Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος πικραμένος - Τον είχαν πάει στα δικαστήρια τα παιδιά του

Μετά από νοσηλεία αρκετών ημερών

24 Μαΐου 2021 22:24
Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος πικραμένος - Τον είχαν πάει στα δικαστήρια τα παιδιά του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

O βιομήχανος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, μετά από νοσηλεία αρκετών ημερών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου.

Ο επιχειρηματίας και πατέρας των Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου, που -μεταξύ άλλων- είναι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, είχε ταλαιπωρηθεί από αρκετά προβλήματα υγείας τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του.

Ο βιομήχανος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος πέθανε

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ήταν γνωστός για αρκετές επενδύσεις, όπως αυτή στη Χαλυβουργική. Εκτός των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, ήταν γνωστός για τη χρηματοδότηση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, όντας συνεχιστής της δράσης του πατέρα του, Παναγιώτη, ο οποίος είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου την ανέγερση το 1987.

Τελείωσε το Κολλέγιο, φοίτησε στην ΑΣΟΕΕ και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του στην Ελβετία. Επέστρεψε για να δουλέψει στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Ίδρυσε, επίσης, τη ναυτιλιακή Arcadia με πέντε πλοία το 1998, που έφτασε να διαχειρίζεται πάνω από τριάντα.

Τα προβλήματα του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με την υγεία του


Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος έπασχε από νεαρή ηλικία από σπάνιας μορφής αρθρίτιδα, που δυσκόλευε την κινητικότητά του.

Σε μία από τις ελάχιστες φορές που μίλησε για την ασθένειά του, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Καθημερινή», είχε αναφέρει:

«Από την πρώτη στιγμή δεν το έβαλα κάτω. Πέρασα μια ολόκληρη ζωή παλεύοντας για να βγω από την ασθένεια. Επισκέφθηκα τους πιο εξειδικευμένους γιατρούς σε όλο τον κόσμο. Δοκίμασα φάρμακα που την εποχή εκείνη ήταν απαγορευμένα, γιατί δεν είχαν ακόμη δοκιμασθεί. Ταξίδεψα κρυφά από όλους, μόνος μου, με έναν σκαραβαίο στην Ελβετία, και έκανα εγχείρηση για να μου βάλουν βίδες τιτανίου, την εποχή που ήταν ακόμη απαγορευμένες στην Αμερική. Γενικά, ήμουν άφοβος απέναντι στην ασθένεια και αυτό με αντάμειψε. Οι εγχειρήσεις αυτές και τα φάρμακα με ανακούφισαν σημαντικά και διευκόλυναν τη ζωή μου».

Η Χαλυβουργική


Στην ίδια συνέντευξη, μιλώντας για τη Χαλυβουργική, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είχε πει:

«Η ιστορία της Χαλυβουργικής είναι αλληλένδετη με την ιστορία της χώρας. Από το πρώτο εργοστάσιο στην οδό Πειραιώς, όπου φτιάχνονταν σύρματα για καρφιά και πέταλα, μέχρι την ίδρυση του εργοστασίου στην Ελευσίνα και την τοποθέτηση των πρώτων ηλεκτρικών κλιβάνων, η συνδρομή της Χαλυβουργικής στην εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας ιδίως μετά το 1950 είναι καθοριστική, αφού η Ελλάδα είχε δική της παραγωγή σε χάλυβα για όλα τα μικρά και μεγάλα έργα που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’50 και άλλαξαν το πρόσωπο της πατρίδας»

Από τη δεκαετία του 1960, που ξεκίνησε τη λειτουργία της πρώτης υψικαμίνου, μέχρι τη δεκαετία του 1980, η Χαλυβουργική διέθετε τη μοναδική υψικάμινο στη χώρα και αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες στην Ελλάδα. Τα χρόνια αυτά της ακμής, η Χαλυβουργική είχε τεράστιες εξαγωγές και αποτελούσε το κόσμημα της βιομηχανίας στην Ελλάδα, διότι όχι μόνο απασχολούσε πάρα πολλούς υπαλλήλους, αλλά όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία εθεωρούντο από τους ιδιοκτήτες συγγενείς και όχι υπάλληλοι. Ήμασταν όλοι μια μεγάλη οικογένεια», έλεγε.

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Η αντιπαράθεση με τα παιδιά του

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Η αντιπαράθεση με τα παιδιά του

Υπέρ του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Π. Αγγελόπουλου αποφάνθηκε το Πρωτοδικείο στην υπόθεση της δικαστικής συμπαράστασης που αιτήθηκαν τα παιδιά του, δημιουργώντας ένα σημαντικό προηγούμενο στην ενδοοικογενειακή διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τον έλεγχο της περιουσίας της οικογενείας.

Το αίτημα δικαστικής συμπαράστασης είχαν υποβάλει οι γιοι του Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, «βαρύτατη ψυχοδιανοητική έκπτωση» και μιλώντας για ανάγκη «προστασίας των συμφερόντων του που πλήττονται από τους επιτήδειους που τον έχουν κυκλώσει».

Σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απορρίπτει την από 19.03.2018 αίτηση των κ. Παναγιώτη και Γεωργίου Αγγελόπουλου, με την οποία ζητούσαν να τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση ο πατέρας τους Κωνσταντίνος και να διορισθεί ως συμπαραστάτης του ο κ. Γεώργιος Σκινδήλιας, διευθύνων σύμβουλος της Χαλυβουργικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ίδιο δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 122/2019 απόφασή του απέρριψε και όλες τις αιτιάσεις των κ. Παναγιώτη και Γεωργίου Αγγελόπουλου κατά του διορισθέντος από το δικαστήριο ανεξάρτητου πραγματογνώμονος καθηγητή Νικολάου Σκαρμέα, περί μεροληψίας.


Τα παιδιά του Κ. Π. Αγγελόπουλου έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης να προσφύγουν στο Εφετείο, κάτι που προσώρας παραμένει αδιευκρίνιστο εάν θα αποφασιστεί να γίνει. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι βαθμοί στους οποίους σε περίπτωση ανατρεπτικής απόφασης του εφετείου μπορεί να προσφύγει με τη σειρά του και ο κ. Κ. Π. Αγγελόπουλος.

Στην αίτησή τους πάντως, που απορρίφτηκε χθες, τα δύο αδέλφια επικαλούμενα ένα ιατρικό ιστορικό του 73χρονου πατέρα τους, καταλήγουν ότι είναι τέτοια η επιδείνωση των προβλημάτων υγείας του ώστε τον καθιστούν ανίκανο να διαχειριστεί τις υποθέσεις του. Γεγονός που με τη σειρά του, όπως αναφέρεται, τους εναποθέτει «το θλιβερό καθήκον να ενεργήσουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη θέση του σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση για διασφάλιση της προσωπικότητας και των συμφερόντων του». Ο επιχειρηματίας σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (21.12.2018) ανέφερε πως όλα ξεκίνησαν όταν, παραμονές Χριστουγέννων του 2015, δέχθηκε «πολυσέλιδη επιστολή από τους δυο μου γιους, με την οποία ήγειραν πρωτοφανείς αξιώσεις, ισχυριζόμενοι ότι “συνιδρύσαμε” το 1998 τις ναυτιλιακές μου επιχειρήσεις και υπό τη μεθόδευση αυτών μου ζητούσαν 568 εκατομμύρια ευρώ».
Υπενθυμίζεται πως η περιουσία της οικογενείας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Χαλυβουργική, τη ναυτιλιακή Arcadia, μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, άλλες επιχειρήσεις στη χώρα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και μεγάλο βιομηχανικό πάρκο στην Ελβετία.

Αν και η ναυτιλιακή είναι μοιρασμένη κατά ένα τρίτο στους τρεις άνδρες της οικογενείας, η υπόλοιπη περιουσία παραμένει σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του πατέρα. Η Χαλυβουργική βαρύνεται με περίπου 410 εκατομμύρια μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων καθώς και άλλες υποχρεώσεις, όπως οι οφειλές της προς τη ΔΕΗ που κινούνται σε επίπεδα άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τελευταίες, άλλωστε, οδήγησαν στην πρόσφατη απόφαση της ΔΕΗ να διακόψει την παροχή στη βιομηχανία. Στις 21 Δεκεμβρίου ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ως βασικός και μόνος μέτοχος της Χαλυβουργικής, ζήτησε από το διοικητικό της συμβούλιο τη σύγκληση γενικής συνελεύσεως «για λογοδοσία του διοικητικού συμβουλίου και λήψη αποφάσεων για το μέλλον της εταιρείας». Η ημερομηνία συγκλήσεως της γενικής συνελεύσεως δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share