Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ΔΕΗ: Αυξήσεις στα τιμολόγια χαμός με τις ρήτρες στα συμβόλαια ρεύματος

Πανικός στους καταναλωτές

23 Μαΐου 2021 20:40
ΔΕΗ: Αυξήσεις στα τιμολόγια χαμός με τις ρήτρες στα συμβόλαια ρεύματος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΔΕΗ: Σε …συναγερμό βρίσκεται η διοίκηση της ΔΕΗ μετά την κατακόρυφη αύξηση των δικαιωμάτων ρύπων (CO2). Η τιμή τους έχει εκτοξευθεί κοντά στα 52 ευρώ ( 51,93 ευρώ) όταν πριν από έναν χρόνο το κόστος για τους παραγωγούς ενέργειας με λιγνίτη ήταν στα 25 ευρώ.

Η κούρσα των τιμών των ρύπων μεταφράζεται σε «ζεστό» χρήμα για την επιχείρηση Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας στο Forum των Δελφών ανέφερε ότι η αύξηση του κόστους των ρύπων είναι μία αρνητική εξέλιξη και πρόσθεσε ότι υπάρχουν μελέτες που ανεβάζουν το κόστος δικαιωμάτων στα 100 ευρώ ανά τόνο τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο «ηλεκτροπληξία» προκαλούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στους καταναλωτές.

Ο κ Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι η ΔΕΗ στα τέλη του 2025 θα έχει απαλλαγεί πλήρως από το λιγνίτη, επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση παίρνει θέση στο νέο και πράσινο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας. Όμως η ανοδική πορεία των CO2 εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα δικαιωμάτων ρύπων στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών με επιπλέον επιβαρύνσεις τους επόμενους μήνες.

Άλλωστε η ετήσια έκθεση της ΔΕΗ για το 2020 προβλέπει την ενεργοποίηση ενός αυτόματου μηχανισμού (ρήτρα) για τη μεταφορά των αυξήσεων στο κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2 σε ορισμένα τιμολόγια Χαμηλής, Μέσης και Υψηλής Τάσης, επισημαίνοντας ότι το σχετικό κόστος ενδέχεται να μην αντισταθμίζεται πλήρως. Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το κόστος ενέργειας με συνέπεια μέρος αυτού να καλυφθεί από τα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών τα οποία θα σηκώσουν το βάρος των εξελίξεων.

ΔΕΗ: Αυξήσεις στα τιμολόγια χαμός με τις ρήτρες στα συμβόλαια ρεύματος

Η Βουλγαρία δίνει φθηνό ρεύμα στην αγορά

Οι καταναλωτές τους επόμενες μήνες θα διαπιστώσουν ότι η αξία της ενέργειας που πληρώνουν στη ΔΕΗ θα είναι αυξημένη σε σύγκριση πριν την εφαρμογή της ρήτρας των δικαιωμάτων ρύπων. Η ανοδική πορεία της τιμής των ρύπων επιβαρύνει συνολικά την εγχώρια παραγωγή ενέργειας καθώς η ΔΕΗ παραμένει ένας από τους πιο ισχυρού παραγωγής ενέργειας, οδηγώντας το κόστος ρεύματος σε υψηλότερα επίπεδα και για τους προμηθευτές.

Για την κρατική επιχείρηση το κόστος δικαιωμάτων ρύπων είναι …βάρος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Στην περίπτωση που οι υπολογισμοί γίνουν με τα 52 ευρώ θα βγει ένας λογαριασμός στα επίπεδα των 800 εκατ ευρώ καθώς παράγει 15,4 τόνους σε ρύπους. Στην οικονομική χρήση του 2019 το κόστος «άγγιξε» τα 400 εκατ. ευρώ.

Η Βουλγαρία δίνει φθηνό ρεύμα στην αγορά. Πάντως στα καλά νέα στην αγορά ενέργειας είναι η είσοδος της Βουλγαρίας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δίνοντας τιμές ικανοποιητικές που να σημειωθεί έφθασαν τα 64,68 ευρώ ανά Mwh. Να σημειωθεί ήταν στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες εγχώριες τιμές ενέργειες. Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας συμμετέχει και η Ιταλία με τιμές 68,37 ευρώ ανά Mwh.

Η χώρα που ξεπέρασε τα 70 ευρώ ήταν η Πολωνία με 72,12 ευρώ, οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. τιμολόγησαν κάτω από τα 69 ευρώ με την Ελλάδα να βάζει τη χαμηλότερη τιμή ρεύματος τα 64,68 ευρώ. Η συμμετοχή της Βουλγαρίας στη διαμόρφωση τιμών του κόστους ενέργειας πιθανόν να συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ακραίων τιμών καθώς για την παραγωγή ενέργειας χρησιμοποιεί πυρηνικά εργοστάσια.

ΔΕΗ: Αυξήσεις στα τιμολόγια

Η ΡΑΕ καλεί τους προμηθευτές να εξηγήσουν τι γίνεται με τις ρήτρες στα τιμολόγια ρεύματος - Πρώτος «καλεσμένος» η ΔΕΗ την Πέμπτη

Όπως επανειλημμένα έχει γράψει το energypress τους τελευταίους μήνες, οι λογαριασμοί ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές, τόσο στη Μέση όσο και στη Χαμηλή Τάση, έχουν αυξηθεί κατά μεγάλο ποσοστό, παρότι ποτέ δεν ανακοινώθηκαν νέα τιμολόγια από τις εταιρείες προμήθειας.

Οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της ρήτρας Χονδρεμπορικής Τιμής που προβλέπουν οι συμβάσεις όλων ανεξαιρέτως των εναλλακτικών παρόχων, ενώ στο χορό αυτό μπήκε πρόσφατα και η ΔΕΗ ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη ρήτρα ρύπων CO2 που περιλαμβάνουν οι δικές της συμβάσεις.

Οι καταγγελίες των καταναλωτών είναι πολλές, γεγονός που οδηγεί τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, να ξεκινήσει διαδικασία συναντήσεων με τις εταιρείες προμήθειας, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή παραπλάνηση των καταναλωτών, και αν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα.

Την ερχόμενη Πέμπτη έχει κληθεί από τη ΡΑΕ να εξηγήσει την πολιτική της η διοίκηση της ΔΕΗ, παρότι είναι η τελευταία που εφάρμοσε ρήτρα. Θα ακολουθήσουν κλήσεις στους υπόλοιπους εναλλακτικούς παρόχους, πιθανόν χωριστά στους καθετοποιημένους και χωριστά στους υπόλοιπους «παίχτες» της αγοράς.

Η Αρχή θα ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τους προμηθευτές, σχετικά με τις ρήτρες που εφαρμόζουν, το ποσοστό των καταναλωτών που αφορούν και το ουσιαστικό αποτέλεσμα που είχε για τους καταναλωτές η εφαρμογή τους κατά τους τελευταίους μήνες. Ταυτόχρονα θα διερευνηθεί σε νομικό επίπεδο, τόσο αν έχουν ακολουθηθεί μη σύννομες πρακτικές, όσο και αν υπάρχουν περιθώρια για παρέμβαση εκ μέρους της Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΕ επιδιώκει να αποσαφηνιστεί το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να κάνουν οι προμηθευτές, με βασικό κριτήριο να έχει σαφήνεια η τιμολογιακή πολιτική στα μάτια των καταναλωτών – πελατών.

TAGS
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share