Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Κρήτη: Θλίψη για τον θάνατο του Αντώνη Φραγκιαδάκη

«Πατέρας» του τραγουδιού «Πάντα θλιμμένη χαραυγή»

20 Μαΐου 2021 20:43
Κρήτη: Θλίψη για τον θάνατο του Αντώνη Φραγκιαδάκη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Κρήτη βυθίστηκε στο πένθος από τον θάνατο του Αντώνη Φραγκιαδάκη, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του.

Ο Αντώνης Φραγκιαδάκης ήταν ο «Πατέρας» του τραγουδιού «Πάντα θλιμμένη χαραυγή».

Όπως αναφέρει το Creta24, o Αντώνης Φραγκιαδάκης αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, και τελικά κατέληξε από αυτά σήμερα.

Ο Αντώνης και ο αδερφός του, Μιχάλης Φραγκιαδάκης γνήσιοι Κρητικοί καλλιτέχνες με πολλές ανησυχίες, πάντρεψαν στο πέρασμα των χρόνων, στοιχεία της Κρητικής μουσικής με αυτά της έντεχνης. Δεξιοτέχνες, συνθέτες, τραγουδιστές, δάσκαλοι Κρητικής μουσικής, επαγγελματίες μουσικοί.

Θεωρούνταν από τους κρητικούς μουσικούς με ποιότητα και ήθος. Είχαν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς μουσικούς της κρητικής μουσικής με κορυφαία τη συνεργασία τους με τον Σκορδαλό, καθώς και με άλλους καλλιτέχνες όπως ο Ψαραντώνης, ο Παπακωνσταντίνου, ο Καλλέργης, ο Σταυρακάκης.

Την είδηση θανάτου γνωστοποίησε μέσω των social media, ο στενός του φίλος Θανάσης Καλύβας:

Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Φράνκο Μπατιάτο

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 76 ετών ο Ιταλός μουσικοσυνθέτης, τραγουδιστής και φιλόσοφος Φράνκο Μπατιάτο. Τα περισσότερα τραγούδια του είχαν ερμηνεύσει η Μίλβα και η Αλίτσε και, σύμφωνα με όλους τους σχολιαστές, ήταν από τους λίγους που είχαν καταφέρει να ενώσουν ποπ και πειραματική μουσική, μυστικισμό και μεγάλη αναγνώριση του κοινού.

Είχε γεννηθεί στην Σικελία και το σπίτι του βρισκόταν σε πλαγιά του ηφαιστείου της Αίτνας, αναφέρει το ΑΠΕ. «Μεγάλες εμπορικές επιτυχίες, αλλά και μουσική υψηλού επιπέδου, η χώρα μας χάνει έναν σπουδαίο δημιουργό, με πενήντα χρόνια σταδιοδρομίας», μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση της Rai.

Εκπροσώπησε την Ιταλία στη Γιουροβίζιον το 1984 μαζί με την Αλίτσε, με το τραγούδι "I Treni di Tozeur" (Τα τρένα του Τοζέρ) όπου ήρθε 5ος με 70 πόντους. Ωστόσο σοκ προκαλεί και η είδηση του θανάτου του Χέλμουτ Γιαν

Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Φράνκο Μπατιάτο

Ήταν ένας από τους κύριους δημιουργούς του έντεχνου τραγουδιού

To 1981, o δίσκος του με τίτλο La Voce del padrone (Η Φωνή του κυρίου) ήταν ο πρώτος που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο πωλήσεις στην Ιταλία. Κατάφερε, με μοναδικό τρόπο, να βοηθήσει εκατομμύρια Ιταλούς να γνωρίσουν την ηλεκτρονική μουσική και να αγαπήσουν τους ποιητικούς του στίχους, με βαθιά μελέτη της φιλοσοφίας των Σούφι.

«Ήταν ένας από τους κύριους δημιουργούς του έντεχνου τραγουδιού μας. Μοναδικός, πάντα σε αναζήτηση νέων καλλιτεχνικών τρόπων έκφρασης. Μας αφήνει μια αιώνια κληρονομιά», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Δισκογραφία

  • La Convenzione (1971)
  • Fetus (1971)
  • Pollution (1972)
  • Sulle corde di Aries (1973)
  • Clic (1974)
  • M.lle le "Gladiator" (1975)
  • Feed Back (1975)
  • Battiato (1976)
  • Juke Box (1977)
  • L'Egitto prima delle sabbie (1978)
  • L'era del cinghiale bianco (1979)
  • Patriots (1980)
  • La voce del Padrone (1981)
  • L'arca di Noè (1982)
  • Orizzonti perduti (1983)
  • Mondi lontanissimi (1985)
  • Echoes of Sufi Dances (1985, στα αγγλικά)
  • Nomadas (1987)
  • Fisiognomica (1988)
  • Giubbe Rosse (1989, live)
  • Come un cammello in una grondaia (1991)
  • Caffè de la Paix (1993)
  • Unprotected (1994, live)
  • L'ombrello e la macchina da cucire (1995)
  • Battiato studio collection (1996, συλλογή)
  • L'imboscata (1996)
  • Shadow Light (1996)
  • Battiato live collection (1997, live)
  • Gommalacca (1998)
  • Fleurs (1999)
  • Campi magnetici (2000)
  • Ferro battuto (2001)
  • Fleurs 3 (2002)
  • Last Summer Dance (2003, live)
  • Dieci stratagemmi (2004)
  • Il vuoto (2007)
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share