Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Εμβολιασμός: Δείτε ποιες είναι οι φυσιολογικές παρενέργειες και ποιες πρέπει να μας ανησυχούν

Σας ενδιαφέρει

24 Μαΐου 2021 19:46
Εμβολιασμός: Δείτε ποιες είναι οι φυσιολογικές παρενέργειες και ποιες πρέπει να μας ανησυχούν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχει κάποιες παρενέργειες, όπου κάποιες από αυτές είναι φυσιολογικές. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες που πρέπει να μας ανησυχούν.

Τις αναμενόμενες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό και αυτές που θα πρέπει να δημιουργούν ανησυχία παρουσίασε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης.

Ανάμεσα στις παρενέργειες που βιώνει πολύς κόσμος και είναι πέρα για πέρα φυσιολογικές είναι:

  • Πόνος στο χέρι και τοπικός ερεθισμός
  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Ατονία
    «Είναι σαν να περνά κάποιος μία ίωση. Ίσως υπάρχει παραπανίσιος φόβος για αυτά τα αναμενόμενα συμπτώματα», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Εμβολιασμός- παρενέργειες: Ποιες πρέπει να μας ανησυχούν

  • Επίμονη κεφαλγία
  • πόνος στον θώρακα
  • διόγκωση στα άκρα
  • μικρά αιμορραγικά στίγματα

«Τα προβλήματα στην όραση είναι συμπτώματα θρομβώσεων, που παραμένουν σπάνιες επιπλοκές», είπε η κα Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις παρενέργειες των εμβολίων.

Τελικά πόσα περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα;
Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι επίσημα υπάρχει μόνο ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο έχει μεταφερθεί και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Τα υπόλοιπα, όπως επισήμανε, «βγαίνουν πρώτα στα κανάλια» και μετά συμπληρώνεται η κίτρινη κάρτα προς τον ΕΟΦ.

Η Μαρία Θεοδωρίδου συμπλήρωσε ότι υπάρχει δυστοκία και καθυστερήσεις από τα νοσοκομεία να συμπληρώσουν την κίτρινη κάρτα και να την αποστείλουν στον ΕΟΦ.

Κορωνοϊός: Όσοι έχουν νοσήσει θα κάνουν μια δόση εμβολίου

Έχουμε ανατροπή στον τρόπο του εμβολιασμού, όσον αφορά τα άτομα που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση που έγινε για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, καθώς και για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ανακοινώθηκε πως όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό θα κάνουν μόνο μία δόση εμβολίου. Παράλληλα, δείτε τα κρούσματα κορωνοϊού για τη Δευτέρα 24/5.

όσοι έχουν νοσήσει με κορωνοϊό θα κάνουν μια δόση του εμβολίου

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε για τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει πως «η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που πιστεύαμε αρχικά. Δίνει διάρκεια μεγαλύτερη από τους 12 μήνες. Έτσι αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου. Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση είναι 6 έως 12 μήνες».

Στη συνέχεια τόνισε πως οι δύο δόσεις εμβολίων παρέχουν υψηλό ποσοστό προστασίας από τη βρετανική μετάλλαξη.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι πολλοί ακυρώνουν τα ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση, λόγω παρενεργειών που παρουσίασαν μετά την πρώτη δόση, είπε πως: «Το τίμημα να μείνουν με μία δόση εμβολίου είναι σημαντικό».

Αναφερόμενη στις περιπτώσεις που θα γίνει η δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο είπε: «Σε περίπτωση που ένα άτομο κάνει μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία», ενώ την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί ο θάνατος μίας 39χρονης μετά τον εμβολιασμό της.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share