Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Καμία ανακούφιση - Έρχεται νέα «επίθεση» της πανδημίας

Ποια στοιχεία δείχνουν ένα τέταρτο «κύμα»;

23 Μαΐου 2021 13:50
Κορωνοϊός: Καμία ανακούφιση - Έρχεται νέα «επίθεση» της πανδημίας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μπορεί τον τελευταίο καιρό να έχουν αρχίσει τα μέτρα να απελευθερώνονται έναντι του κορωνοϊού, αλλά η χώρα μας δεν έχει δικαίωμα να εφησυχάζει, αφού επίκεται νέα «επίθεση» της πανδημίας, όπως αναφέρει ο Χαράλαμπος Γώγος.

«Τίποτα δεν αποκλείεται. Η αβεβαιότητα είναι χαρακτηριστικό αυτής της πανδημίας. Αλλά είναι στο χέρι μας. Με πάνω από το 50-60% εμβολιασμένων μέσα στο καλοκαίρι, θα το αποφύγουμε», ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του OPEN «Τώρα ό,τι συμβαίνει», τη στιγμή που εμφανίζονται νέα προβλήματα με το εμβόλιο.

Σχολιάζοντας την τωρινή κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού, είπε ότι «έχει φανεί ότι η ύφεση της καμπύλης δεν είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε 10-15% ελάττωση ιικού φορτίου και έχουν μειωθεί πολύ οι νοσηλείες και βαριά πάσχοντες. Το ποσοστό θετικότητας 4% είναι καλό».

Αναφερόμενος στις παρενέργειες των εμβολίων, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών εξήγησε ότι είναι «σπάνιες περιπτώσεις. Μια στο δισεκατομμύριο να έχουμε θρομβοπενία, είναι εξαιρετικά σπάνια αυτή η παρενέργεια», ενώ τόνισε ότι αν κάποιος έχει θρομβωτικό επεισόδιο μετά την Α δόση του εμβολίου, «τότε μόνο μπορεί να αλλάξει τη Β δόση με άλλο εμβόλιο».

Όσον αφορά την αξιοπιστία των self test, υπογράμμισε ότι όποιος έχει συμπτώματα πρέπει να κάνει μοριακό ή rapid test και όχι μόνο το το self test. «Τα self test δεν έχουν την ίδια ευαισθησία με τα μοριακά ή τα rapid. Μπορεί να μην ανιχνεύει το 100% αλλά το 60-80%», ανέφερε.

«Πέφτουν» αργά αλλά σταθερά τα κρούσματα

Το επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας που ξεκινάει αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τόσο στο Μαξίμου όσο και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων καθώς θα αποτυπωθούν τα αποτελέσματα από το άνοιγμα της εστίασης, των σχολείων αλλά και της απελευθέρωσης των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Κοινή διαπίστωση όλων των πλευρών είναι πως η πορεία της πανδημίας αποκλιμακώνεται, ωστόσο η μείωση αυτή γίνεται με ιδιαιτέρως αργούς ρυθμούς σε σχέση με εκείνη που ανέμενε η κυβέρνηση και οι ειδικοί. Η αύξηση των εμβολιασμένων πολιτών λειτούργησε ως αντίβαρο απέναντι στην άνοδο της κινητικότητας που υπήρξε με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Στην περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθήσει να μειώνεται, όπως και των διασωλημένων, τότε όπως επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και καλύτερη. «Περάσαμε πολύ δύσκολα τους τελευταίους μήνες, αλλά νομίζω ότι με τη βοήθεια της επιστήμης, είμαστε πολύ κοντά στο να αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια», είπε ο Στέλιος Πέτσας στο Mega.

Μετά από αρκετούς μήνες ο δείκτης θετικότητας έπεσε κάτω από το 3% (2,73%) επιβεβαιώνοντας πως το επιδημιολογικό φορτίο αρχίζει να υποχωρεί γεγονός που έχει φέρει χαμόγελα καθώς η χώρα αρχίζει να απομακρύνεται από τα όρια συναγερμού που είναι στο 4%. Σε αυτό έχει συμβάλει η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών που στο τέλος του μήνα θα φτάσουν τα 5,8 εκ.

Ήδη 1 εκατ. πολίτες έχουν στα χέρια τους πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ περισσότερα από 100 χιλιάδες ραντεβού έχουν κλειστεί για τις ηλικίες 40 – 44 καθώς άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Παράλληλα ξεκινά την Δευτέρα ο καθολικός εμβολιασμός των πολιτών στα 19 νησιά που έχουν πάνω από 30 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε το μέγκα εμβολιαστικό κέντρο της Ρόδου και δήλωσε αισιόδοξος πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί εμβολιασμοί και στα 19 νησιά. Ήδη covid free είναι 32 νησιά και μέχρι τέλος του μήνα η επιχείρηση «γαλάζια ελευθερία» θα έχουν ενταχθεί ακόμη 36 νησιά. «Θέλουμε να είναι ασφαλείς και όλοι όσοι θα υποδεχθούν τους ταξιδιώτες, αλλά και οι ταξιδιώτες που θα μας επισκεφθούν να είναι εξίσου ασφαλείς», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share