Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Έτσι συνδέονται οι θρομβώσεις του 35χρονου με τον εμβολιασμό του

Εν αναμονή του τελικού πορίσματος

18 Μαΐου 2021 21:57
Κορωνοϊός: Έτσι συνδέονται οι θρομβώσεις του 35χρονου με τον εμβολιασμό του
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η υπόθεση του 35χρονου άνδρα από την Κρήτη, ο οποίος υπέστη δύο θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον ως μοναδική περίπτωση, με τα συμπεράσματα να εξάγονται ως προς το πώς συνδέονται αυτές οι θρομβώσεις.

Σύμφωνα με το Open, εντοπίστηκαν αντισώματα κατά του αιματοπεταλιακού παράγοντα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό είναι το χαρακτηριστικό του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης και αιμορραγίας, που μπορεί να δημιουργηθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μένει η απόφαση της επιτροπής της φαρμακοεπαγρύπνησης

Πρέπει πάντως να ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος και να αποφανθεί η επιτροπή της φαρμακοεπαγρύπνησης για το περιστατικό. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω, η συσχέτιση του εμβολίου δηλαδή με τις θρομβώσεις του άνδρα, η περίπτωση του 35χρονου θα είναι η δεύτερη περίπτωση με αυτό το πολύ σπάνιο σύνδρομο στη χώρα μας, ανάμεσα σε 900.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Κορωνοϊός: Όσα πρέπει να κάνουμε πριν και μετά το εμβόλιο

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού προχωρά στην χώρα, με περίπου 110.000 συμπολίτες μας να περνούν καθημερινά από αυτή τη διαδικασία.

Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα εμβόλια για τους 40–44, ακόμη περισσότεροι από αυτούς που είχαν επιφύλαξη για το AstraZeneca, σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού.

Όσα πρέπει να κάνουμε για το εμβόλιο

Το Mega παρουσίασε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε ότι επιβάλλονται και απαγορεύονται πριν και μετά τον εμβολιασμό.

Παίρνω φαρμακευτική αγωγή, μπορώ να κάνω το εμβόλιο;

«Μπορεί να κρατήσει την αγωγή του εξατομικεύοντας πάντα την οδηγία ο θεράποντας γιατρός του. Δεν είναι το ίδιο ένας ασθενής που έχει νοσήσει στο παρελθόν με κάποιου είδους θρόμβωσης μ’ έναν ο οποίος δεν έχει», απαντά ο Σωτήρης Αδαμίδης, διευθυντής παθολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Ταλαιπωρούμαι με εποχικές αλλεργίες, κινδυνεύω αν εμβολιαστώ;

«Όσοι δεν έχουν κάνει σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορούν να προχωρήσουν πάλι με μια σχετική προφύλαξη».

Μεγάλη συζήτηση γίνεται γύρω από την παρακεταμόλη και κατά πόσο τα συμπτώματα του πρώτου 24ωρου μπορούν να καταπολεμηθούν με κοινά παυσίπονα.

«Αν κάποιος νιώσει κάποιον πυρετό ή πονοκέφαλο που θα μπορούσε να καλυφθεί από την παρακεταμόλη δηλαδή το DEPON, άνετα μπορεί».

Αντιθέτως, πριν από τη χορήγηση του εμβολίου, ο παθολόγος Αδαμίδης αποτρέπει την κατάποση τέτοιων σκευασμάτων.

«Όχι προληπτικά. Μόνο αν έχουμε συμπτώματα και καλό είναι ρωτάμε τον γιατρό μας».

Με την εστίαση πλέον ανοιχτή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που γιορτάζουν τον εμβολιασμό τους μ’ ένα ποτήρι κρασί. Είναι σωστό ή επικίνδυνο;

«Δεν πρέπει να περιλαμβάνει αλκοόλ. Ούτε πριν ούτε μετά. Εγώ αυτό συστήνω στους ασθενείς μου τουλάχιστον για 3-4 ημέρες».

Άφθονο νερό, ύπνος και σωστή διατροφή είναι τα κλειδιά για έναν ανώδυνο εμβολιασμό χωρίς συμπτώματα.

«Θα πρέπει να μην είναι βαρύ το διαιτολόγιο του. Να μην φάει λιπαρά μια μέρα πριν. Να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά αλλά και γαλακτοκομικά επίσης».

Να περπατούν και όχι να ξαπλώνουν σ’ έναν καναπέ συστήνουν οι ειδικοί στους εμβολιασμένος καθώς, η ήπια άσκηση βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος.

«Θα πρέπει να έχουν το περπάτημα τους αλλά όχι έντονη γυμναστική γιατί μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη κόπωση».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας και μετά τον εμβολιασμό τους καθώς τα πρώτα αντισώματα αναπτύσσονται μετά την 3η εβδομάδα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share