Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σε πεντάστερα ξενοδοχεία φέτος οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού

Πότε έρχονται οι Αμερικάνου και Ρώσοι τουρίστες

17 Μαΐου 2021 09:05
Σε πεντάστερα ξενοδοχεία φέτος οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έξτρα ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού σχεδιάζεται και φέτος για τη σεζόν 2021-2022 με τριπλασιασμό του κονδυλίου αλλά και των ωφελούμενων οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία για φθηνές διακοπές ακόμα και σε 5άστερα ξενοδοχεία.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ τριπλασιάζουν και φέτος τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί μέσα Ιουνίου θα υπερδιπλασιαστούν οι δικαιούχοι του voucher Κοινωνικού Τουρισμού οι οποίοι και πέρυσι είχαν ξεπεράσει τις 300.000 έναντι 140.000 το 2019 . Αν μάλιστα προστεθεί και ο αριθμός των αναξιοποίητων επιταγών, οι ωφελούμενοι θα ξεπεράσουν τις 400.000.

Χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος θα είναι η αύξηση της συμμετοχής του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής με αντίστοιχη μείωση της συμμετοχής των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.

Τη δρομολόγηση προγράμματος-μαμούθ κοινωνικού τουρισμού προανήγγειλε ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τις νέες δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πρόγραμμα θα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το περυσινό το οποίο προέβλεπε τις εξής «πρωτιές»:

Για πρώτη φορά, υπάρχει ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος, δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για διακοπές στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς, μέχρι τώρα, επιδοτούνταν μόνο η διαμονή στα τουριστικά καταλύματα. Ο κάτοχος του voucher πληρώνει μόνο το 1/3 της τιμής. Η συνολική έκπτωση δηλαδή φτάνει στο 66%, καθώς τα 2/3 της τιμής θα τα μοιράζονται ο ΟΑΕΔ και η ακτοπλοική εταιρεία. Ειδικά για τα ΑΜΕΑ η έκπτωση φτάνει στο 50%

Σε πεντάστερα ξενοδοχεία φέτος οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού

Επίσης βασικά χαρακτηριστικά του περυσινού προγράμματος που είχε ξεκινήσει την 1η Αυγούστου είναι τα εξής:

Διατηρείται το ειδικό πλαίσιο για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω και εντάσσεται σε αυτό, για πρώτη φορά, ο νομός του Έβρου.

Αυξάνεται κατά 20% η μέγιστη διάρκεια των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια.

Αυξάνεται η επιδότηση για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό.

Μειώνεται η υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25% έναντι 40% πέρσι.

Δίνεται διπλή μοριοδότηση και καλύπτονται πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ΑΜΕΑ.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα για το κέρδος που μπορεί να έχει μια οικογένεια από τις διακοπές με την επιταγή κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1:

1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ, 4ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (2 ΠΑΙΔΙΑ 5 + 10 ΕΤΩΝ) ΣΕ ΝΗΣΙ

6 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 3 ΑΣΤΕΡΩΝ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 600€ (2 ΔΙΚΛΙΝΑ Χ 50€ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ Χ 6 ΒΡΑΔΙΑ)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 96€ (2 ΔΙΚΛΙΝΑ Χ 8€ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ Χ 6 ΒΡΑΔΙΑ)

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (ΝΑΥΛΟ 60€ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ)

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 55€ (2 ΕΝΗΛΙΚΕΣ Χ 20€, 1 ΠΑΙΔΙ Χ 15€ + 1 ΠΑΙΔΙ ΔΩΡΕΑΝ)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 55€ (2 ΕΝΗΛΙΚΕΣ Χ 20€, 1 ΠΑΙΔΙ Χ 15€ + 1 ΠΑΙΔΙ ΔΩΡΕΑΝ)

ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 655€ (81%)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 151€ (19%)


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2:

5 ΜΕΡΕΣ , 3ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (ΠΑΙΔΙ 3 ΕΤΩΝ) ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

4 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 4 ΑΣΤΕΡΩΝ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 212€ (1 ΤΡΙΚΛΙΝΟ Χ 53€ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ Χ 4 ΒΡΑΔΙΑ)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 68€ (1 ΤΡΙΚΛΙΝΟ Χ 17€ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ Χ 4 ΒΡΑΔΙΑ)

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 212€ (76%)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 68€ (24%)

Πρεμιέρα για τον τουρισμό: Τι θα γίνει φέτος με Ρώσους και Αμερικανούς

Με το 20% των 10.000 ξενοδοχείων πανελλαδικά, έγινε το επίσημο άνοιγμα της φετινής σεζόν στον τουρισμό και οι επαγγελματίες του κλάδου υπολογίζουν ότι το σύνολο των μονάδων θα έχουν σηκώσει ρολά πριν τελειώσει ο Ιούνιος.

Παρά τα εντυπωσιακά αφιερώματα σε ξένα έντυπα και το έντονο φλερτ με ελληνικούς προορισμούς, ουδείς τρέφει ψευδαισθήσεις ότι η φετινή χρονιά θα είναι εύκολη. Τουναντίον. Οσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, το «μούδιασμα» του υψηλού αριθμού κρουσμάτων και η αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη για τις μεταλλάξεις, η μεγάλη μάζα όσων προτίθενται να ταξιδέψουν, θα παραμείνει διστακτική. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι, ίσως, η Γερμανία, ενώ η Αθήνα περιμένει με αγωνία κι ενδιαφέρον το νέο σήμα για τους Βρετανούς, από τον Μπόρις Τζόνσον στις 7 Ιουνίου.

Η εικόνα που δίνουν οι επαγγελματίες του κλάδου είναι ότι η μηχανή των κρατήσεων άρχισε να ζεσταίνεται, αλλά μεμονωμένα π.χ. για βίλες στη Μύκονο ή για ξενοδοχειακά συγκροτήματα συνεργαζόμενα ή εξαρτώμενα από ξένα τουριστικά πρακτορεία. Τέτοια είναι η περίπτωση της TUI, η οποία την προηγούμενη πενταετία πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα κι έχει κάθε λόγο να θέλει να δώσει ώθηση στην τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας. Αντιστρόφως και οι ξένοι έχουν κάθε λόγο να θέλουν να «σπρώξουν» την TUI, καθώς είναι μεγάλος- αν όχι ο μεγαλύτερος- συστημικός παίκτης του Τουρισμού σε όλη την Ευρώπη.

Σε πεντάστερα ξενοδοχεία φέτος οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού

Η Αθήνα παρακολουθεί, επίσης, τις εξελίξεις στις δύο μεγάλες αγορές, που έμειναν πέρσι κλειστές για την Ελλάδα, αλλά φέτος μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Υπάρχουν, όμως, νέα προβλήματα, που δεν σχετίζονται με τους επιδημιολογικούς δείκτες. Κατ’ αρχάς, η Ρωσία είναι, πλέον, «ανοικτή» για την Ελλάδα, αλλά οι Ρώσοι δεν έχουν ανοίξει ακόμα τις πτήσεις τους προς τη χώρα μας, όχι λόγω κορωνοϊού αλλά λόγω Ουκρανίας! Πρόκειται για οικονομικά αντίποινα απέναντι στις κυρώσεις της Ε.Ε. κι όπως λένε οι γνώστες του θέματος, ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με την Κύπρο.

Η άλλη περίπτωση είναι οι Αμερικανοί τουρίστες. Διάθεση υπάρχει κι από τις δύο πλευρές για ταξίδια από το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου και μετά, αλλά μόνο αν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. για το Ψηφιακό Πρωτόκολλο. Η εκτίμηση είναι ότι η οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών του Πιστοποιητικού αναφορικά με την Ε.Ε. θα έχει καταστεί εφικτή ως τις 10 Ιουνίου, αλλά πιθανότατα όχι για όλες τις χώρες.

Μέτρα χρηματοδότησης

Περιμένοντας τους... τουρίστες, οι επαγγελματίες του κλάδου «καίγονται» για ρευστότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στο μεσημέρι θα γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη με το Χ. Σταϊκούρα, το Θ. Σκυλακάκη και τον Κ. Χατζηδάκη για θέματα ρευστότητας, που σχετίζονται όχι μόνο με χρηματοδοτήσεις αλλά και με ρυθμίσεις οφειλών. Όπως λένε χαρακτηριστικά, είναι ιδιαιτέρως οξύ το πρόβλημα των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν αντίστοιχες ρυθμίσεις με αυτές για την εφορία π.χ. 48 δόσεις, παρά μόνο η πάγια των 12 δόσεων, που προφανώς δεν αρκεί.

Μέσα στις επόμενες επόμενες ημέρες πιθανότατα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης οι λεπτομέρειες για το ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με ένα κονδύλι που θα ξεπερνά τα 430 εκατ. Ευρώ, ενώ προς διερεύνηση είναι προβλήματα που αφορούν στην έγκριση και υπαγωγή τουριστικών επιχειρήσεων, στο πρόγραμμα επιδότησης δανείων, δηλαδή το «Γέφυρα 2», με την έως τώρα συμμετοχή να είναι υποτονική.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share