Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Λινού για «Αθηναϊκή μετάλλαξη»: «Δεν ξέρουμε αν καλύπτεται από το εμβόλιο»

«Υπάρχει δυσκολία στην αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων»

18 Μαΐου 2021 08:58
Λινού για «Αθηναϊκή μετάλλαξη»: «Δεν ξέρουμε αν καλύπτεται από το εμβόλιο»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

H καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 για την «αθηναϊκή μετάλλαξη» του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι ξέρουμε πολύ λίγα για αυτή τη μετάλλαξη, καθώς δεν δίνουμε στοιχεία σε παγκόσμια πλατφόρμα που τις μελετά.

«Υπάρχει αυτή η “αθηναϊκή” μετάλλαξη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. Από ό,τι φαίνεται όμως, τα κομμάτια της μετάλλαξης, που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται» είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.

Σχετικά με τα αντισώματα και τα τεστ που ορισμένοι εκ των εμβολιασμένων επιλέγουν να κάνουν, απάντησε ότι υπάρχει δυσκολία στην αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων και επίσης η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα, αλλά και από τα λεμφοκύτταρα και άρα δεν ανησυχούμε.

Τι κάνει κάποιος εάν νοσήσει μετά την πρώτη δόση

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν νοσήσει λίγο μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού, σημείωσε ότι είναι σύνηθες κάτι τέτοιο, καθώς ούτε η πρώτη δόση μας καλύπτει πλήρως, ούτε και η δεύτερη για τις πρώτες δέκα μέρες.Life (5)

Τέλος, για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα μας, εκτίμησε ότι προσθέτει κάποιον κίνδυνο αλλά με εμβολιασμούς και τήρηση αποστάσεων και μέτρων, θα πάνε όλα καλά.

Ακόμα ζήτησε δε να ξεκινήσει νέα εκστρατεία για τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων γιατί «πρέπει να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα των εμβολιασμών».

Εμβολιασμοί: Διαθέσιμα από την Παρασκευή όλα τα εμβόλια για τους 40-44 ετών

Εμβολιασμοί: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna) αναμένεται να είναι από την προσεχή Κυριακή για τις ηλικίες 40 - 44 όπως ανακοίνωσε χθες ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ομάδα αυτή, το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και το άνοιγμα των άλλων ομάδων ανά πενταετία, δηλαδή τους 35-39 και 30-34. Ωστόσο σε νέα δήλωση - βόμβα προχώρησε ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown.

Εμβολιασμοί: Διαθέσιμα από την Παρασκευή όλα τα εμβόλια για τους 40-44 ετών

Μέχρι τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ. πολίτες

«Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.817.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26,8% και περισσότερο από 1.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,4%».

Όπως είπε, λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300. Μέχρι τέλος Μαΐου, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ. πολίτες. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%.

Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των εμβολίων

Σε σχέση με τις παραδόσεις από τη Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share