Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συναγερμός στην Ηλεία: Φωτιά σε δασική έκταση

Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

22 Μαΐου 2021 14:45
Συναγερμός στην Ηλεία: Φωτιά σε δασική έκταση
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμός επικρατεί στην περιοχή της Ηλείας, καθώς πυρκαγιά ξέσπασε στη Βροχίτσα και η Πυροσβεστική έχει σπεύσει άμεσα με ισχυρές δυνάμεις να την κατασβέσει, ώστε να μη συμβεί το ίδιο με την περίπτωση της Κορινθίας.

Ηλεία: Ανησυχία στην περιοχή για την πυρκαγιά που ξέσπασε

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς, η οποία εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, επιχειρούν 24 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Η φωτιά κάνει συνεχώς κηλιδώσεις και αναζωπυρώσεις. Στο μέτωπο συνδράμουν η Πολιτική Προστασία του δήμου Πύργου με οχήματα και προσωπικό και υδροφόρες της Π.Ε. Ηλείας.

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Έτσι εξαπλώθηκε η πυρκαγιά - Οι περιοχές της Αττικής που είναι σε συναγερμό

Η φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας έκαψε πάνω από 55.000 στρέμματα γης, με τις Αρχές ακόμη να παλεύουν για την κατάσβεσή της, έχοντας εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και ορισμένες φωτιές της Αττικής να είναι υπό συναγερμό.

Μεγάλοι όγκοι συγκεντρωμένης καύσιμης ύλης σε ιδιωτικά και δημόσια δάση λειτούργησαν σαν... επιταχυντής της φωτιάς στο Σχίνο Κορινθίας που «περπάτησε» 10,3 χλμ μέσα σε μόλις 4μιση ώρες.

Δάση, σπίτια, και μοναστήρια «κατάπιε» η πύρινη λαίλαπα που σταμάτησε στη θάλασσα. «Ο καθένας να κάνει αυτό που πρέπει», ζήτησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απευθύνοντας έκκληση για ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού.

Για έλλειψη αντιπυρικών ζωνών που καθυστέρησαν την οριοθέτηση του πύρινου μετώπου εγκαλεί η Πυροσβεστική την Περιφέρεια Αττικής που απαντάει ότι η ευθύνη «ανήκει στο Δασαρχείο που εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση». Συνολικά 31 (18 στην Αττική και 13 στην Περιφέρεια) περιοχές δεν έχουν ολοκληρώσει τα έργα αποψίλωσης και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

  • Λαυρεωτική-Κερατέα
  • Μαρκόπουλο-Μεσογαίας
  • Ραφήνα-Πικέρμι
  • Σπάτα-Λούτσα
  • Νέα Μάκρη-Μαραθώνας
  • Εκάλη-Νέα Ερυθραία
  • Κρυονέρι-Άνοιξη-Δροσιά-Ροδόπολη-Διόνυσος
  • Κάλαμος-Μαρκόπουλο, Ωρωπός, Αφίδναι
  • Θρακομακεδόνες-Μενίδι
  • Μάνδρα-Βίλια
  • Αιάντειο Σαλαμίνας
  • Αποψίλωση και αντιπυρικές ζώνες έχουν γίνει μόνο στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και το Τατόι.

Σε ύφεση η πυρκαγιά

Εικόνα ύφεσης παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης στην περιοχή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης τόνισε πως «υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου της». Πάντως, η εκτίμηση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ότι το πιθανότερο μέχρι την Κυριακή θα έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας. Μάλιστα, σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι το γεγονός ότι έχουν κοπάσει οι άνεμοι, που πλέον έχουν ένταση 2 με 3 μποφόρ.

Στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share