Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Βελτιώνεται η εικόνα της φωτιάς - Ελέγχονται οι αναζωπυρώσεις

Ηδη η καταστροφή είναι τεράστια

21 Μαΐου 2021 20:26
Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Βελτιώνεται η εικόνα της φωτιάς - Ελέγχονται οι αναζωπυρώσεις

«Συνεχώς βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς. Αναμένουμε ότι και αύριο θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις της σε διάφορα σημεία της μεγάλης έκτασής της, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Οσον αφορά στους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, οι κάτοικοι των οποίων απομακρύνθηκαν το μεσημέρι για καθαρά προληπτικούς λόγους, ο κ.Βαθρακογιάννης επισημαίνει: «Στα συγκεκριμένα σημεία ελέγχθηκε άμεσα η φωτιά και δεν υπάρχει πρόβλημα».

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Βελτιώνεται η εικόνα της φωτιάς

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Ορη, που είναι σε εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο, 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Μόλις νυχτώσει τα ενάερια μέσα θα αποσυρθούν και θα απογειωθούν πάλι με το πρώτο φως του Σαββάτου.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν συνεχώς εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Έρχονται έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα - Θα περιπολούν και θα επεμβαίνουν

Έξι ευέλικτα μικρά αεροσκάφη τα οποία θα περιπολούν από αέρος έχοντας τις δεξαμενές τους γεμάτες νερό ώστε να μην χάνεται χρόνος στην αντιμετώπιση πυρκαγιών θα έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική από τις αρχές Ιουνίου.

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Ελέγχονται οι αναζωπυρώσεις

Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν στις κόκκινες περιοχές, όπως αυτές θα αποτυπώνονται από τον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς. Η χωρητικότητα των δεξαμενών που φέρουν είναι τρεις τόνοι νερού, ενώ τα αεροσκάφη αυτά έχουν αυτονομία για ώρες πτήσης.

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην χαρτογράφηση 31 επικίνδυνων περιοχών που είναι γεμάτες από ξερόχορτα και καύσιμη ύλη. Από αυτές οι 18 είναι στην Αττική και οι υπόλοιπες 13 στην επαρχία. Στόχος της χαρτογράφησης είναι να γίνει άμεσα ο απαραίτητος καθαρισμός, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Με βροχές και καταιγίδες θα ενισχυθεί η κατάσβεσή της

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη μέσα από το Open tv, έρχονται βροχές και καταιγίδες, που σημαίνει ότι θα βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς στον Σχίνο Κορινθίας που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (19/5) και έχει κάψει τα πάντα μέχρι τα Μέγαρα.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη παρακάτω:

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Σοκάρει η δορυφορική εικόνα - Έτσι φαίνεται από το διάστημα η πυρκαγιά

Η φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας σοκάρει το πανελλήνιο και μαίνεται στην περιοχή, με τις Αρχές να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να τη σβήσουν, ενώ χαρακτηριστική είναι η εικόνα που έρχεται από έναν εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2, καταγράφοντας την καμένη έκταση.

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Πώς φαίνεται από το διάστημα η πύρινη λαίλαπα

Σύμφωνα με την δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus – EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Μαΐου. Η εκτίμηση έγινε πριν την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.

Σήμερα Παρασκευή (21/5) αναμένεται νέα εκτίμηση των καμένων εκτάσεων από δορυφορικές μετρήσεις, με την φωτιά να έχει φτάσει σε σημείο να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα.

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας δορυφόρος

Χαρδαλιάς για φωτιά στην Κορινθία: Κάηκαν πάνω από 40.000 στρέμματα & δόθηκε μάχη για να σωθούν σπίτια - Πότε χρησιμοποιείται το 112

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στην Πολιτική Προστασία, για την εξέλιξη της φωτιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Κάηκαν πάνω από 40.000 στρέμματα & δόθηκε μάχη για να σωθούν σπίτια»

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κατά την διάρκεια της νύχτας ήταν πολλά τα μέτωπα και δόθηκε μεγάλη μάχη σε πολλούς οικισμούς. Σε κάποιους από αυτούς πέρασε από μέσα όπως είπε.

«Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, αλλά και προς την πόλη των Μεγάρων», σημείωσε στην συνέχεια ο υφυπουργός.

Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ και οι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το σύστημα Copernicus μέχρι στιγμής η απεικόνιση δείχνει ότι έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share