Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Καμπανάκι» Τσιόδρα για τις μεταλλάξεις: «Θα μας απασχολήσουν σύντομα...»

Τι θα μετρήσει το επόμενο διάστημα εναντίον της πανδημίας;

14 Μαΐου 2021 22:31
«Καμπανάκι» Τσιόδρα για τις μεταλλάξεις: «Θα μας απασχολήσουν σύντομα...»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μπορεί η άρση των μέτρων να έχει προχωρήσει, παρά την έντονη παρουσία του κορωνοϊού, αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο ο Σωτήρης Τσιόδρας ζητά προσοχή, μιλώντας για τις μεταλλάξεις.

Όπως τόνισε κατά την παρέμβασή του στο «20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων» που έγινε διαδικτυακά από εδώ και στο εξής οι προβλέψεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις άγνωστες παραμέτρους είναι οι ακόλουθες:

  • Είναι απαραίτητη η ποιοτική επιτήρηση με νέα εργαλεία
  • Η ανοσία θα είναι και φυσική - εκτός από τα εμβόλια- και πιθανόν μακράς διαρκείας
  • Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν η εξέλιξη ιού, οι μεταλλάξεις

Τι θα μετρήσει το επόμενο διάστημα

Ως βασικές παραμέτρους για το επόμενο πάντως διάστημα κατά τον τον κ. Τσιόδρα θα είναι «ο εμβολιασμό μας μια φορά τον χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή».

Για τον ετήσιο εμβολιασμό μίλησε, στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το εμβόλιο της Pfizer παρέχει κάλυψη από τον ιό για έξι μήνες, τονίζοντας παράλληλα ότι ερευνάται, αν προστατεύει τους εμβολιασμένους για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα. Ο ίδιος προβλέπει ότι θα χρειαστεί «booster» σε οχτώ έως δώδεκα μήνες και πως «κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουμε σε ετήσιους εμβολιασμούς», τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρόκειται για τα ίδια εμβόλια που ήδη χορηγούνται.

Μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα; Τι λένε Τσιόδρας, Παγώνη, Βατόπουλος, Τζανάκης & Βασιλακόπουλος (Video)

Το lockdown τελείωσε, τα SMS σταμάτησαν και τα ταξίδια άρχισαν. Άρση απαγορεύσεων από σήμερα όμως η μάσκα παραμένει μαζί με άλλα μέτρα. Τι λένε για τη χρήση μάσκας Τσιόδρας, Παγώνη, Βατόπουλος, Τζανάκης & Βασιλακόπουλος.

Το καλοκαίρι θα το περάσουμε με υποχρεωτική χρήση μάσκας όπως εκτιμούν οι επιστήμονες. Ποια ημερομηνία και ποιες προϋποθέσεις έχουν θέσει οι ειδικοί.

Σωτήρης Τσιόδρας

Στα τέλη Απριλίου ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε αναφερθεί στα οφέλη των εμβολίων και μάλιστα έκανε λόγο για πιθανό τέλος στις μάσκες. Όπως είχε εξηγήσει, όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε σήμερα στον ΑΝΤ1 και υπογράμμισε ότι ο ιός δεν έχει τελειώσει.

«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο το οριζόντιο κλείσιμο γι’ αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ. Δεν ανοίγουμε γιατί η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά γιατί ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος, ενώ αναφορικά με το πότε θα βγάλουμε τη μάσκα τόνισε:

«Πρέπει να ανέβει το επίπεδο εμβολιασμού και να πέσει η συχνότητα των κρουσμάτων για να μπορέσουμε να βγάλουμε την μάσκα. Η μόνη διάκριση που μπορεί να γίνει, μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων, είναι οι πρώτοι να μην κάνουν τεστ».

Ματίνα Παγώνη

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η γιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στο θέμα και μάλιστα ήταν η πρώτη που έδωσε και συγκεκριμένη ημερομηνία. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε πώς πιθανότατα να βγάλουμε τις μάσκες μετά τις 20 Σεπτεμβρίου ανάλογα με τα δεδομένα των εμβολιασμών. Όπως εξήγησε, στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε φτάσει στο 75% των εμβολιασμών.

Νίκος Τζανάκης

Στις αρχές Μαΐου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, είπε:

«Αν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού και ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο, που είναι ένα πολύ καλό ανάχωμα ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Αν πάμε βέβαια στο 60%-70% δεν θα έχουμε και κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο και πρέπει να το προσπαθήσουμε αυτό πείθοντας τους δύσπιστους να εμβολιαστούν αφότου βέβαια δουν ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα».

Πιο ειδικά για τις μάσκες είχε τονίσει:

«Αν εμβολιαστούμε σε ένα ποσοστό 60%-70%, ο ιός θα υποχωρήσει σημαντικά κι ενδεχομένως εκτός ίσως από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολυσύχναστους χώρους, από το φθινόπωρο θα πετάξουμε τις μάσκες και θα ζούμε όπως πριν».

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Προνόμια για τους εμβολιασμένους πρότεινε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Χρειάζονται συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως η μη χρήση μοριακού τεστ σε ταξίδι στο νησί για τους εμβολιασμένους, μιλάμε για το καλοκαίρι, ή η μη χρήση μάσκας. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να πληρώνουν μεγάλο πρόστιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share