Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τέλη Ιουνίου η μουσική στα μαγαζιά!

Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες; Ποιες ηλικίες εμβολιάζονται σήμερα;

17 Μαΐου 2021 09:39
Τέλη Ιουνίου η μουσική στα μαγαζιά!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πότε θα... απολαύσουμε μουσική στα μαγαζιά και πότε θα πετάξουμε τις μάσκες; Για όλες τις εξελίξεις με την πανδημία στη χώρα, το κατά πόσο θα πρέπει να μας προβληματίζουν οι μεταλλάξεις, το αν αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού να επιβαρύνει τη χώρα επιδημιολογικά, μίλησε ο ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

"Τώρα μέχρι και οι άδειες μπορούν να ξεκινήσουν στο ΕΣΥ, υπάρχει βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας. Έχει ελαττωθεί ο αριθμός των θετικών τεστ, την ώρα που γίνονται πάρα πολλά τεστ. Η Ελλάδα είναι στο πράσινο όπως βλέπετε και στους ευρωπαϊκούς χάρτες, το ίδιο και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Τα πράγματα πάνε καλά παγκοσμίως, και έχει παίξει σοβαρό ρόλο ο εμβολιασμός σε αυτό. Έχουμε, όμως, ακόμα χρόνο μπροστά μας", είπε ο κ. Γώγος σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, αλλά και παγκοσμίως.

"Δεν έχουμε βρει κάποια μετάλλαξη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στους εμβολιασμένους", είπε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega".

Τέλη Ιουνίου η μουσική στα μαγαζιά!

Απαντώντας σχετικά με το αν όσοι έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν περισσότεροι από τις μεταλλάξεις του ιού, ο ίδιος σημείωσε ότι "όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κινδυνεύουν γενικώς. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές μεταλλάξεις είναι περισσότερο μεταδοτικές. Όταν είχαμε μόνο το φυσικό, τον άγριο ιό, τον πρώτο ιό που εμφανίστηκε, λέγαμε ότι θέλουμε 60-70% ανοσία στον πληθυσμό για να τον αντιμετωπίσουμε. Η ανοσία της αγέλης, όμως, αλλάζει ανάλογα με τη μεταδοτικότητα. Όσο έχουμε στελέχη περισσότερο μεταδοτικά, τόσο περισσότερο κόσμο θέλουμε εμβολιασμένο. Το βρετανικό στέλεχος έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα, το ινδικό το ίδιο. Αλλά καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Επομένως πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς, για να είναι πιο δύσκολο για τις μεταλλάξεις να μεταδοθούν. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε βρει κάποια μετάλλαξη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε κάποιον εμβολιασμένο".

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών χωρίς self-tests, και κατά πόσο αυτό θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους, ο κ. Γώγος τόνισε ότι "όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή επιδημιολογικά το πρόβλημα είναι χαμηλού κινδύνου, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι πολύ ευαισθητοποιημένοι αν το παιδί μας παρουσιάσει κάποια ήπια συμπτώματα. Πρέπει να αποφύγουμε τα παιδιά να πάνε σχολείο αν έχουν κάποια συμπτώματα, γιατί μπορεί να έχουν ήπια νόσο".

Πρέπει να γίνεται επιβεβαίωση των θετικών self-tests

"Υπάρχουν ψευδώς θετικά στα self-tests, για αυτό πρέπει να γίνεται επιβεβαίωση. Για το θέμα του κόστους, νομίζω ότι κάποιος μπορεί να το κάνει στο δημόσιο σύστημα. Το σύστημα υγείας είναι υποχρεωμένο να καλύψει τα θετικά self-tests με PCR. Τα self-tests είναι ένα επικουρικό μέτρο, δεν έχουν την ίδια αξιοπιστία με τα PCR. Το θετικό, όμως, είναι ότι τα self-tests μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όλος ο πληθυσμός, και εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί. Η ευκολία με τα self-tests είναι ότι βρίσκονται οι θετικοί και απομονώνονται και δεν μεταδίδουν τον ιό", σχολίασε ο κ. Γώγος σχετικά με τα θετικά self-tests.

Οι 18άρηδες παίρνουν σειρά σήμερα για εμβολιασμό

Σε πιο προχωρημένο στάδιο οι εμβολιασμοί σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς – Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού για τους 18-21!

Πρόγραμμα για τη διευθέτηση ραντεβού για την περίοδο 15-22 Μαΐου

Με στόχο την εμβολιαστική θωράκιση του μεγαλύτερου κατά το δυνατό ποσοστού του πληθυσμού, συνεχίζεται εντατικά η υλοποίηση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού κατά της COVID-19. Μέχρι και τις 13 Μαΐου, εμβολιάστηκε με την 1η δόση του εμβολίου το 42,5% (314,163 άτομα) και ποσοστό 13,3% του πληθυσμού (98,605 άτομα) έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Το γεγονός ότι έγιναν μέχρι και χθες συνολικά 412,768 εμβολιασμοί, χορηγούνται δηλαδή 46,9 δόσεις ανά 100 κατοίκους, κατατάσσει την Κύπρο στην 3η θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Tο 25 % των Ευρωπαίων αρνούνται να εμβολιαστούν

Έχοντας πετύχει τους αρχικούς σχεδιασμούς που έκαναν λόγο για διευθέτηση ραντεβού και εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 45 ετών και άνω μέχρι τις αρχές Μαΐου, ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα η διαδικασία παραχώρησης τουλάχιστον μια φορά της δυνατότητας για διευθέτηση ραντεβού για τα άτομα 18 ετών και άνω. Συνεπώς, το επόμενο διάστημα θα δίνεται εκ νέου η ευκαιρία σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων που δεν προγραμμάτισαν ραντεβού, να το πράξουν, με τα διαθέσιμα εμβόλια.

Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα για το άνοιγμα της Πύλης Εμβολιασμού την περίοδο 15-22 Μαΐου είναι το ακόλουθο:

 Οι 18άρηδες παίρνουν σειρά σήμερα για εμβολιασμό

Σημειώνεται ότι η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει εντός Ιουνίου ειδικά για τα άτομα που φοιτούν σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα του εξωτερικού σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, καλούνται οι φοιτητές να μην προγραμματίζουν ραντεβού εφόσον δεν θα μπορέσουν να το πραγματοποιήσουν λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό, καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα επαναπρογραμματισμού.

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα για το Σαββατοκύριακο διαφοροποιείται και η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει στις 15 Μαΐου για τις ηλικίες 50-54 και στις 16 Μαΐου για τις ηλικίες 55-60. Εμβολιασμοί θα διενεργούνται με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στα Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν παγκύπρια. Επιπλέον, συνεχίζεται η διαδικασία χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε δικαιούχους ηλικίας 20 ετών και άνω στα ιατρεία των Προσωπικών Ιατρών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Τα αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς είναι ορατά και στους επιδημιολογικούς δείκτες. Χαρακτηριστική επισήμανση από την τελευταία εθνική αναφορά, είναι η πτωτική πορεία που καταγράφεται τόσο στον αριθμό κρουσμάτων, όσο και στην αθροιστική επίπτωση και το ποσοστό θετικότητας, ιδιαίτερα στις ηλικίες με υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Μείωση παρατηρείται επίσης και στις εισαγωγές ασθενών με COVID στα νοσηλευτήρια, γεγονός που περιορίζει την επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας.

Κορωνοϊός: Εμβόλιο κάθε χρόνο!

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία επαναφοράς στην κανονικότητα. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν το πρώτο απελευθέρωσης των μετακινήσεων και έναρξης του τουρισμού και ο «οδικός χάρτης» ανοίγματος των δραστηριοτήτων συνεχίζεται και τη νέα εβδομάδα.

«Σύμμαχοι» συνεχίζουν να είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και η σταθερή αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας. Ο ιός, όμως, είναι «εδώ για να μείνει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, μιλώντας στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, εξήγησε ότι βασικές παράμετροι αντιμετώπισης για το επόμενο διάστημα θα είναι «ο εμβολιασμός μας μια φορά το χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή».

Οπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας έχει κατέβει στα 39 έτη. Εδωσε, μάλιστα, το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας όπου οι ηλικίες 20-39 και 45-49 ετών «οδηγούν» την επιδημική έξαρση των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο δείκτης αναπαραγωγής, το Rt, στη Θεσσαλονίκη είναι στο 0.87, στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά στο 0.74, ενώ στην επικράτεια είναι στο 0.86.

Μεταλλάξεις

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις σημείωσε ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και την παθογονικότητα, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας ή ακόμη και την αξιοπιστία των διαθέσιμων τεστ, εμβολίων και φαρμάκων, ενώ σύντομα, όπως είπε, θα βρεθεί στο προσκήνιο και μια νέα μετάλλαξη η οποία έχει εντοπιστεί σε Ελβετία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία.

Στο μεταξύ, σήμερα, Δευτέρα 17 Μαΐου, ανοίγουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Παράλληλα, επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, καθώς και η διά ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Σε αυτή την περίπτωση θα διενεργούνται self tests μία φορά την εβδομάδα. Τη Δευτέρα ξεκινούν, επίσης, οι αθλητικές ακαδημίες με προπονήσεις σε μικρά γκρουπ μέχρι δέκα άτομα.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται στη διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Επιπλέον, τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

Οι 18άρηδες παίρνουν σειρά σήμερα για εμβολιασμό

Self test

Από σήμερα τα οικιακά τεστ θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών βαθμίδων, ενώ μέχρι σήμερα γίνονταν δύο. Σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο υποχρεούνται, εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όλοι όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην Tοπική Aυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Αρνητικό self test είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν και όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια, στα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με συγκεκριμένα μέτρα και την Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους, ενώ θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις και τις δεξιώσεις.

5,1% θετικότητα

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.262 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 613 στην Αττική και τα 84 στη Θεσσαλονίκη. Οι νέες μολύνσεις αντιστοιχούν σε 23.443 τεστ και ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 5,1%, δεν είναι όμως αντιπροσωπευτικός, καθώς τα τεστ της Κυριακής είναι πολύ λίγα. Οι σκληροί δείκτες που απασχολούν περισσότερο τους ειδικούς, καθώς είναι πιο αξιόπιστοι, συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Οι διασωληνωμένοι έπεσαν στους 656 και ο μέσος όρος νοσηλειών του τελευταίου επταημέρου είναι 323 ασθενείς. Επιδημικές εξάρσεις, όμως, σε αρκετές περιοχές, κυρίως νησιά, ανησυχούν την αρμόδια Επιτροπή. Τα ειδικά περιοριστικά μέτρα στην Κάλυμνο παρατείνονται έως και τις 24 Μαΐου, ενώ υψηλό φορτίο καταγράφουν, επίσης, Κέρκυρα, Σκιάθος, Πάτμος, Νάξος, Ικαρία, Κάρπαθος.

Στο μεταξύ, τη μάχη με τον κορωνοϊό έχασε ακόμη ένας υγειονομικός, 27ο θύμα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο. Πρόκειται για 50χρονο τραυματιοφορέα του νοσοκομείου Χαλκίδας, που πάλεψε σκληρά με τον ιό στη ΜΕΘ του νοσοκομείου όπου εργαζόταν. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν είχε εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, αλλά δεν είχε προλάβει να αναπτύξει αντισώματα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share