Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Απεργία: Στις 3 Ιουνίου στο Δημόσιο

Με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο

20 Μαΐου 2021 11:43
apergia-stis-3-iouniou-sto-dimosio-adesy
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021, αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στη χθεσινή συνεδρίασή του, αντιδρώντας στην ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα πρόταση που απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΓΣΕΕ, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) για κοινή ημερομηνία γενικής απεργίας.

Παράλληλα, το Γενικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να αποφασίσει για τις παραπέρα κινητοποιήσεις, αφού εκτιμήσει τις εξελίξεις και αποφάσισε να γίνουν, τις επόμενες μέρες, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, ενημερωτικές συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις, σε όλη τη χώρα.

«Το πρώτο συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει την Τετάρτη, 26 Μαΐου, στις 18.00, στα Προπύλαια» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το Σ.ΕΠ.Ε. και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες, αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κ.λ.π. Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ούτε να ψηφιστεί. Πρέπει να ανατραπεί» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Όλα όσα θα ισχύουν μετά την ψήφισή του νομοσχεδίου

Έρχονται αλλαγές στον εργασιακό χάρτη, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιούνιο.

Μάλιστα, σήμερα, Τετάρτη (12/5) θα γίνει το πρώτο καθοριστικό βήμα, με την Κυβέρνηση να θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο.

Θα παρουσιαστούν επίσημα όλες οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στο ωράριο, στις απολύσεις, στις απεργίες, αλλά και τα καινούργια δεδομένα που θα διαμορφωθούν στις συμβάσεις εργασίας, Βέβαια, υπάρχουν αντιδράσεις από συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, διαβάστε τη μαύρη λίστα για τους παραβάτες εργοδότες.

Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν στον εργασιακό τομέα

Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας φαίνεται πως είναι οι ακόλουθοι:

Ωράριο

- Ο χρόνος εργασίας θα μπορεί να διευθετείται με ατομική συμφωνία, ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο. Όριο τίθενται οι 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί στην πρόταση που θα του γίνει χωρίς να έχει κυρώσεις.

- Οι νόμιμες υπερωρίες αυξάνονται στις 150 ανά έτος, από 120 που είναι σήμερα.

- Οι μερικώς απασχολούμενοι θα μπορούν να εργάζονται ακόμα και σε χρόνο που δεν είναι συνεχής σε σχέση με το ωράριό τους.

- Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που θα λειτουργούν Κυριακές και αργίες (π.χ. logistics).

- Ο εργοδότης αποκτά το δικαίωμα να χορηγήσει επιπλέον αποζημίωση σε εργαζόμενους που απολύθηκαν αλλά δικαιώθηκαν δικαστικά, για να μην τους επαναπροσλάβει.

- Θεσμοθετείται το δικαίωμα της αποσύνδεσης για περιπτώσεις τηλεργασίας.

- Καθιερώνεται Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για έλεγχο του ωραρίου.

- Παρέχεται δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι σε εργαζόμενους σε ψηφιακές συνεργατικές πλατφόρμες.

Συμβάσεις

- Οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών υποχρεώνονται να εγγράφονται στα ηλεκτρονικά τους μητρώα για να γίνονται συλλογικές διαπραγματεύσεις.

- Δημιουργείται ο θεσμός των υποκλαδικών συμβάσεων εργασίας. Αφορά επιχειρήσεις ενός κλάδου που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και οι οποίες θα μπορούν να αποδεσμεύονται από την κλαδική σύμβαση.

- Ενισχύεται ο θεσμός της συμφιλίωσης μέσω του ΟΜΕΔ.

- Οι κανονισμοί εργασίας σε μια επιχείρηση ενισχύονται και θα μπορούν να επιβάλλονται μονομερώς από τον εργοδότη αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους.

- Καταργείται ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας.

Απεργία

- Καθιερώνεται Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

- Παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως ψηφοφορίας.

- Απαγορεύεται η παρεμπόδιση εργαζομένων οι οποίοι κατά τη διάρκεια απεργίας επιθυμούν να εργαστούν.

- Προβλέπεται προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας κατά τη διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.

Εργαζόμενοι γονείς

- Άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών.

- Απαγορεύεται η απόλυση πατέρα έως έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

- Γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες, τόσο για τον πατέρα όσο και για τη μητέρα για κάθε παιδί, μέχρι αυτό να γίνει οκτώ ετών.

- Άδεια φροντιστή (έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών).

- Επέκταση άδειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και στον ιδιωτικό τομέα.

- Θέσπιση δικαιώματος απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα (δύο φορές τον χρόνο, μία ημέρα κάθε φορά).

- Διεύρυνση όρου «γονέα», ώστε να περιλαμβάνει τις περιπτώσεις υιοθεσίας και παρένθετης μητρότητας.

- Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο ή μερική απασχόληση, ανάλογα με την περίπτωση) για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών.

Βία στους χώρους εργασίας

Για την πάταξη του φαινομένου προβλέπεται:

- Η εισαγωγή του λεγόμενου mobbing στις απαγορευμένες συμπεριφορές. Προστατευόμενα πρόσωπα θα είναι εργαζόμενοι, εθελοντές αλλά και αιτούντες εργασία.

- Ενισχύονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών. Ορίζεται πρόσωπο «σύνδεσμος» για την παροχή συμβουλών και για διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών.

- Προβλέπεται απομάκρυνση ή μετακίνηση από την εργασία ενός εκ των δύο μερών με την υποβολή της καταγγελίας.

- Εισαγωγή ειδικών προβλέψεων στη διαδικασία ενώπιον του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

- Επιδίωξη της ευρύτερης ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης: Θα γίνει προσθήκη στις αρμοδιότητες των δημοτικών και περιφερειακών επιτροπών ισότητας, ώστε να περιλαμβάνεται και η διάσταση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share