Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έρχεται η απελευθέρωση: Ανακοινώνεται το οριστικό τέλος του lockdown - Τα επόμενα βήματα

Μια πιο φωτεινή μέρα πλησιάζει...

25 Μαΐου 2021 14:20
Έρχεται η απελευθέρωση: Ανακοινώνεται το οριστικό τέλος του lockdown - Τα επόμενα βήματα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Φαίνεται πως η πλήρης απελευθέρωση των δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων του κορωνοϊού, θα έρθει πολύ σύντομα, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα, μαζί με το τέλος της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Με βασικό όπλο την επιτάχυνση των εμβολιασμών που έσπασαν το φράγμα των 5.000.000 και σύμμαχο τα self test, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως έως το τέλος Ιουνίου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα, καθώς τότε εκτιμάται πως θα έχει οικοδομηθεί ένα ικανό τείχος ανοσίας, αν και ενίοτε δεν αποκλείονται τα lockdown.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την αποκλιμάκωση της πανδημίας το υπουργείο Ανάπτυξης την Παρασκευή (28/5) στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων θα εισηγηθεί να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση και να αυξηθεί το όριο των 100 ατόμων στα κέτερινγκ.

Επίσης επί τάπητος θα τεθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 έως τις 5 π.μ. που ισχύει σήμερα.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η Επιτροπή των Ειδικών, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών. Πάντως οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα συνεχιστεί η μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.

Για τα catering και τις δεξιώσεις όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης «αν υπάρχουν μεγάλοι χώροι, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει περιορισμός στα άτομα», ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές Ιουνίου μπορεί να εξεταστεί παράταση της καταληκτικής ώρας από τις 00:30 που είναι σήμερα και ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει κατάργηση αυτού του μέτρου.

Για τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50% -70%, εκτιμάται ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του Ιουνίου γιατί τότε αναμένεται να εμβολιαστεί το 50% του ενήλικου πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου.

Τα επόμενα βήματα της άρσης μέτρων

  • Χθες, 24 Μαΐου 2021, σήκωσαν ρολά τα καταστήματα ΟΠΑΠ Play.
  • Στις 28 Μαΐου 2021 θα αρχίσουν ξανά τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε ανοικτούς χώρους (θέατρα, συναυλίες κλπ.), ενώ ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για δεξιώσεις, γάμους, βαπτίσεις κλπ..
  • Στις 31 Μαΐου 2021 αναμένεται να επεναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια για όλους, με το ακριβές πλαίσιο που θα καθορίζεται από τα μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού να ξεκαθαρίζει έως τέλος του μήνα.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share