Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Παυλάκης: "Δεν τελειώσαμε, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα πάει καλά το καλοκαίρι"

«Αυτό θα είναι δυσφήμιση της Ελλάδας»

14 Μαΐου 2021 10:14
Παυλάκης:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα, Παρασκευή (14/05) το lockdown, ημέρα κατά την οποία ο τουρισμός ανοίγει τις πύλες του.

Ωστόσο, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης διατύπωσε τις επιφυλάξεις του για την άρση του lockdown, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η κοινωνία παίρνει το μήνυμα ότι «τελειώσαμε» και προειδοποιώντας για τυχόν επιδημικό πρόβλημα και στα νησιά από τους συγχρωτισμούς.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τον Μάρτη υπήρχε χρόνος για σοβαρό lockdown αλά Πορτογαλία και Αγγλία, με άνοιγμα αφότου κατέβουν τα κρούσματα. Η Ελλάδα έχει 2.000 με 3.000 κρούσματα και νεκρούς καθημερινά».

«Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Είμαστε στο τέλος του επιδημικού κύματος. Το κύμα θα πέσει, το ερώτημα είναι αν θα πέσει στους επόμενους 2 μήνες και πάμε στον Ιούνιο με 1.000 και πάνω κρούσματα… Αυτό θα είναι δυσφήμιση της Ελλάδας και κακή θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές» τόνισε.

«Αν συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία δεν θα πάει καλά το καλοκαίρι. Χρειάζεται τεράστια προσοχή, μάσκες, εμβολιασμοί το συντομότερο, αποφυγή συγχρωτισμών, κοινωνική ευθύνη» προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να πέσουν τα κρούσματα, χρειάζεται έντονη ιχνηλάτηση και καραντίνα για όσους είναι ύποπτοι για κρούσματα, αλλά η χώρα δεν έχει ετοιμάσει τέτοιες μονάδες. «Δεν μπορεί να βασίζεται η χώρα μας μόνο στα γρήγορα τεστ, χρειάζεται τεράστια ποσότητα μοριακών όπως στο Ισραήλ. Υπάρχει τέτοια υποδομή;» διερωτήθηκε.

Βατόπουλος: Τέταρτο κύμα πανδημίας βλέπει την ώρα που ανοίγουν μουσεία, σινεμά και θέατρα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο κ. Βατόπουλος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο το οριζόντιο κλείσιμο γι’ αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ» και υπογράμμισε ότι «δεν ανοίγουμε γιατί η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά γιατί ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του».

Τόνισε ωστόσο, ότι « ιός είναι εδώ» και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς όπως είπε ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό και όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, σημείωσε.

«Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και υπάρχει φόβος για τέταρτο κύμα», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος. Σχετικά με τα self είπε ότι «η επιτροπή συζητά για τουλάχιστον ένα τεστ την εβδομάδα, ωστόσο υπάρχουν διάφορα τεχνικά θέματα», όπως ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν ξέρουμε την πραγματική χρησιμότητα των self test», ωστόσο κατά την άποψή του «πάει καλά».

Για το πότε θα βγάλουμε την μάσκα ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «πρέπει να ανέβει το επίπεδο εμβολιασμού και να πέσει η συχνότητα των κρουσμάτων για να μπορέσουμε να βγάλουμε την μάσκα» και πρόσθεσε ότι «η μόνη διάκριση που μπορεί να γίνει, μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων, είναι οι πρώτοι να μην κάνουν τεστ».

Σημείωσε ακόμα ότι «η επιτροπή θέλει να γίνονται τα πράγματα σιγά σιγά για να μπορεί να υπάρχει μια αξιολόγηση» και παραδέχτηκε ότι «η άρση των μέτρων είναι ένα ρίσκο».

Τέλος για όσους έχουν κάνει την μία δόση του εμβολίου συμβουλεύει ότι θα πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν κάνει το εμβόλιο».

Την ίδια ώρα ανοίγουν μουσεία, σινεμά και θέατρα

Λίγο πριν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, ημέρα γιορτής είναι και η σημερινή (14/5) με τα μουσεία όλης της χώρας να ξανανοίγουν τις πύλες τους μετά από μήνες "σιωπής" λόγω του lockdown για τον περιορισμό εξάπλωσης της Covid-19.

Φυσικά, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία επισκεπτών και εργαζομένων, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας και υγιεινής (πχ υποχρεωτική χρήση μάσκα, τήρηση αποστάσεων, συγκέντρωση περιορισμένων επισκεπτών ανά αίθουσα, καλός αερισμός χώρων, τακτική καθαριότητα, απολύμανση κλπ).

Δημόσια και ιδιωτικά μουσεία κάνουν σήμερα "επανέναρξη", με τα περισσότερα να έχουν αξιοποιήσει τη δύσκολη συνθήκη του παρατεταμένου εγκλεισμού για να πραγματοποιήσουν μια σειρά από εργασίες, όπως είναι η ψηφιακή αναβάθμιση των ιστοτόπων τους, ο εικονικός εμπλουτισμός των δράσεών τους, η συντήρηση κτηριακών υποδομών και αντικειμένων, η επανέκθεση συλλογών, η καταγραφή και ψηφιοποίηση των ευρημάτων, ο σχεδιασμός και η προετοιμασία νέων εκθέσεων και δραστηριοτήτων. Αρχαιολογικά ή μη, σύγχρονης ή παραδοσιακής τέχνης, παιδικά ή τεχνολογικά, με ανανεωμένη διάθεση μας προσκαλούν να (ξανά)ανακαλύψουμε τους θησαυρούς τους.

Βατόπουλος: Τετάτρο κύμα πανδημίας βλέπει την ώρα που ανοίγουν μουσεία, σινεμά και θέατρα

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τα γνωστά και αγαπημένα μουσεία ανά την επικράτεια, από σήμερα λειτουργούν επίσης οι εκθεσιακοί χώροι της Εθνικής Πινακοθήκης στο ανακαινισμένο της κτήριο επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, ενώ τις πόρτες τους ανοίγουν μέσα στον Μάιο και οι νέοι μουσειακοί χώροι στο Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου στην Αθήνα (Μαυρομιχάλη 6) και στην Αρέθουσα στη Χαλκίδα. Τέλος, με μέτρα προστασίας θα λειτουργήσουν τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Μετά το άνοιγμα των μουσείων, σειρά έχουν τα θερινά σινεμά, τα οποία ανοίγουν ξανά στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%, αλλά με μία μόνο προβολή το πρώτο διάστημα.

Τέλος, στις 28 Μαΐου, ξεκινούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους. Συναυλίες, παραστάσεις χορού και θεάτρου με πληρότητα 50%. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σε συνέντευξή του, "δεν μιλάμε για συναυλίες με όρθιους στην αρένα του γηπέδου. Δημιουργούμε απόσταση ασφαλείας μεταξύ των θεατών, δηλαδή θα γεμίσουμε όλο το θέατρο με αποστάσεις, κάθισμα παρά κάθισμα, όπως είναι η σκακιέρα".

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share