Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ποιες περιοχές «φλερτάρουν» με το lockdown

Αυξημένο ιικό φορτίο

20 Μαΐου 2021 12:59
poies-perioxes-flertaroun-me-to-lockdown
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

To αυξημένο ιικό φορτίο αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς προκαλούν έντονο πονοκέφαλο εν μέσω τουριστικής περιόδου. Λίγες μόνο ημέρες αφότου ανακτήσαμε ένα μεγάλο μέρος της ελευθερίας μας μετά το πολύμηνο lockdown και κάποιες περιοχές της χώρας απειλούνται εκ νέου με μέτρα περιορισμού,

Ειδικότερα, προβληματισμό προκαλεί η ανίχνευση κορωνοϊού στα λύματα την εβδομάδα 10-16 Μαΐου, καθώς σε μόλις 3 από τις 11 συνολικά παρακολουθούμενες περιοχές της χώρας εμφανίστηκε ουσιαστική υποχώρηση της επιδημίας. Στις υπόλοιπες 7 το ιικό φορτίο είτε εμφάνισε σταθερή είτε ανοδική πορεία.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα

Τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα

Την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο των έξι από τις έντεκα περιοχές που ελέγχονται από το δίκτυο.

Ειδικότερα, καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%).

Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%).

Τέσσερις από τις έντεκα περιοχές παρουσίασαν όμως καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες ήταν +198% στα Χανιά, +94% στο Ηράκλειο, +45% στην Αλεξανδρούπολη και +36% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Επίσης στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται η Κέρκυρα, η Σκιάθος, η Ικαρία, η Πάτμος, η Νάξος, η Κάρπαθος.

Με το φόβο τοπικών lockdown

Οι λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα στις παραπάνω περιοχές και σε περίπτωση που παρατηρηθεί περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας αυτό που προκρίνεται είναι να υπάρξουν αυστηρές συστάσεις και εξειδικευμένα μέτρα σε πρώτη φάση με το «lockdown» σε τοπικό επίπεδο να προκρίνεται ως η έσχατη λύση.

Για τη χαλάρωση που παρατηρείται μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση των ελέγχων τα Σαββατοκύριακα, κυρίως στον τομέα της εστίασης για την τήρηση των αποστάσεων και του ωραρίου, αλλά και για τη χρήση μάσκας.

Με το φόβο τοπικών lockdown

Ερωτηθείσα αν τα τοπικά lockdown αποτελούν όπλο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξάρσεων του ιού, είπε ότι «απεύχομαι να υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, ωστόσο αν υπάρξουν θα δούμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν» τονίζοντας ότι ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς, το όπλο είναι το εμβόλιο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για να μπορέσουμε να πάμε σε ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες, πρέπει να πάμε σταδιακά, συντεταγμένα και με προσοχή.

Αύξηση στις εισαγωγές

Πέρα όμως από τα λύματα και τα φαινόμενα εφησυχασμού, ανησυχία προκαλεί και η αύξηση στις εισαγωγές λόγω επιπλοκών της Covid-19 στα νοσοκομεία αναφοράς, την οποία έκανε γνωστή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Απευθύνοντας νέα έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων, ο πρόεδρος του ΠΙΣ έκανε γνωστό ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν περισσότερες από τα εξιτήρια ενώ το προηγούμενο διάστημα συνέβαινε το αντίστροφο.

Σπριντ για τους εμβολιασμούς

Την ίδια στιγμή ο αγώνας δρόμου για την ανοσοποίηση του πληθυσμού ενόψει καλοκαιριού συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο τους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλη Μαΐου.

Την Τρίτη, έως τις 21:00 είχαν πραγματοποιηθεί 108.361 εμβολιασμοί στη χώρα, με το σύνολο πλέον να ξεπερνά τους 4,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Εξ αυτών, την πρώτη δόση έχουν λάβει πάνω από 2,9 εκατομμύρια, ενώ τουλάχιστον 1,6 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα

Με την επιχείρηση «Ελευθερία» να ανεβάζει στροφές, ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 40-44 ετών «κι ανάλογα με το πώς θα κινηθεί αυτή η ομάδα θα ανοίξει κι η πλατφόρμα για όλα τα σκευάσματα για τους 35-39 και 30-34 ετών.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος μέσα στον Ιούνιο αναμένεται η έναρξη για την ομάδα 20-29.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share