναφορικά με την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο, είπε ότι χθες πιστώθηκαν τα πρώτα 50 εκατ. ευρώ στις πρώτες 40.096 επιχειρήσεις που έκαναν πρώτες αίτηση. Προανήγγειλε επίσης για αύριο άλλη μια πληρωμή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Είπε ακόμη ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει αιτήσεις από περίπου 75.000 επιχειρήσεις και θύμισε ότι η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι και την 1η Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά στο μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών, είπε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει τις επόμενες μέρες και θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και τις 17 Ιουνίου. Σημείωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει μέχρι τότε τις φορολογικές τους δηλώσεις ώστε να αντληθούν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση κάθε εν δυνάμει ωφελούμενης επιχείρησης από τη δήλωση του εντύπου Ε3 και να υπολογιστεί το ποσό που αναλογεί για την κάθε επιχείρηση. Έτσι θα μπορέσει να εκδοθεί και το πιστωτικό σημείωμα που θα έχει στη διάθεσή της κάθε επιχείρηση ώστε να καλύπτει με αυτό τις τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές της υποχρεώσεις.

Εκτίμησε, δε, ότι η έκδοση των πιστωτικών για κάθε επιχείρηση που θα κριθεί ως επιλέξιμη για ένταξη στο μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών θα ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο μείωσης ή κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις και τα άτομα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς όπως είπε με τις πρόσφατες παρεμβάσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και τις μόνιμες μειώσεις στον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις και τις μειώσεις στις προκαταβολές φόρου έχει εξαντληθεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.

«Σε δύο χρόνια και εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης έχουμε μειώσει μόνιμα μεσοσταθμικά κατά 22% τον ΕΝΦΙΑ, μειώσαμε το φόρο για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης για το 2021 και το 2022, και μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες», είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι όταν στο μέλλον θα δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για νέες μειώσεις φόρων.

Πληρωμές ενοικίων

Απίθανη αύξηση ενοικίων μέσα στην πανδημία

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, τα ενοίκια και οι πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν μεγάλη αύξηση σε πολλές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις εκείνες που είχαμε μείωση των τιμών. Παράλληλα, διαβάστε για τις απαλλαγές, μειώσεις και πληρωμές ενοικίων.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι ζητούμενες τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά +3,3% στις πωλήσεις και +6,5% στις ενοικιάσεις, ενώ σημαντική μείωση τιμών, ανώτερη του 15%, παρατηρήθηκε σε ελάχιστες περιοχές της επικράτειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, όσον αφορά στις πωλήσεις ακινήτων, στην Αττική, οι ζητούμενες τιμές πώλησης ανέβηκαν στο 81,2%, έπεσαν στο 14,5% και έμειναν σταθερές στο 4,3% των περιοχών.

Στη Θεσσαλονίκη οι ζητούμενες τιμές πώλησης επίσης ανέβηκαν στο 82%, έπεσαν στο 14% και έμειναν σταθερές στο 4% των περιοχών. Οι μέγιστες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στον Ταύρο Αττικής (+32,3%), καθώς και τη Δόξα (+31%) και την Τριανδρία στη Θεσσαλονίκη (+30,7%).

Σημαντική πτώση περί του -20% σημειώθηκε κατ' εξαίρεση σε λίγα προάστια, όπως η Δραπετσώνα Αττικής (-20,8%) και η Άσσηρος Θεσσαλονίκης (-19,4%).

Αύξηση των ενοικίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share