Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

Συνεπιμέλεια: Πέρασε το νομοσχέδιο με 156 «Ναι» - Ποιες καταψήφισαν

Η στάση της αντιπολίτευσης

20 Μαΐου 2021 19:34
Συνεπιμέλεια: Πέρασε το νομοσχέδιο με 156 «Ναι» - Ποιες καταψήφισαν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, το οποίο είχε «παγώσει».

Με τις ψήφους της ΝΔ, εγκρίθηκε, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια. Υπέρ ψήφισαν 156 βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν Μαριέτα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη.

Πέραν της πλειοψηφίας επί της αρχής, σύσσωμη αντιπολίτευση καταψήφισε με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών». Στην ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 7 (για το εξίσου) και 13 (το 1/3) ψήφισαν συνολικά 176 βουλευτές εκ των οποίων θετικά τοποθετήθηκαν οι 156 της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

O ΣΥΡΙΖΑ- που ζήτησε την ονομαστική- απείχε αντιδρώντας στα περιοριστικά μέτρα παρουσίας των βουλευτών που βρίσκονται σε ισχύ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ ως αντίδραση στην απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τη διαδικασία πάντως αποχώρησε τελικώς και το ΚΚΕ με τον Θ. Παφίλη να δηλώνει: «το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια διαδικασία τραγέλαφο την οποία χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει την στρατηγική σύμπλευση που έχει με τη ΝΔ».

Κύκλοι της ΝΔ, για τις δύο καταψηφίσεις του νομοσχεδίου ανέφεραν ότι αυτές δεν δημιουργούν εσωκομματικό θέμα και είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις. «Η ΝΔ άλλωστε έχει αποδείξει και στο παρελθόν σε άλλα νομοσχέδια πως είναι ένα μεγάλο και ανοικτό δημοκρατικό κόμμα».

Όλγα και Γιαννάκου διαφωνούν ανοιχτά για τη συνεπιμέλεια των παιδιών με το νόμο Τσιάρα

Χαμός επικράτησε στην Βουλή σχετικά με το νόμο Τσιάρα για την συνεπιμέλεια των παιδιών με πρωταγωνίστριες της Όλγα Κεφαλογιάννη και Μαριέττα Γιαννάκου.

Επίσημο χαρακτήρα πήρε η διαφοροποίηση δύο κυβερνητικών βουλευτών στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των τέκνων, την οποία έφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Το βράδυ της Πέμπτης η Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας, και η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, κατέθεσαν 10 τροπολογίες για το επίμαχο νομοσχέδιο που έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης. «Η αόριστη έννοια “το συμφέρον του παιδιού”, τοποθετείται από τον νομοθέτη για να εξειδικεύεται από τον δικαστή. Εφόσον λοιπόν προβλέπεται από τον νομοθέτη ως αόριστη έννοια, δεν μπορεί να ορίζεται από αυτόν με συγκεκριμένα και ιεραρχημένα κριτήρια», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές της ΝΔ, στην τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια.

Η κυρία Γιαννάκου και η κυρία Κεφαλογιάννη ανέλαβαν από κοινού πρωτοβουλία με συνολικά 10 τροπολογίες που συνυπογράφουν στο νομοσχέδιο και επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις ενέχουν σοβαρό κίνδυνο να κατηγορηθεί η Ελλάδα για παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

Οι δύο βουλευτές της ΝΔ, στη μία εκ των 10 τροπολογιών, ζητούν τροποποίηση της για το συμφέρον του παιδιού, επισημαίνοντας ότι και η αρμόδια για την παρακολούθηση της εφαρμογής της σύμβασης, επιτροπή του ΟΗΕ, αναφέρει ρητώς ότι το συμφέρον του παιδιού δεν έχει στεγανά και εξειδικεύεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Την ίδια άποψη έχει εκφράσει πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθύμισαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης οι κυρίες Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη για να επισημάνουν ότι τα κριτήρια για την ανάθεση της γονικής μέριμνας που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, είναι σαφώς γονεοκεντρικά και παραμερίζουν άλλες σημαντικές παραμέτρους του συμφέροντος του παιδιού. Μεταξύ των τροπολογιών που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές της ΝΔ, είναι και τροπολογία με την οποία ζητείται απαλοιφή του όρου «εξίσου» στη γονική μέριμνα. «Εφόσον όταν οι γονείς ζουν μαζί, δεν ασκούν “εξίσου” τη γονική μέριμνα, δεν δύνανται να την ασκούν ‘εξίσου’ όταν χωρίζουν», αναφέρουν και επισημαίνουν ότι η έννοια «εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας» μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, όπως για παράδειγμα ως ισόχρονη άσκηση γονικής μέριμνας.

Όλγα και Γιαννάκου διαφωνούν ανοιχτά για τη συνεπιμέλεια των παιδιών με το νόμο Τσιάρα

Αναφορικά με τις στεγαστικές, επαγγελματικές και λοιπές περιστάσεις της επιμέλειας, οι δύο βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι η διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, φαίνεται σαν να θεωρεί την επικοινωνία το μόνο σημαντικό ζήτημα, ενώ η μετακίνηση μπορεί να συμφέρει το παιδί αντικειμενικά, όπως λ.χ. ένα παιδί με προβλήματα υγείας που μεταβαίνει από μια απομακρυσμένη περιοχή σε πόλη με άριστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Επισημαίνουν επίσης, ότι μπορεί την μετακίνηση να επιβάλλουν πιεστικές ανάγκες του γονέα, που θέλει να μετακινηθεί γιατί δεν βρίσκει δουλειά, ή δεν έχει σπίτι, ή επειδή δεν καταβάλλει διατροφή ο αρνούμενος τη μετακίνηση γονέας. Αναφορικά με τη διάταξη για το δικαίωμα επικοινωνίας γονέα και τέκνου, οι δύο βουλευτές σημειώνουν ότι βρίθει αστοχιών και προτείνουν διάταξη σύμφωνα με την οποία ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί, διατηρεί το δικαίωμα της κατά το δυνατόν ευρύτερης προσωπικής επικοινωνίας με αυτό, και ο αποκλεισμός της επικοινωνίας να είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους. Επίσης ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο, οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share