Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

8ωρο τέλος και δια στόματος Χατζηδάκη

Επιβεβαίωσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός

12 Μαΐου 2021 16:13
8ωρο τέλος και δια στόματος Χατζηδάκη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε το εργασιακό νομοσχέδιο.

Τι αλλάζει με Κυριακές, άδειες, σωματεία και απεργίες.

Η ατομική σύμβαση μεταξύ εργοδότη – εργαζόμενου θα είναι το καθοριστικό στοιχείο στην διευθέτηση του χρόνο εργασίας σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. παρουσιάζοντας το εργασιακό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε τους φόβους της αντιπολίτευσης, ανακοινώνοντας σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας πως «η ρύθμιση θα μπορεί να εφαρμόζεται μετά από συμφωνία του εργοδότη με τις σωματειακές οργανώσεις ή με ατομική συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη».

Στην πράξη ουσιαστικά αναιρείται ακόμη και η δέσμευση του υπουργείου σύμφωνα με την οποία η διευθέτηση θα γίνονταν μόνον μετά από αίτημα του εργαζόμενου.

Θυμίζουμε ότι με την διευθέτηση σε 6μηνιαία βάση ένας εργαζόμενους θα μπορεί να εργάζεται έως και 10 ώρες ημερησίως με αντάλλαγμα μειωμένο ωράριο ή ρεπό σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Ως ασφαλιστική δικλείδα το υπουργείο προβάλλει την δυνατότητα του εργαζόμενου να αρνηθεί και αν αποδειχθεί ότι εξ αυτού του λόγου απολύεται, η απόλυση να κρίνεται αυτοδίκαια άκυρη.

Ειδικά πάντως για το ζήτημα των απολύσεων αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστου του 2019 η υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογήσει την απόλυση έχει καταργηθεί με τροπολογία του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας «ισχύει στην πατρίδα μας από το 1990 και μπορεί να γίνονται με συλλογικές συμφωνίες» επίσης σημείωσε πως «είναι συνήθεις πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αφού «το 54% των επιχειρήσεων προσφέρουν ευελιξία».

Είπε επίσης ότι «η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υποστηρίζει ότι η διευθέτηση μπορεί να ωφελήσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις». Για την Ελλάδα πάντως ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα αυτό θα επιλύεται σε ατομικό επίπεδο. Όπως σχολίασε ο υπουργός Εργασίας «υπάρχουν διαφορετικά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε εργαζόμενους αυτά θα ρυθμιστούν με ατομικές συμβάσεις εργασίας».

Υποστήριξε μάλιστα ότι «είναι ένα φιλεργατικό μέτρο εξυπηρετεί την συμφιλίωση της εργασιακής με την προσωπική ζωή». Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του υπουργού σύμφωνα με την οποία «αν μια μητέρα θέλει να δουλεύει μερικές ώρες παραπάνω την εβδομάδα για να βλέπει τα παιδιά της την Παρασκευή κανένας υπουργός δεν μπορεί να της πει ότι θα δουλεύει ακατέβατα πέντε μέρες για να τηρήσουμε μερικά δόγματα».

Ο Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε επίσης τις καταγγελίες που έχει κάνει η αντιπολίτευση σε σχέση με την κατάργηση του καθεστώτος επαναπρόσληψης του εργαζόμενου σε περίπτωση απόλυσης. Έως τώρα θυμίζουμε ίσχυε η δυνατότητα αυτή με την παράλληλη καταβολή ημερομισθίων υπερημερίας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός η δυνατότητα αυτή καταργείται εφόσον υπάρξει άρνηση από την εργοδοτική ή την εργατική πλευρά. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει καλή σχέση ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο «δεν έχει κανένα νόημα να τους βάλεις να συνεργαστούν» αναφέροντας πως πρόκειται για «το μοντέλο που ισχύει σε Γαλλία και Ισπανία». Ανάλογα προσαρμόζεται και η αποζημίωση απόλυσης αφού πλέον η καταβολή ημερομισθίων υπερημερίας χωρίς όριο μετατρέπεται σε προσαύξηση της αποζημίωσης που δεν μπορεί όμως να ξεπερνά το τριπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης.

Απολύσεις συνδικαλιστών

Όσον αφορά τη συνδικαλιστική δράση ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την αλλαγή της νομοθεσίας για να μπορούν να απολύονται συνδικαλιστές λέγοντας πως «η απόλυση μπορεί να είναι για σπουδαίο λόγο» όπως η «βιαιοπραγία εναντίον συναδέλφου». Ειδικά μάλιστα για την απεργία επισήμανε ότι «προβλέπεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία σε κλάδους κοινής ωφέλειας, 33%» έτσι ώστε «το 1/3 της υπηρεσίας θα δίνεται σε κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στον κλάδο 1264/82» ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται ο κλάδος της υγείας, των μεταφορών αλλά και της φορτοεκφόρτωσης στα λιμάνια. Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «υπάρχουν αντίστοιχες ρυθμίσεις σε πάρα πολλές χώρες. Είναι σύμφωνο αυτό που κάνουμε με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης» επισημαίνοντας πως «η απεργία δεν πρέπει να στρέφεται εναντίον της κοινωνίας αλλά και της εθνικής οικονομίας»

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share