Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Έτσι θα επιδοτηθούν διανυκτερεύσεις και ναύλα - Όσα πρέπει να ξέρεις για τις αιτήσεις

Σας ενδιαφέρει

21 Μαΐου 2021 13:13
Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Έτσι θα επιδοτηθούν διανυκτερεύσεις και ναύλα - Όσα πρέπει να ξέρεις για τις αιτήσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κοινωνικός Τουρισμός: Φθηνές διακοπές με ημερήσιο κόστος από 1 ευρώ το άτομο για τα απλά καταλύματα ως 11,5 ευρώ το άτομο με πρωινό στα 5στερα ξενοδοχεία προβλέπει το φετινό πανελλαδικό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για περισσότερους από 350.000 δικαιούχους και τις οικογένειές τους.

Κοινωνικός Τουρισμός 2021 του ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με το σχέδιο της νέας απόφασης που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων θα είναι με μοριοδότηση αναλόγως του εισοδήματος και της οικογενειακής τους κατάστασης, ως εξής:

* Για συνολικό ατομικό-οικογενειακό εισόδημα ως 10.000,99 ευρώ, δίδονται 30 μόρια.

* Για εισόδημα από 10.000,01 ως 20.000 ευρώ, δίδονται 20 μόρια.

* Για εισόδημα από 20.000,01 ως 30.000 ευρώ, δίδονται 10 μόρια.

* Για εισόδημα (ατομικό-οικογενειακό) πάνω από τις 30.000,01 ευρώ, η μοριοδότηση είναι μηδενική.

* Για κάθε ανήλικο τέκνο δίδονται 15 μόρια (ήταν 10 πέρυσι).

* Κάθε συνεχόμενος μήνας ανεργίας και μέχρι 36 μήνες (στο μητρώο του ΟΑΕΔ) έχει 1 μόριο με ανώτατο τα 36 μόρια.

Το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2021-2022, που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τους διοικητές του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη και ΟΠΕΚΑ Ξένια Παπασταύρου.

Κοινωνικός Τουρισμός: Αιτήσεις από 24 Μαΐου σε 2 δόσεις

Διακοπές με κοινωνικό τουρισμό δικαιούνται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που πληρώνουν εισφορές υπέρ της πρώην Εργατικής Εστίας και οι αγρότες με εισφορές υπέρ Αγροτικής Εστίας.

Από το πρόγραμμα διακοπών 2021-2022 πρώτοι θα κάνουν αιτήσεις οι αγρότες από τη Δευτέρα 24 Μαΐου μέχρι 15 Ιουνίου στα ΚΕΠ.

Θα επιλεγούν 50.000 βάσει κριτηρίων και θα πάρουν επιταγές τουρισμού που θα τις εξαργυρώσουν πηγαίνοντας διακοπές στο διάστημα από 5 Ιουλίου 2021 μέχρι 30 Μαΐου 2022.

Ακολουθούν στα μέσα Ιουνίου (περί της 14 Ιουνίου) οι αιτήσεις των μισθωτών. Η ακριβής ημερομηνία θα γνωστοποιηθεί σύντομα από τον ΟΑΕΔ.

Θα επιλεγούν 300.000 δικαιούχοι με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και θα πάρουν επιταγές (μία για κάθε μέλος της οικογένειας), τις οποίες θα μπορούν ν εξαργυρώσουν σε 7ήμερες διακοπές (ή 11ήμερες σε ειδικούς προορισμούς) κατά την περίοδο από 1ης Αυγούστου 2021 έως 31 Ιουλίου 2022.

Κοινωνικός Τουρισμός: Διανυκτερεύσεις

Σε όλα τα καταλύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η διαμονή των δικαιούχων με επιδότηση ορίζεται από 1 ως 6 διανυκτερεύσεις (7 ημέρες). Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και στο Νομό Εβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν διακοπές για έως 10 διανυκτερεύσεις (11 ημέρες) με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από αυξημένες επιδοτήσεις στους δικαιούχους (έως και το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις) και μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα που λαμβάνουν μέρος.

Μάλιστα, ειδικά για τον Αύγουστο, το ποσοστό της επιδότησης του ΟΑΕΔ θα αυξηθεί κατά 20%, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του τουριστικού κλάδου και συμμετοχή των επιχειρήσεων κατά την «αιχμή» της περιόδου.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Κοινωνικός Τουρισμός: Ναύλα

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Δικαιούχοι όσον αφορά τους μισθωτούς είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που κατά το 2020:

* πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή

* έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

* έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή

* συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή

* είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

Προϋποθέσεις

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος:

* δεν πρέπει να έχει λάβει voucher κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα,

* δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλον φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Μέχρι 31 Ιουλίου οι περσινές επιταγές

Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 μπορούν να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους και οι περίπου 300.000 δικαιούχοι του περσινού προγράμματος, που δεν το έπραξαν νωρίτερα λόγω των περιοριστικών μέτρων και τα λοκντάουν που έφεραν τα κρούσματα του κορονοϊού. Οπως διευκρινίστηκε χθες, δεν θα δοθεί παράταση και όσοι προλάβουν μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιταγές από το περσινό πρόγραμμα μέχρι 31 Ιουλίου.

Στο σχέδιο της νέας απόφασης που έχει στα χέρια του ο «Ε.Τ.» αναφέρεται πως όσοι επιλέχτηκαν πέρυσι για Κοινωνικό Τουρισμό δεν μπορούν να κάνουν αίτηση φέτος, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιήσουν τις επιταγές τους ή όχι.

Από τις 370.000 περσινές επιταγές χρησιμοποιήθηκαν μόνον οι 70.000, όχι γιατί δεν θέλησαν να κάνουν διακοπές οι εργαζόμενοι, αλλά διότι η σεζόν στένεψε λόγω κορονοϊού και οι ξενοδόχοι δεν είχαν διαθέσιμες κλίνες για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τουρισμού.

Αναλυτικά ο χάρτης των επιδοτήσεων σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και σε τουριστικά καταλύματα

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ & ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021)

(ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ, ΑΝΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ)

Κοινωνικός τουρισμός ναύλα και διανυκτερεύσεις

Κοινωνικός τουρισμός ναύλα και διανυκτερεύσεις

Κοινωνικός τουρισμός ναύλα και διανυκτερεύσεις

Κοινωνικός τουρισμός ναύλα και διανυκτερεύσεις

Κοινωνικός τουρισμός ναύλα και διανυκτερεύσεις

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share