Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Θα μας κάψουν: 18 δήμαρχοι «παίζουν» με την φωτιά - Ποιές περιοχές κινδυνεύουν;

Κλαδιά και σκουπίδια "εμπρηστικές βόμβες"

26 Μαΐου 2021 09:27
tha-mas-kapsoun-18-dimarxoi-paizoun-me tin-fotia-poies-perioxes-kindyneuoun
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε ένα απέραντο φυτίλι έχει μετατραπεί το περιαστικό πράσινο Υμηττού, Πεντέλης, Διονύσου, Κιθαιρώνα αλλά και της Πάρνηθας, καθώς τα χιλιάδες σπασμένα κλαδιά από την "Μήδεια" που έχουν πλέον ξεραθεί, αλλά και τα σκουπίδια που είναι παρατημένα μέσα στα δάση, δημιουργούν ακόμη και συνθήκες αυτανάφλεξης.

Οι ευθύνες των Δημάρχων που δεν έχουν φροντίσει να μαζέψουν τα κομμένα κλαδιά είναι τεράστιες και αν- ο μη γένοιτο- ξεσπάσει φωτιά, θα φωνάζουν όπως συνήθως "πού είναι το κράτος".

Κάτοικοι και περιπατητές εντοπίζουν ακόμα και ξεραμένα κλαδιά που βρίσκονται πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, ενώ μέσα σε πολλά δάση έχουν απομείνει και τα ροκανίδια από τις κοπές των δέντρων.

Η πρόσφατη καταστροφική φωτιά σε δυτική Αττική και Κορινθία φαίνεται να χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου για τα επερχόμενα, αλλά και για όσα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει αλλά βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση αναμονής.

Εκάλη: Κομμένα κλαδιά δέντρων στοιβάζονται ακόμη στους δρόμους

Τόνοι από κομμένα κλαδιά δέντρων στοιβάζονται ακόμη στους δρόμους της Εκάλης και της Πολιτείας εμποδίζοντας την κίνηση των πολιτών στα πεζοδρόμια, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης και συγκέντρωσης σκουπιδιών.

Εκάλη: Κομμένα κλαδιά δέντρων στοιβάζονται ακόμη στους δρόμους

Η επιτροπή Εκάλης - Πολιτείας έστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Κηφισιάς, "καθιστώντας τον προσωπικά υπεύθυνο για την αμέλεια αποκομιδής τόσο μεγάλου όγκου κηπαίων απορριμμάτων αλλά και την αδιαφορία του για την επίλυση του προβλήματος".

Διαβάστε την επιστολή της επιτροπής Εκάλης - Πολιτείας προς τον Δήμαρχο:

Διαβάστε την επιστολή της επιτροπής Εκάλης - Πολιτείας προς τον Δήμαρχο:

Διόνυσος: Κλαδιά και κομμένα δέντρα και σκουπίδια δημιουργούν κίνδυνο πυρκαγιάς

Ξερά κλαδιά και κορμοί από κομμένα δέντρα είναι στοιβαγμένα σε αυτοσχέδια βουνά από τον περασμένο Φεβρουάριο, ακόμα και μέσα σε δασικές εκτάσεις στην Ανοιξη, στον Διόνυσο αλλά και στον Αγιο Στέφανο, λίγα μόλις μέτρα από τους πρόποδες της Πεντέλης.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι στον Διόνυσο, για αρκετά σημεία στα οποία υπάρχουν κομμένα δέντρα και κλαδιά κοντά σε δάση, αλλά και αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα να είναι τεράστιος ο κίνδυνος πυρκαγιάς, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

Πάρνηθα_03

Ήδη η πρώτη μεγάλη φωτιά στο Σχίνο και στο Αλεποχώρι έκανε την εμφάνισή της και οι κάτοικοι είναι προβληματισμένοι, ζητώντας να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες της σελίδας στο Facebook: ""ΔΙΟΝΥΣΟΣ : Ο τόπος μας !" Για ό,τι συμβαίνει καλό ή άσχημο" σε πολλά σημεία υπάρχουν παρατημένα κομμένα δέντρα και κάθε λογής σκουπίδια.

Επικίνδυνα ηλεκτροφόρα καλώδια μέσα σε θάμνους στην Πάρνηθα - Τα απομεινάρια της καταστροφής

Σύμφωνα με αυτοψία του MEGA, ηλεκτροφόρα καλώδια βρίσκονται στο έδαφος ανάμεσα σε θάμνους και τα ξερόκλαδα στο πλάι του οδοστρώματος.

Ο κ. Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος κοινότητας Αφιδνών ανέφερε: "Αυτό το καλώδιο είναι ηλεκτροφόρο και βρίσκεται παραπλεύρως του δρόμου από τον Φλεβάρη. Είναι αρμοδιότητα της ΔΕΔΔΗΕ. Δεν έχει δικαίωμα άλλος να παρέμβει γιατί υπάρχει κίνδυνος.

Πάρνηθα_01:

Ας υποθέσουμε ότι είναι μόνο αυτή, αρκεί για να επαναληφθεί αυτό που έγινε στην Κορινθία. Αρκεί για πιάσει φωτιά. Έχουμε ειδοποιήσει. Κι έχουμε την υπόσχεση ότι θα το φτιάξουν. Αγωνιούμε πολύ."

"Ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε την περιοχή και έδωσε οδηγίες. Προχωρούν τα έργα του καθαρισμού. Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις που θεωρούν ότι γνωρίζουν καλύτερα, αλλά ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα.", πρόσθεσε.

Πάρνηθα_012

Αυτές είναι οι 18 περιοχές της Αττικής που βρίσκονται στο κόκκινο για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Ειδική αναφορά σε 18 περιοχές της Αττικής σε 11 Δήμους που έχουν "χαρακτηριστικά επικινδυνότητας" και βρίσκονται στο κόκκινο από άποψη κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, ανέφερε- αξιοποιώντας τις μελέτης της Πολιτικής Προστασίας- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύσκεψη για την πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εχουμε ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι

Η σύσκεψη προκλήθηκε ύστερα από το γεγονός ότι η πρώτη μεγάλη φωτιά φέτος στην Ελλάδα- αυτή στα Γεράνεια Ορη- εκδηλώθηκε πολύ νωρίς, αλλά και από τις καταγγελίες ότι οι Δήμαρχοι σε πολλές περιοχές όπως η Εκάλη και ο Διόνυσος, δεν έχουν φροντίσει να απομακρύνουν ακόμα τα δένδρα και τα κλαδιά από την κακοκαιρία Μήδεια, με συνέπεια να έχουν συσσωρευτεί όγκοι κηπευτικού υλικού, που μπορεί να αποτελέσει ένα είδος εμπρηστικής βόμβας σε περίοδο καύσωνα.

Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται κόκκινες είναι:

Κάτω Ποσειδωνία - Δήμος Λαυρεωτικής

2. Διόνυσος Κερατέας - Δήμος Λαυρεωτικής

3. Αυλάκι - Δήμος Μαρκοπούλου

4. Χαμολιά - Δήμος Μαρκοπούλου

5. Αγία Κυριακή - Αγία Τριάδα – Δήμος Σπάτων/Αρτέμιδας και Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου

6. Καλλιτεχνούπολη - Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου

7. Διώνη - Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου

8. Άγιος Ανδρέας - Δήμος Μαραθώνα

9. Σχινιάς - Δικαστικά - Δήμος Μαραθώνα

10. Δροσιά - Διόνυσος - Εκάλη - Δήμος Διονύσου και Δήμος Κηφισιάς

11. Πανόραμα Αγίων Αποστόλων - Δήμος Ωρωπού

12. Βλαστός Καλάμου - Δήμος Ωρωπού

13. Ιπποκράτειος Πολιτεία - Δήμος Ωρωπού

14. Θρακομακεδόνες - Δήμος Αχαρνών

15. Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ - Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας

16. Άγιος Νεκτάριος Βιλίων - Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας

17. Πόρτο Γερμενό - Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας

18. Περιστέρια - Δήμος Σαλαμίνας

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share