Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ανοίγει ο δρόμος για όσους... δε θέλουν AstraZeneca - Αρχή με τις ηλικίες 40-44 ετών

Η πλατφόρμα ανοίγει για να μπορεί καθένας να διαλέξει το δικό του εμβόλιο

21 Μαΐου 2021 08:35
Κορωνοϊός: Ανοίγει ο δρόμος για όσους... δε θέλουν AstraZeneca - Αρχή με τις ηλικίες 40-44 ετών
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η διαδικασία εμβολιασμού στην Ελλάδα συνεχίζεται απρόσκοπτα έναντι του κορωνοϊού, με το δρόμο να ανοίγει για ηλικίες, που ήδη εμβολιάζονται, αλλά έχουν τον... φόβο της AstraZeneca, με αρχή στις ηλικίες 40-44.

Συγκεκριμένα, σήμερα (21/5) ανοίγει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ομάδα αυτή, το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και το άνοιγμα των άλλων ομάδων ανά πενταετία, δηλαδή τους 35-39 και 30-34 για όλα τα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών, πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά (ο εμβολιασμός γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης, με το «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού παράλληλα να προχωρά.

Αυξάνεται η δυναμική των εμβολιασμών κατά της covid-19 και η κορύφωσή της αναμένεται τον Ιούνιο. Σήμερα, Παρασκευή 21 Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ομάδα αυτή, το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και το άνοιγμα των άλλων ομάδων ανά πενταετία, δηλαδή τους 35-39 και 30-34 για όλα τα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών, πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά (ο εμβολιασμός γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Στην επικράτεια λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται και λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και λόγω της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34% και θα έχουν ξεπεράσει τα 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 20%, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων, η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε τις παραδόσεις 1.860.000 δόσεων εμβολίων και έξτρα από αυτές, 566.000 δόσεις που κατανέμονται σε 4 παραδόσεις εντός του μήνα – θα επιβεβαιώνονται δύο εβδομάδες προ των παραδόσεων. Η εταιρεία Moderna επιβεβαίωσε τις 308.000 δόσεις. Η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε για τις 348.000 στο τέλος του μήνα και αναμένεται από αυτήν 450.000-500.000 το μήνα Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμένονται 220.000. Θα παραδώσει 152.000 εντός του Μαΐου και μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί το τέλος Μαΐου και αναμένεται να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.

Με τον... φόβο της AstraZeneca

«Πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα επιλογής εμβολίου, ώστε να παραμείνει υψηλή η προθυμία για εμβολιασμό. Δυστυχώς, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη πρόβλημα δημόσιας εικόνας. Έτσι, προέκυψε η αβεβαιότητα που όλοι ήθελαν να αποφύγουν», είπε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Rheinische Post».

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν πρέπει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο είναι εξίσου ασφαλές με τα άλλα, αλλά η χαμηλότερη αποτελεσματικότητά του δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Επομένως, θεωρώ ότι επιβάλλεται να εμβολιαστούν άτομα με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού ή του νοσηλευτικού προσωπικού, με πιο αποτελεσματικά εμβόλια. Αντιλαμβάνομαι ότι το ιατρικό προσωπικό δεν θέλει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraΖeneca. Αντιθέτως, νέοι με λιγότερες επαφές και χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το εμβόλιο Astrazeneca», τόνισε ο Μοντγκόμερι στην συνέντευξή του.

Στην Γερμανία, η Επιτροπή Εμβολιασμού συνέστησε το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής εταιρείας μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών. Δημοσιεύματα για χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraΖeneca για τον κορωνοϊό προκάλεσαν εν τούτοις αβεβαιότητα μεταξύ εκείνων που είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό. Ενώ το εμβόλιο των εταιρειών Moderna και Biontech/Pfizer έχουν αποτελεσματικότητα 94% και 95%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το εμβόλιο της AstraΖeneca έχει αποτελεσματικότητα 76% μετά τον πρώτο εμβολιασμό και έως 82% μετά τη δεύτερη.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου, από τις περίπου 740.000 δόσεις του εμβολίου της εν λόγω εταιρείας οι οποίες παραδόθηκαν, χορηγήθηκαν μέχρι στιγμής μόνο περίπου 65.000.

Τα ραντεβού για εμβολιασμό δεν πραγματοποιήθηκαν σε μαζική κλίμακα επειδή ακριβώς δεν εμφανίστηκαν πολλά από τα άτομα που είχαν το δικαίωμα να εμβολιαστού με το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με το περιοδικό «Business Insider».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share