Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η χαρά... δεν κρατά για πολύ: Νέο πλάνο της κυβέρνησης για lockdown!

Ο εμβολιασμός δεν φτάνει...

19 Μαΐου 2021 08:42
Η χαρά... δεν κρατά για πολύ: Νέο πλάνο της κυβέρνησης για lockdown!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Φαίνεται πως η χαρά από την άρση των μέτρων του κορωνοϊού δε θα κρατήσει για πολύ, τουλάχιστον για ορισμένες περιοχές, αφού η κυβέρνηση εξετάζει μέχρι και πλάνο για lockdown, σε συνδυασμό με απανωτούς ελέγχους, παρατηρώντας μια χαλάρωση.

Το σχέδιο της Αστυνομίας, για αρχή, αφορά την επίβλεψη των μέτρων κατά της πανδημίας περιλαμβάνει σαφάρι ελέγχων στους δρόμους και στα καταστήματα μετά τις 00.30 που ξεκινά και η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι και αναφορικά με την χρήση μάσκας με τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες, με αρκετά μέτρα να έχουν χαλαρώσει.

Την ίδια ώρα, σε ισχύ παραμένει -για αρκετό διάστημα ακόμα- ένας αυστηρός μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης, ο οποίος βασίζεται σε 4 δείκτες:

  • Θετικά κρούσματα
  • Θετικότητα στην επικράτεια και σε περιφερειακό επίπεδο
  • Επιβάρυνση συστήματος υγείας
  • Δείκτες εμβολιασμού

Ο παράγοντας ανησυχίας των μεταλλάξεων

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μεταλλάξεις που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, οι οποίες συχνά είναι πιο μεταδοτικές δεν επιτρέπουν πλημμελή τήρηση των μέτρων. Η βρετανική και η νιγηριανή μετάλλαξη καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής, Γκίκα Μαγιορκίνη να επισημαίνει ότι η μετάλλαξη που είχε εντοπιστεί αρχικά στη Νιγηρία βρίσκεται υπό μελέτη, «γιατί βλέπουμε ότι αυξάνεται η συχνότητά της, δηλαδή βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ό,τι συνήθως, ωστόσο αυτό το έχουμε δει και με άλλες μεταλλάξεις. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση. Για παράδειγμα, η νοτιοαφρικάνικη ενώ στην αρχή φαινόταν ότι ήταν έτσι, δεν το είδαμε. Δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έχει μπει σε πολλές χώρες».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share