Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πανικός... επί ώρες στον Κηφισό: Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων και φοβερή ταλαιπωρία

Μια... δύσκολη μέρα στο τιμόνι

14 Μαΐου 2021 20:50
Πανικός... επί ώρες στον Κηφισό: Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων και φοβερή ταλαιπωρία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κανονικός... πανικός επικρατεί στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας για την Παρασκευή (14/5) στον Κηφισό, όπου χιλιάδες οδηγοί βρίσκονται «εγκλωβισμένοι», καθώς από το μεσημέρι δεν έχει σταματήσει το μποτιλιάρισμα.

Η ακινητοποίηση οχημάτων λόγω βλάβης που σημειώθηκε, ήταν αρκετή για να προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ σε συνδυασμό με την αυξημένη κυκλοφορία εξαιτίας των ωρών αιχμής, η κατάσταση έγινε απελπιστική.

Η κίνηση στην Αττική

Όπως θα δείτε και στις εικόνες παρακάτω, τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, χωρίς να... κουνιέται φύλλο στην κεντρική Λεωφόρο της Αθήνας που συνδέει τα βόρεια με τα νότια, επιβεβαιώνοντας πως το μποτιλιάρισμα... γύρισε για τα καλά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται από το ύψος του Φαλήρου, με τα οχήματα να μειώνουν ταχύτητα από την αρχή σχεδόν της Αθηνών-Λαμίας και μέχρι τις τρεις γέφυρες να πηγαίνουν σημειωτόν.

Χαμηλές ταχύτητες επικρατούν και σε Κηφισίας, Βασ. Κωνσταντίνου, Βασ. Σοφίας, Κατεχάκη, Ποσειδώνος, Βουλιαγμένης, Μεσογείων και στους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Πειραιά.

Τι μπορούμε να κάνουμε στην οδήγηση για να αποφευχθεί η κίνηση;

Ο Ιησούς Χριστός είπε ότι πρέπει «να κάνετε στους ανθρώπους όσα θέλετε να κάνουν εκείνοι σε εσάς». (Ματθαίος 7:12) Αυτή η σοφή συμβουλή θα μπορούσε να ελαφρύνει κάποια από τα χειρότερα κυκλοφοριακά προβλήματα. Αν, από την άλλη πλευρά, ο καθένας σκέφτεται μόνο τη δική του προσωπική άνεση, ακόμη και τα καλύτερα σχέδια μπορεί να αποτύχουν. Ακολουθούν μερικές εισηγήσεις οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίζετε καλύτερα την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη σας.

Για τις μικρές αποστάσεις το περπάτημα ή το ποδήλατο μπορεί να είναι οι καλύτερες λύσεις. Σε πολλές περιπτώσεις οποιαδήποτε από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις αποδεικνύεται γρηγορότερη, ευκολότερη και πιο υγιεινή. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, η δημόσια συγκοινωνία ίσως να είναι ιδανική επιλογή. Αρκετές πόλεις προσπαθούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν τα λεωφορεία, ο υπόγειος και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος ώστε να πείσουν τον κόσμο να μη χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του. Η χρήση αυτών των υπηρεσιών μπορεί να σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων. Ακόμη και αν χρειάζεται να καλύπτετε με το αυτοκίνητο κάποιο μέρος της διαδρομής, πιθανότατα θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε τη δημόσια συγκοινωνία για να φτάσετε στο κέντρο της πόλης.

Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο, σκεφτείτε την πιθανότητα να μοιραστείτε τη διαδρομή με άλλους (carpooling). Αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης της κίνησης σε ώρες αιχμής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 88 τοις εκατό όσων πηγαίνουν καθημερινά στις πόλεις για την εργασία τους χρησιμοποιεί αυτοκίνητο, και τα δύο τρίτα περίπου από αυτούς είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο. Το να πειστεί ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων να μετακινούνται μαζί πηγαίνοντας στην εργασία τους «θα μπορούσε να φέρει θεαματικά αποτελέσματα στις καθυστερήσεις και στην κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά τις περιόδους αιχμής», αναφέρει το βιβλίο Παγιδευμένοι στην Κίνηση. Επιπλέον, σε πολλά μέρη έχουν δημιουργηθεί λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας για αυτοκίνητα με δύο ή περισσότερα άτομα. Αυτοκίνητα με ένα μόνο άτομο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν αυτές τις λωρίδες.

Αν μπορείτε να επιλέξετε το πότε θα μετακινηθείτε, προσπαθήστε να αποφεύγετε την κίνηση στις ώρες αιχμής. Αυτό θα διευκολύνει περισσότερο τα πράγματα τόσο για εσάς όσο και για τους άλλους οδηγούς. Επίσης, αν σταθμεύετε σε κατάλληλα μέρη, το όχημά σας δεν θα εμποδίζει την ελεύθερη ροή της κυκλοφορίας. Βέβαια, ακόμη και τα καλύτερα σχέδια δεν εγγυώνται ότι δεν θα παγιδευτείτε σε κάποιο μποτιλιάρισμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το να έχετε την κατάλληλη νοοτροπία μπορεί να συμβάλει πολύ στο να μειωθεί η αναστάτωση.—Βλέπε το συνοδευτικό πλαίσιο.

Ασφαλώς, αν κατοικείτε σε μεγάλη πόλη, θα πρέπει να ζείτε με την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ωστόσο, λαβαίνοντας εσείς προσωπικά κάποια μέτρα με υπευθυνότητα, καθώς και εκδηλώνοντας ευγένεια και υπομονή προς τους άλλους οδηγούς, μπορείτε να μάθετε να αντιμετωπίζετε τις ταλαιπωρίες της κίνησης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share