Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Self tests: Όλα αλλάζουν από Δευτέρα - Πώς μπορεί να μας «χτυπήσει» το ανοσοποιητικό

Υπάρχει κίνδυνος;

23 Μαΐου 2021 09:46
Self tests: Όλα αλλάζουν από Δευτέρα - Πώς μπορεί να μας «χτυπήσει» το ανοσοποιητικό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αλλαγές έρχονται από τη Δευτέρα (24/5) σχετικά με τα self tests για τον κορωνοϊό, με τους εργαζόμενους να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δύο έως και το Σάββατο (29/5), κάτι που ισχύει για όσους βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο με εξαρτημένη εργασία.

Όπως διευκρινίζεται από την Πολιτική Προστασίας, διευρύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η διάθεση των self tests σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με αλλαγές να υπάρχουν και για τους μαθητές.

Οι εργαζόμενοι θα υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα «Εργάνη».

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέχρι την Πέμπτη είχαν διατεθεί συνολικά 13.596.127 self tests σε 3.251.334 πολίτες και έχουν υποβληθεί 9.072.577 ψηφιακές δηλώσεις.

«Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στις 4 πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών tests σε μαζική κλίμακα, βάσει του ECDC» τονίζεται από τη ΓΓΠΠ.

Θα ακολουθήσει και σχετική ανακοίνωση από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.

Self tests: Υπάρχει κίνδυνος για το ανοσοποιητικό;

Ένα νέο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, και σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με τη διαχείριση των απορριμάττων των self tests.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να πετάμε τα self test στα σκουπίδια, ούτε βεβαίως στην ανακύκλωση καθώς αυτό το υγρό που περιέχει το self test, μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Συνεπώς, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλήγουν στην ανακύκλωση τα self tests.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Πέτρος Σαμαράς, «τώρα, τα εκατομμύρια τεστ δημιουργούν πρόβλημα. Δεν το πετάμε στην ανακύκλωση και για τα σκουπίδια τίθεται ένα θέμα, γιατί αυτό το υγρό που περιέχει επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου».

«Δεν πρέπει να το πετάμε στον κάδο. Θα πρέπει να γίνεται ίδια περίπου διαχείριση όπως στα φαρμακεία με τα ληγμένα φάρμακα. Θα μπορούσαν όμως να υπάρχουν και συγκεκριμένα σημεία διάθεσης, με ειδικούς κάδους», προσθέτει ο κ. Σαμαράς.

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι και μαθητές που υποβάλλονται σε διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), κάθε εβδομάδα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share