Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

20 εκατομμύρια σε γυμναστήρια και παιδότοπους

Δείτε ποιοι ακολουθούν

13 Μαΐου 2021 13:33
20 εκατομμύρια σε γυμναστήρια και παιδότοπους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι 18-20 Μαΐου θα ξεκινήσει η χρηματική ενίσχυση των γυμναστηρίων και των παιδότοπων.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, όπως είχα δεσμευθεί προσωπικά από την έναρξη αυτής της κρίσης, κάνει ό,τι μπορεί για να αξιοποιήσει με τον καλύτερο και ταχύτερο δυνατό τρόπο τους ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έχουν πληγεί από την πρωτοφανή πανδημία.

Ανακοινώνω ότι στις 28-30 Μαΐου ξεκινά το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την ψηφιακή αναβάθμιση των δικηγόρων, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ.

Τα προγράμματα αυτά έρχονται σε συνέχεια του μεγάλου προγράμματος της εστίασης που ξεκινά αύριο, Παρασκευή 14 Μαΐου, και θα έχουν ως συνέχεια το πρόγραμμα για τον τουρισμό που θ’ ανακοινώσουμε σε λίγες ημέρες. Όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του πίσω.

Θέλω να συγχαρώ τις υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα τον Ειδικό Γραμματέα, κ. Ζερβό και την Ειδική Γραμματέα, κ. Δανδόλου καθώς σε τέσσερις μήνες μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Σκάλκο και τον Υφυπουργό, κ. Τσακίρη, έχουμε επιτύχει απορρόφηση όση είχε ο ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης».

Τέλη Μαΐου ξεκινά η χρηματική αποζημίωση σε γυμναστήρια και παιδότοπους

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης αναφέρει:

«Στη συνολική στρατηγική επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την πανδημία της Covid 19, η στοχευμένη ενίσχυση συγκεκριμένων κλάδων που επλήγησαν σφόδρα, αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Με πόρους του ΕΣΠΑ ενισχύουμε τους κλάδους των Γυμναστηρίων και των Παιδότοπων ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πρώτες βασικές ανάγκες κατά την επαναλειτουργία τους. Παράλληλα ενισχύουμε και τους δικηγόρους για την αναγκαία αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων τους προκειμένου να ανταποκριθούν σε συνθήκες παροχής των υπηρεσιών τους μέσω τηλεδιάσκεψης και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων».

Ανοίγει αύριο (14/04) η πλατφόρμα για ενίσχυση της εστίασης

Ενισχύσεις ύψους έως και 100.000 ευρώ θα δοθούν από την κυβέρνηση σε επιχειρήσεις της εστίασης. Ποιοι το δικαιούνται;

Χθες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης ανακοίνωσε σε ανάρτησή του πως υπεγράφη η απόφαση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης.

«Σήμερα υπέγραψα με τον Αδωνι Γεωργιάδη την Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση επιχειρήσεων εστίασης που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Η υποβολή αιτήσεων ξεκινάει Παρασκευή 14/5 και ώρα 10:00 και μέχρι 30/7 και ώρα 15:00» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενισχύσεις φτάνουν μέχρι και τις 100.000 ευρώ

Το πρόγραμμα ενισχύσεων φέρει τον τίτλο «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών». Η δράση στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ και μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, με την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Με το πρόγραμμα θα δοθούν επιδοτήσεις μέχρι 100.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ ως συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ετησίου κύκλου εργασιών έτους 2019.

Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 δίνεται συνολική μη επιστρεπτέα ενίσχυση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ανηγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).

Ανοίγει αύριο (14/04) η πλατφόρμα για ενίσχυση της εστίασης

Αυτοί είναι οι δικαιούχοι της ενίσχυσης

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 330.000.000 ευρώ. Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, δικαιούχοι της δράσης είναι επιχειρήσεις εστίασης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

  • 56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
  • 56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις,
  • 56.29.20: Άλλες υπηρεσίες εστίασης,
  • 56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών

Η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής είναι Παρασκευή 14 Μαΐου και ώρα 10:00. Ημερομηνία λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής: Παρασκευή 30 Ιουλίου και ώρα 15:00. Η αίτηση χρηματοδότησης θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με τη δράση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο: Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 14:00 (κατόπιν ραντεβού). Τηλεφωνική ενημέρωση στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση από τις 09:00 έως τις 16:30.

Ανάσες από το Υπουργείο Οικονομικών: Μείωση της προκαταβολής φόρου και τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης

Ανάσες έρχονται από νέες ρυθμίσεις, που προβλέπει η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 100% σε 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις και στο 70% για τις επιχειρήσεις εκτός των τραπεζών.

Για το 2022 η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις αυξάνεται στο 80% ενώ παρατείνεται και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Για τις τράπεζες η προκαταβολή φόρου παραμένει στο 100% ενώ με την ίδια τροπολογία μειώνεται στο 22% από 24% ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις για τα κέρδη που θα αποκτήσουν από φέτος, τη στιγμή που υπάρχουν εξελίξεις και στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Τα μέτρα που προβλέπει η νέα τροπολογία

1.α. Μειώνεται, σε πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) από εκατό τοις εκατό (100%), που ισχύει, το ποσοστό προκαταβολής του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων. Τα ανωτέρω ισχύουν για την προκαταβολή φόρου που βεβαιώνεται με την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και επόμενων.

β. Μειώνεται, σε ογδόντα τοις εκατό (80%) από εκατό τοις εκατό (100%), που ισχύει, το ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Τα ανωτέρω ισχύουν για την προκαταβολή φόρου που βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 και επόμενων.

γ. Ορίζεται σε εβδομήντα τοις εκατό (70%), το ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, ειδικά για το φορολογικό έτος 2020.

2. Μειώνεται, κατά 2% (από 24% που ισχύει, σε 22%), ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των κατά ειδικότερα οριζομένων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 και εφεξής.

3. Το ποσοστό 100% της προκαταβολής για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, ισχύει για την προκαταβολή φόρου που βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και επόμενων.

4. Απαλλάσσονται, για το φορολογικό έτος 2021, από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, με εξαίρεση τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτή εργασία στο δημόσιο τομέα και συντάξεις. Η ανωτέρω απαλλαγή επεκτείνεται και για το φορολογικό έτος 2022 για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

5. Προβλέπεται, από το φορολογικό έτος 2020, η κατανομή της ωφέλειας της περ. ζ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν .4052/2012, ισόποσα εντός πέντε (5) φορολογικών ετών αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος εντός του οποίου θα προκύψει η ωφέλεια.

6. Τροποποιείται – συμπληρώνεται το άρθρο 69 του ν.4714/2020 σχετικά με τον μηχανισμό εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα, προβλέπονται τα ακόλουθα:

α. Ορίζεται ότι, ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) επί των ποσών που καταβάλλονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 (και όχι μόνο κατά το οικονομικό έτος 2020, που ισχύει), από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αυτών προς τρίτους, παρακρατείται από τους αποδιδόμενους στους ΟΤΑ Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

β. Προβλέπεται ότι εάν οι ΟΤΑ ολοκληρώσουν την αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής υ.α. (παρ.2 του άρθρου 6 του ν.4281/2014), το ποσό της επιχορήγησης που λαμβάνουν κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 από τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να μην παρακρατείται.

γ. Οι εν λόγω προτεινόμενες ρυθμίσεις ισχύουν αναδρομικά από τις 31.7.2020.

7. Επανακαθορίζεται η έναρξη ισχύος των άρθρων 48 και 49 του ν.4797/2021 σχετικά με: α) τους πίνακες των τιμών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανά χιλιόμετρο), που λειτουργούν ως συντελεστές για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας για επιβατικά αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, ταξινομούμενα για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε./Ε.Ο.Χ.), β) τη δυνατότητα υπαγωγής σε μειωμένο κατά 5% συντελεστή του τέλους ταξινόμησης (περ. α’ της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν.4714/2020), των επιβατικών αυτοκινήτων με άδεια κυκλοφορίας κράτους-μέλους της Ε.Ε. που έχει εκδοθεί πριν από την 1.6.2016, αντίστοιχα.

Με δικούς μας πόρους ενισχύουμε το σχέδιο ανάπτυξης δήλωσε ο Σταϊκούρας στο Bloomberg

Στην επίσπευση της υλοποιήσης του σχεδίου ανάταξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται το Bloomberg, στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στο αμερικανικό πρακτορείο, η Ελλάδα προχωρά ήδη στην υλοποίηση του προγράμματος ανάκαμψης από τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας πριν καν αρχίσουν να φθάνουν τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαστε από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν τα προγράμματά τους κι έχουν ήδη αρχίσει την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έτοιμη να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενώ είναι ήδη σε ισχύ πρότζεκτ όπως η παροχή τάμπλετ και λάπτοπ σε φοιτητές. Κι αντί να περιμένει την εκταμίευση της πρώτης δόσης των κονδυλίων από την ΕΕ, που αναμένεται μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, η Ελλάδα «καλύπτει με δικούς τους πόρους τα αρχικά κόστη», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι μεγάλο κι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοιχηματίζει ότι το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει «το μεγάλο επενδυτικό κενό, που παρατηρήθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και το οποίο επιδεινώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε ο Έλληνας ΥΠ ΟΙΚ. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2% πέρυσι υπό το βάρος της πανδημίας, μετά τη συρρίκνωση-μαμούθ κατά 25% την τελευταία δεκαετία λόγω της κρίσης χρέους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβλέπει για φέτος ανάπτυξη της τάξης του 3,6% και για το 2022 της τάξης του 6,2% χάρη στη βοήθεια που θα φθάσει με τη μορφή των κονδυλίων της ΕΕ και την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική του χρόνου. Η Αθήνα προσβλέπει και στην επέκταση του προγράμματος έκτακτης λόγω της πανδημίας αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, γνωστού ως PEPP, αλλά και την επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία ως παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρς, στόχος είναι να αποκτήσει η Ελλάδα μια πιο εξωστρεφή, ανθεκτική, ψηφιακή και πράσινη οικονομία κι όταν θα έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα «πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε με μια συνετή, ισορροπημένη και υγιή δημοσιονομική πολιτική, που θα περιλαμβάνει μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι η Ελλάδα θα έχει ταυτόχρονα «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον.

Η S&P Global Ratings αναβάθμισε πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, που όμως θα χρειαστεί χρόνο για να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα μετά την ολοκλήρωση του PEPP. «Η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και θα λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις για να διατηρήσει και να βελτιώσει από κάθε άποψη το τρέχον status των κρατικών τίτλων της», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Η ΕΚΤ έδρασε κατάλληλα αναφορικά με την πανδημία και την Ελλάδα «κάτι που είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Μεγάλη πρόκληση συνιστούν πάντως τα κόκκινα δάνεια και οι επιπτώσεις τους στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν τεράστιο απόθεμα επισφαλών δανείων, που είχε ξεπεράσει στην κορύφωσή του τα 100 δισ. ευρώ. Και μολονότι το ύψος αυτό έπεσε στα 47 δισ. στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο δείκτης έκθεσης της Ελλάδας σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένει ο υψηλότερος στην ΕΕ. Η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει μια 18μηνη παράταση του προγράμματος «Ηρακλής», που παρέχει κρατικές εγγυήσεις για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν κι άλλο τα κόκκινα δάνειά τους. Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος στις δηλώσεις του στο Bloomberg: «Είναι πολύ πιθανό ορισμένες συστημικές τράπεζες να πιάσουν μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι τον Δεκέμβριο και όλες οι συστημικές τράπεζες τον ερχόμενο χρόνο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share