Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συναγερμός στη Θήβα: Θρόμβωση για 45χρονη μετά το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Νέο περιστατικό στην χώρα - Παγκόσμια τα προβλήματα του σκευάσματος

24 Μαΐου 2021 09:20
Συναγερμός στη Θήβα: Θρόμβωση για 45χρονη μετά το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμός επικρατεί στη Θήβα, καθώς 45χρονη γυναίκα μοιάζει να έχει υποστεί θρόμβωση, μετά τον εμβολιασμό της έναντι του κορωνοϊού με Johnson & Johnson.

«Η αδερφή μου στις 10 Μαΐου έκανε το εμβόλιο της Johnson, στις 17 εισήχθη στο νοσοκομείο της Θήβας όπου διαπιστώνεται γαστρεντερίτιδα. Στις 20 αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει θρόμβωση και μπαίνει στον Ευαγγελισμό όταν διαπιστώνεται θρόμβωση στο πόδι, πνευμονική εμβολή και εξελικτικά εσωτερική αιμορραγία στο νεφρό και το στομάχι. Μετά από 17 ώρες μπήκε στην εντατική. Μου ανακοίνωσαν ότι η ζωή της κρέμεται σε μια κλωστή. Τώρα η κατάσταση της υγείας της κρίνεται δυνητικά επικίνδυνη. Είναι 48 ετών με κινητικό πρόβλημα, αλλά εξετάσεις μικρού παιδιού», ανέφερε συγκεκριμένα, τη στιγμή που 44χρονη στην χώρα μας παλεύει για τη ζωή της επίσης μετά από εμβολιασμό.

«Ένας άνθρωπος με μειωμένη κινητικότητα, είναι βασικός υποψήφιος για να κάνει θρομβώσεις. Όλοι οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων. Αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί ανεξαρτήτως εμβολίου. Από την εμπειρία παγκοσμίως που είναι 110 εκ. δόσεις εμβολίου και 400 περιστατικά δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου» απάντησε από την πλευρά του ο καθηγητής Εντατικολογίας Θεόδωρος. Βασιλακόπουλος.

Σημείωσε ωστόσο ότι «πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς η συγκεκριμένη περίπτωση» και ξεκαθάρισε ότι, «μετά από εμβόλια θα δούμε θρομβώσεις, δεν σημαίνει ότι θα φταίει το εμβόλιο για όλες τις περιπτώσεις. Για κάποιες με συχνότητα 1 στις 150.000 με 200.000 θα φταίει το εμβόλιο».

Όπως είπε δεν έχει βρεθεί κάποιος προδιαθεσικός παράγοντας ή νόσος εξετάζοντας όλα τα περιστατικά των θρομβώσεων που σχετίστηκαν με το εμβολιο.

Η αδερφή της 45χρονης γυναίκας ανέφερε ότι: «είχα ρωτήσει και είχαν πει ότι προχωράμε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα»

«Οι γιατροί μιλούν με τα επιστημονικά δεδομένα», απάντησε ο καθηγητής Βασιλακόπουλος.

Τα παγκόσμια προβλήματα του εμβολίου της Johnson & Johnson

ΗΕπιτροπή Εμβολιασμού της Γερμανίας, γνωστή ως STIKO, σχεδιάζει να συστήσει την χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 μόνο στους άνω των 60 ετών, ανέφερε την Παρασκευή ο ιστότοπος του γερμανικού περιοδικού Spiegel, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) στήριξε τον περασμένο μήνα την χρήση του εμβολίου της J&J, μετά την εξέταση σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων στις ΗΠΑ μετά τη χορήγησή του σε ενήλικες. Αφήνει ωστόσο στις εθνικές αρχές εμβολισμού την περαιτέρω εξειδίκευση του πώς θα χρησιμοποιούν το μονοδοσικό σκεύασμα.
Η STIKO έχει προκρίνει επίσης τη χρήση του εμβολίου των AstraZeneca / Οξφόρδης κατά της COVID-19 μόνον στους άνω των 60 ετών, λόγω του κινδύνου εμφάνισης σπάνιων περιπτώσεων θρόμβωσης.

Ωστόσο η χώρα αποφάσισε χθες, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, να χορηγεί το συγκεκριμένο εμβόλιο σε όποιον ενήλικα (18 ετών και άνω) το επιθυμεί.

Όπως συνέβη και με την AstaZeneca, θρομβώσεις καταγράφηκαν και μετά τη χορήγηση του εμβολίου της J&J, με τις αμερικανικές αρχές να αναστέλλουν τη χορήγηση του πριν δοθεί μετά η τελική έγκριση. Από την άλλη πλευρά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) χωρίς ενδοιασμούς έχει εγκρίνει από τον Μάρτιο τη χορήγησή του, αλλά προς το παρόν με το εμβόλιο της J&J έχει εμβολιαστεί μικρός αριθμός Ευρωπαίων.

Λόγω των περιστατικών θρομβώσεων στις ΗΠΑ, η φαρμακευτική είχε σταματήσει προσωρινά τις προγραμματισμένες για τα μέσα Απριλίου αποστολές της. Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιμένει στις συστάσεις της για το εμβόλιο αυτό με βάση το επιχείρημα ότι τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα από τους κινδύνους. Ωστόσο θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι θρομβώσεις στη λίστα με τις πιθανές παρενέργειες, που συνοδεύουν το σκεύασμα. Το εμβόλιο της J&J έχει το προσόν να αποθηκεύεται εύκολα και ενώ χορηγείται σε μία μόνο δόση.
Την ίδια ώρα προβλήματα στον έλεγχο ποιότητας στο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων της Johnson & Johnson στη Βαλτιμόρη οδήγησε Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδά και Νότια Αφρική να «παγώσουν» τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο παρασκεύασμα έως ότου επιβεβαιωθεί η ασφάλειά του.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι δόσεις εμβολίων που παρήχθησαν στο εργοστάσιο Emergent BioSolutions, που είναι υπεργολάβος της Johnson & Johnson, αλλά και της Johnson & Johnson, δεν έχουν λάβει άδεια για χρήση στις ΗΠΑ από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA). Αιτία, το γεγονός ότι κάποια παρτίδα εμβολίων της Johnson & Johnson που παρήχθη εκεί, από λάθος εργαζομένων, «μολύνθηκε» με το ανενεργό ιό που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο της AstraZeneca. Η Emergent BioSolutions ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε περίπου 15 εκατομμύρια δόσεις, διότι οι έλεγχοι έδειξαν ότι η συγκεκριμένη παρτίδα δεν πληρούσε τα πρότυπα καθαρότητας.

H κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ανακοινώσει ότι τα εμβόλια της Johnson & Johnson από αυτό το εργοστάσιο δεν θα χορηγηθούν σε Αμερικανούς πολίτες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share