Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες από την ΕΕ κατά της Λευκορωσίας

Το μήνυμα στο Twitter

24 Μαΐου 2021 12:50
kyriakos-mitsotakis-minima-twitter-aeropeirateia-leukorosia
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«H αναγκαστική προσγείωση ενός εμπορικού αεροπλάνου για την κράτηση ενός δημοσιογράφου είναι μια άνευ προηγουμένου, συγκλονιστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να αντιμετωπίσει την ανάγκη να αυξηθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην «αεροπειρατεία» αεροσκάφους από Αθήνα προς Λιθουανία.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την ΕΕ την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά. Δείτε και τι απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ για το περιστατικό.

Ρομάν Προτάσεβιτς: Αυτός είναι ο δημοσιογράφος που εξόργισε τον Λουκασένκο

Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς ταξίδευε από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όταν η πτήση της Ryanair έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, ώστε να συλληφθεί. Ποιος είναι όμως ο 26χρονος δημοσιογράφος;

Ο Προτάσεβιτς δούλευε για λογαριασμό του πολωνικού ειδησεογραφικού δικτύου NEXTA, το οποίο μετέδιδε εικόνες των περσινών διαδηλώσεων κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το δίκτυο επιστράτευσε την εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ώστε να δώσει εικόνα και φωνή στις διαμαρτυρίες του κόσμου, σε μια περίοδο που ήταν δύσκολο να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Προτάσεβιτς έπιασε κατόπιν δουλειά στο Belamova, ένα κανάλι που λειτουργεί στο Telegram, κατηγορείται ωστόσο στη Λευκορωσία για εξτρεμισμό, αλλά και για υποκίνηση διαδηλώσεων και πρόκληση κοινωνικού μίσους. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει ωστόσο ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Γιατί έχουν στο στόχαστρο τον Ρόμαν Προτάσεβιτς

Η ανταποκρίτρια του Sky Russia, Diana Magnay, αποκαλύπτει ότι το δίκτυο NEXTA ήταν αντιπολιτευόμενο μέσο, μια σοβαρή φωνή που «έδειχνε τι κάνει ο Αλεξάντερ Λουκασένκο στη χώρα του και πώς προσπαθεί να καταπιέσει την αντιπολίτευση».

«Αυτός [ο πρόεδρος Λουκασένκο] κυνηγούσε τους δημοσιογράφους, έναν μετά τον άλλο, χαρακτηρίζοντας το NEXTA ως εξτρεμιστική οργάνωση και προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους πάντες στη Λευκορωσία που εκτελούν δημοσιογραφικό έργο, αλλά και να τρομοκρατήσει ξεκάθαρα και όποιον είναι έξω από τη Λευκορωσία».

Η Magnay λέει πως ο πρόεδρος της χώρας «φοβάται ξεκάθαρα» τον κύριο Προτάσεβιτς, με δεδομένο το πόσο μακριά έφτασε για να τον πιάσει.

«Είναι ένα εξωφρενικό πράγμα αυτό που έκανε και αναρωτιέμαι πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα, με δεδομένο ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος δεν έχει καμία δικαιοδοσία στη Ryanair, απείλησε ρητά τους πιλότους της Ryanair και κατάφερε να βάλει τους δικούς του πράκτορες στο αεροπλάνο, το οποίο μπόρεσε να εκτρέψει και να προσγειωθεί στο Μινσκ».

Ρομάν Προτάσεβιτς

Όπως είναι γνωστό, η πτήση της Ryanair άλλαξε πορεία μόλις 2 λεπτά πριν μπει στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας. Τοπικά μέσα μεταδίδουν πως ο Προτάσεβιτς έβαλε τα χέρια του στο πρόσωπο και άρχισε να τρέμει όταν κατάλαβε πως το αεροπλάνο δεν θα προσγειωνόταν στο Βίλνιους.

Επιβάτης από τη Λιθουανία είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο δημοσιογράφος σηκώθηκε από τη θέση του, άνοιξε το ντουλάπι, έβγαλε ένα laptop και ένα κινητό τηλέφωνο και τα έδωσε σε μια γυναίκα που τον συνόδευε.

«Θα με καταδικάσουν σε θανατική ποινή», φέρεται να είπε στους συνεπιβάτες του όταν τον κατέβαζαν από την πτήση, σύμφωνα με το λιθουανικό μέσο Delfi.

Πόσο κινδυνεύει;

Σύμφωνα με το κύριο δίκτυο ασφαλείας της Λευκορωσίας, την K.G.B., το όνομα του δημοσιογράφου βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατών της χώρας. Αν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για τρομοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τη θανατική ποινή.

Οι κατηγορίες για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους φέρουν ποινή φυλάκισης άνω των 12 ετών.

Έλληνας επιβάτης: «Απείλησαν να καταρρίψουν το αεροσκάφος»

Τις δραματικές στιγμές που βίωσε κατά τη διάρκεια της «αεροπειρατείας» μέσα στο αεροσκάφος της Ryanair, το οποίο εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, περιέγραψε ένας από τους έντεκα Έλληνες επιβάτες.

Ο Νίκος Πετάλης ανέφερε ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε κανονικά από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Δέκα λεπτά πριν το Βίλνιους είδαμε ότι αλλάξαμε κατεύθυνση. Είπαν ότι πρέπει αναγκαστικά να προσγειωθούμε στο Μινσκ στη Λευκορωσία και ότι για περισσότερες λεπτομέρειες θα μας ενημέρωναν. Ανησυχήσαμε… Στο Μινσκ; Από πού κι ως πού; Δίπλα είμαστε. Δεν ξέραμε τίποτα. Μόλις προσγειωθήκαμε στο Μινσκ ανοίξαμε όλοι το ίντερνετ να μάθουμε τι και πώς», είπε στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος μίλησε και στον ΑΝΤ1 αποκαλύπτοντας πως η κυβέρνηση της Λευκορωσίας απείλησε να καταρρίψει το αεροσκάφος.

«Όλα έγιναν από τον Πύργο Ελέγχου. Ενημέρωσαν τον πιλότο ότι αν δεν κατεβάσει το αεροπλάνο στο Μινσκ, θα το ρίξουν», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε μάλιστα, μαχητικά αεροσκάφη συνόδευαν το αεροσκάφος της Ryanair κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο Μινσκ.

«Είδαμε δίπλα μας μαχητικά αεροσκάφη και όταν προσγειωνόμασταν και όταν απογειωνόμασταν. Μετά καταλάβαμε… Μας ενημέρωσαν. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε ανησυχία», είπε ο κ Πετάλης και δεν έκρυψε πως φοβήθηκε όταν ενημερώθηκαν από τον κυβερνήτη του αεροσκάφους ότι θα προσγειωθούν σε χώρα εκτός ΕΕ.

Όπως περιέγραψε ο κ. Πετάλης, ο νεαρός αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος φάνηκε να ταράχθηκε όταν οι επιβάτες ενημερώθηκαν για την προσγείωση στο Μινσκ και χτυπούσε το κεφάλι του.

«Δεν ήξερα ότι ήταν δημοσιογράφος. Τον έψαξαν έξω από το λεωφορείο που μας είχαν κρατημένους εμάς και μετά τον βάλανε μέσα στο λεωφορείο σα να μην τρέχει τίποτε. Ένας σεκιούριτι τον έψαξε.» είπε.

Μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair άνδρες ασφαλείας του αεροδρομίου έψαξαν τις βαλίτσες όλων των επιβατών με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και επί τρεις ώρες τους είχαν σε εξωτερικό χώρο, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς να τους αφήνουν ούτε να πάνε στην τουαλέτα.

«Ο συγκεκριμένος κύριος (σ.σ. ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς) ήταν δίπλα μας ακριβώς εκεί που ήταν όλοι μαζεμένοι και μετά ήρθαν υψηλόβαθμοι, μάλλον αστυνομικοί, και τον πήρανε» δήλωσε.

«Νόμιζα ότι γινόταν κάποιου είδους άσκηση. Ανησυχείς όταν πας σε μια χώρα που ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει στον δρόμο, λες ‘’πού πάω, τι κάνω, θα γυρίσω στο σπίτι μου να δω τα παιδιά μου;’’ είναι τρομακτικό. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ελληνική πρεσβεία που μας βοήθησε», πρόσθεσε ο κ. Πετάλης.

Όταν μετά από επτά ώρες περίπου το αεροσκάφος απογειώθηκε τελικά κι έφτασε στο Βίλνιους, εκεί ο ίδιος ο Λιθουανός πρωθυπουργός έσπευσε και ζήτησε συγγνώμη από τους επιβάτες για την ταλαιπωρία που υπέστησαν.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share