Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Οριστικό: Τότε τελειώνουμε με την απαγόρευση κυκλοφορίας - Τα επόμενα βήματα στην άρση των μέτρων

Στο δρόμο για την ελευθερία...

22 Μαΐου 2021 12:14
Οριστικό: Τότε τελειώνουμε με την απαγόρευση κυκλοφορίας - Τα επόμενα βήματα στην άρση των μέτρων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η άρση μέτρων του κορωνοϊού συνεχίζεται κανονικά, με την χώρα μας να προχωρά στο δρόμο για την ελευθερία της και τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρεται στο πότε τελειώνουμε με το καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε το εν λόγω μέτρο, που ισχύει από τις 00:30 έως τις 5:00, εξηγώντας και το λόγο που ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή (23/5).

«Είμαστε σε ασταμάτητες επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχεδιασμό προγραμμάτων ενίσχυσης της οικονομίας, για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να μπουν δυνατά σε μια ομαλή λειτουργία. Πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει για να τους βοηθήσουμε, καθώς εκεί κρίνονται πολλά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα στην εστίαση πάει καλά, σε λίγες ημέρες ανακοινώνουμε και το πρόγραμμα για τον τουρισμό και κοιτάζουμε να δούμε αν μπορούμε να βρούμε πόρους, επειδή τώρα είμαστε στα όρια μας, για να υπάρξει πρόγραμμα ενίσχυσης για επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο, για τα ταξί και άλλους κλάδους», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τ/σ ΑΝΤ1.

«Έχει ανοίξει η εστίαση και ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπουμε είναι ότι δεν μπορούν να βρουν υπαλλήλους τα μαγαζιά για να δουλέψουν. Το ίδιο μας λένε και οι τουριστικές επιχειρήσεις. Εμείς δεν έχουμε πει ότι αιωνίως θα στηρίζουμε τους ανθρώπους για να μην δουλεύουν. Τους στηρίζουμε για να βρουν δουλειά. Μην πάμε από το ένα άκρο στο άλλο» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Καμία φορά η συνεχόμενη λήψη επιδομάτων μειώνει την ανάγκη για εργασία. Σου λέει κάποιος "παίρνω το επίδομα, παίρνω και κάτι 'μαύρα' και είμαι καλά". Σιγά-σιγά φεύγουμε από την ιδέα του επιδόματος και πάμε στην ιδέα της δουλειάς. Όλα τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν ως επίκεντρο τις θέσεις εργασίας. "Ξαναπιάνουμε δουλειά" είναι το μήνυμα. Αρκετό καιρό κάτσαμε αναγκαστικά λόγω της πανδημίας, τώρα πρέπει να δουλέψουμε. Και το πρόγραμμα για τον τουρισμό αυτό προϋποθέτει, την στήριξη των θέσεων εργασίας».

Για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή είπε: «Εγώ ως παλαιός έμπορος που έχω δουλέψει πολύ πίσω από τον πάγκο των βιβλίων, σκέφθηκα να δώσουμε δύο Κυριακές για να ανοίξουν τα μαγαζιά για να ρεφάρουν λίγο, αφότου καταργήθηκε το click inside. Δεν είπαμε να καταργήσουμε τις Κυριακές ή να δουλεύουμε όλες τις ημέρες. Η αντίδραση σε αυτό πολλών εμπορικών συλλόγων και της ΓΣΕΕ με ξεπερνά, την ώρα που λέμε να βρούμε λεφτά από το πουθενά για να στηρίξουμε το λιανικό εμπόριο».

Ο υπουργός τόνισε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η οικονομία έχει μείνει πίσω και ότι θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι λίγο περισσότερο για να πάμε μπροστά και να φύγουμε από το σημείο στο οποίο είχαμε κολλήσει».

«Στα catering και στις δεξιώσεις θέλουμε να δουλεύουν οι άνθρωποι με τους όρους της εστίασης. Αν υπάρχουν μεγάλοι χώροι, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει περιορισμός στα άτομα. Αυτή είναι η πάγια θέση του υπουργείου, αλλά η επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ σε ό,τι αφορά το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ανέφερε ότι από τις αρχές Ιουνίου μπορεί να εξεταστεί παράταση της καταληκτικής ώρας από τις 00:30 που είναι σήμερα και ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει κατάργηση αυτού του μέτρου.

Τα επόμενα βήματα στην άρση του lockdown

Άνοιξαν από χθες (21/5) τις πόρτες τους οι θερινοί κινηματογράφοι με ανώτατο όριο χωρητικότητας το 75%, με την άρση του lockdown και των μέτρων που είχαν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα, να προχωρά σταδιακά.

Από βδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 24 Μαΐου, ρολά σηκώνουν τα ΟΠΑΠ PLAY, ενώ στις 28 Μαΐου επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.

Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκονται μέτρα τα οποία δεν θυμίζουν lockdown καθορίζουν όμως σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, όπως η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους (εκτός από την εστίαση) και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία ξεκινά στις 00:20.

Σημειώνεται επίσης πως στις 31 Μαΐου αναμένεται να επεναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια για όλους, με το ακριβές πλαίσιο που θα καθορίζεται από τα μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού να ξεκαθαρίζει έως τέλος του μήνα.

Τέλος πως σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως και στο να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση από τις αρχές Ιουνίου αλλά και στην εκπεφρασμένη επιθυμία του υπουργείου Ανάπτυξης να αυξηθεί το όριο στους γάμους το οποίο έχει τεθεί στα 100 άτομα κατά την επαναλειτουργία τους τον ερχόμενο μήνα.

Self test για όλους τους εργαζομένους
Την ίδια ώρα, από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου η διάθεση των self tests μέσω των φαρμακείων επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, με δικαίωμα για 2 κιτ αυτοελέγχου, 1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου.

Η διάθεση των self-test συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνη για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share