Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κέα: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά - Αναμένονται ενισχύσεις από αέρος

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης

25 Μαΐου 2021 08:10
fotia-stin-kea
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από χθες σε χορτολιβαδική έκταση στον Βρόσκοπο Κέας. Πυροσβεστικά οχήματα, πυροσβέστες, υδροφόρες, εθελοντές επιχειρούν στο έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένεται ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων και συνδρομή από εναέρια μέσα. Μέχρι στιγμής στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 6 οχήματα, καθώς και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Επίσης, στην επιχείρηση συμμετέχουν υδροφόρα οχήματα και εθελοντές.

Κέα: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά - Αναμένονται ενισχύσεις από αέρος

Για εντελώς προληπτικούς λόγους η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφάσισε να εκκενώσει τον οικισμό Ποίσσες, ο οποίος ωστόσο δεν κινδυνεύει άμεσα. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ασθενείς. Μάθετε περισσότερα για τον επίγειο παράδεισο που βρίσκεται μόνο 40 λεπτά από την Αθήνα.

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Στάχτη 20.000 στρέμματα δάσους - Ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού

Υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη περίπου 20.000 στρέμματα δάσους στα Γεράνεια Όρη ενώ η πύρινη λαίλαπα εξακολουθεί να κατακαίει. Στο μεταξύ, η Πυροσβεστική ερευνά τι προκάλεσε τη φωτιά.

Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις των πυροσβεστών κάνουν λόγο για εμπρησμό. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής κάνει έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα.

Αυτό που θα ερευνηθεί, πιο συγκεκριμένα, είναι το ενδεχόμενο κάποιος να άναψε φωτιά για να κάψει κάτι μέσα στον ελαιώνα - κάτι που απαγορεύεται από την 1η Μαΐου – να μην έσβησε την εστία σωστά και αυτή να αναζωπυρώθηκε από τον άνεμο που έπνεε το βράδυ της Τετάρτης.

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Στάχτη 20.000 στρέμματα δάσους

Αυτή την ώρα η φωτιά καίει σε διάσπαρτα σημεία χωρίς ενιαίο μέτωπο και αυτό που ανησυχεί τους πυροσβέστες είναι το τμήμα που κατευθύνεται προς τον Κορινθιακό κόλπο.

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Εκκενώνονται οικισμοί στην περιοχή

Ο δημοσιογράφος του ethnos.gr, Κώστας Ασημακόπουλος μεταδίδει όλες τις εξελίξεις από το μέτωπο της πυρκαγιάς στον Σχίνο Κορινθίας

Posted by ethnos.gr on Thursday, May 20, 2021

Οι φλόγες έφτασαν μέσα στα σπίτια και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές χωρίς ακόμη να έχουν καταμετρηθεί, καθώς η φωτιά είναι σε εξέλιξη. Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς εκκενώθηκαν μέσα στο σκοτάδι πρώτα οι οικισμοί Σχίνος και Αγία Σωτήρα και ακολούθησαν οι Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά και οι Ιερές Μονές του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Φωτιά στον Σχίνο: Εκκενώνονται περιοχές - Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους

Σε πλήρη εξέλιξη οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής για κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στον Σχίνο

Posted by ethnos.gr on Thursday, May 20, 2021

Η Αστυνομία έχει κλείσει όλους τους δρόμους και έχει εκκενώσει όλα τα σπίτια. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχώς ενισχύονταν μέσα στη νύχτα με τους δυνατούς ανέμους να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και ενάερια μέσα βοηθώντας στο να περιορίσουν τις φλόγες.

Kαταστροφή aφήνει πίσω της η μεγάλη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας

Mάλιστα, τον ουρανό της Αττικής σκέπασε ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά που εξακολουθεί να μαίνεται. Οπως αναφέρουν μαρτυρίες στα social media, μπαλκόνια στον Πειραιά, τα νότια προάστια, το κέντρο της Αθήνας, ακόμα και στο Κορωπί, γέμισαν με στάχτες.

Οδηγίες προς τους πολίτες για την πρόσκαιρη επιδείνωση που προβλέπεται από σήμερα το βράδυ, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις δυτικούς βορειοδυτικούς ανέμους σχεδόν σε όλη τη χώρα και τις ισχυρές βροχές στη βορειοανατολική χώρα, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες που πιθανώς να συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

1. Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από σήμερα αργά το βράδυ στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (21-05-2021) στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα έντονα φαινόμενα προβλέπεται να εξασθενήσουν την Παρασκευή, αρχικά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το μεσημέρι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

2. Οι ενισχυμένοι δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι που ήδη πνέουν, θα ενταθούν και το βράδυ θα φτάσουν τα 8 μποφόρ στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής (21-05-2021) αναμένεται σταδιακή εξασθένηση, με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά πελάγη.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share