Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επεισόδια με χημικά έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ: Διακοπή κυκλοφορίας στην Κηφισίας

Ένταση μεταξύ ΜΑΤ και Παλαιστινίων

12 Μαΐου 2021 20:22
Επεισόδια με χημικά έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ: Διακοπή κυκλοφορίας στην Κηφισίας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Όσα συμβαίνουν στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας είναι σοκαριστικά και στην χώρα μας ακόμη επικρατεί αναβρασμός για το θέμα, καθώς επεισόδια με χημικά έλαβαν τόπο έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ από άτομα αλληλέγγυα προς την Παλαιστίνη.

Η ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και τα ΜΑΤ, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών. Κλειστή ήταν η Κηφισιάς στο ύψος της πρεσβείας και η αρχή της Κατεχάκη, με Έλληνες μάλιστα να έχουν κινδυνεύσει στο Ισραήλ.

Ένταση στην πρεσβεία του Ισραήλ για τη Γάζα

Οι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη Λωρίδα της Γάζας να βυθίζεται στο χάος, καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

«Νίκη στα όπλα της Παλαιστινιακής Αντίστασης» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Σκηνές πολέμου σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας

Νύχτα πολέμου σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας, με τις εκτοξεύσεις των ρουκετών να μην έχουν τέλος.

Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό από τον Νοέμβριο του 2019, καθώς μέχρι στιγμής από τους 22 νεκρούς τα 9 είναι παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 700.

Το βράδυ της Τρίτης (11/5), η Χαμάς εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.

Ο στρατός του Ισραήλ προχώρησε σε 130 πλήγματα ως αντίποινα και ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 15 μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη διάρκεια της νύχτας.

Βροχή από ρουκέτες στο Ισραήλ

Ισραήλ: «Είμαστε έτοιμοι για κλιμάκωση»

«Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς», είπε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σε δημοσιογράφους. «Κατά τους τρέχοντες υπολογισμούς μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και του (σ.σ. Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Βρισκόμαστε στην αρχική φάση της ανταπόδοσής μας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Γάζα», είπε ο κ. Κόνρικους. «Είμαστε έτοιμοι για κλιμάκωση».

Οι ομοβροντίες ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν «πολύ σοβαρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ, την οποία δεν θα μπορούσαμε να μην ανταποδώσουμε», είπε ακόμη.

Οι τοπικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας έκαναν λόγο για 22 νεκρούς, ανάμεσά τους εννέα παιδιά, στα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό από τον Νοέμβριο του 2019.

Στο Ισραήλ, υπηρεσίες πρώτων βοηθειών έκαναν λόγο για αρκετούς τραυματίες μετά τις εκτοξεύσεις των ρουκετών. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρθηκε σε έξι τραυματίες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του στρατού, από χθες εκτοξεύθηκαν 200 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, το 90% των οποίων αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Πολλές κατέπεσαν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα που ελέγχει η Χαμάς.

Τα πλήγματα και οι εκτοξεύσεις ρουκετών καταγράφονται με φόντο τα συνεχιζόμενα εκτεταμένα βίαια επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης που κατέχει και έχει προσαρτήσει – παράνομα, βάσει του διεθνούς δικαίου – το Ισραήλ.

Χθες Δευτέρα τουλάχιστον 520 Παλαιστίνιοι και 32 ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε νέα επεισόδια στην Πλατεία των Τεμενών, τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ και τον ιερότερο για τον ιουδαϊσμό, καθώς και σε άλλους τομείς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς απείλησε το Ισραήλ πως θα προχωρούσε σε στρατιωτική κλιμάκωση αν οι δυνάμεις του δεν αποσύρονταν από την πλατεία ως χθες στις 18:00.

Η κλιμάκωση της βίας συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» – στο εβραϊκό εορτολόγιο, την επέτειο της κατάληψης του ανατολικού τμήματος της πόλης από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών (1967). Ακολουθούν εξάλλου εβδομάδες εντάσεων στην Ιερουσαλήμ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λοντ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέβαλε σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη Λοντ (κεντρικά), θέατρο τις τελευταίες ώρες «ταραχών» στις οποίες ενεπλάκησαν μέλη της αραβικής μειονότητας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε πως έδωσε πράσινο φως για να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη Λοντ, όπου η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «ταραχές» από μέλη της αραβικής μειονότητας μετά τον βίαιο θάνατο ισραηλινού Άραβα την προηγουμένη, για τον οποίο συνελήφθη Εβραίος, κάτοικος της πόλης, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος.

Συναγωγή παραδόθηκε στις φλόγες στην πόλη Λοντ, όχι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, εν μέσω επεισοδίων ανάμεσα σε Άραβες και Εβραίους κατοίκους, μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Άραβες φέρονται να σύλησαν συναγωγή στη Λοντ, πόλη που απέχει 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, και κατόπιν να την πυρπόλησαν. Δεκάδες αυτοκίνητα επίσης πυρπολήθηκαν, ενώ καταστράφηκαν βιτρίνες καταστημάτων.

Ο δήμαρχος της Λοντ, ο Χαΐρ Ρεβίβο, μίλησε για «εμφύλιο πόλεμο» και ζήτησε να επιβληθεί αμέσως απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στην πόλη. Η ισραηλινή αστυνομία ζήτησε απο τους Εβραίους πολίτες της Λοντ να εκκενώσουν την περιοχή.

Βροχή από ρουκέτες

Βροχή από ρουκέτες στο Τελ α Βιβ

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση προειδοποίησε ότι θα έπληττε «σοβαρά» το Ισραήλ, με αφορμή τον βομβαρδισμό, νωρίτερα, ενός πολυώροφου κτιρίου στη Γάζα, όπου στεγάζονταν μεταξύ άλλων και τα γραφεία στελεχών της. Το κτίριο αυτό κατέρρευσε.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες συναγερμού στο Τελ Αβίβ, τα προάστιά του και τις γειτονικές πόλεις. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 130 ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ.

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει πόσες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αμυντικό, αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε: «Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρισκόταν σε γειτονική πόλη, είπε ότι είδε τους κατοίκους να σπεύδουν στα καταφύγια και οι δρόμοι ερήμωσαν.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι μια ρουκέτα έπληξε ένα άδειο λεωφορείο στο προάστιο Χολόν. Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα 5χρονο κοριτσάκι, τραυματίστηκαν σε αυτήν την πόλη.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περισσότερες από 500 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από το βράδυ της Δευτέρας προς το ισραηλινό έδαφος, από διάφορες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Λόγω της «βροχής» ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν προσωρινά όλες οι πτήσεις από και προς τον αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. Στις 22.40 έγινε γνωστό ότι οι πτήσεις θα συνεχίζονταν κανονικά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share