Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Άνοιγμα γυμναστηρίων: Η πρόταση της Κυβέρνησης για 24 Μαΐου - Τι λένε οι ειδικοί

Σήμερα η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

12 Μαΐου 2021 13:20
Άνοιγμα γυμναστηρίων: Η πρόταση της Κυβέρνησης για 24 Μαΐου - Τι λένε οι ειδικοί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι ν' ανοίξουν τα γυμναστήρια στις 24 Μαΐου, αλλά οι λοιμωξιολόγοι είναι ακόμα διστακτικοί.

Μάλιστα, στη σημερινή συνεδρίαση, αυτό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα, όπου θα εξετάσουν εάν είναι εφικτό ν' ανοίξουν ή όχι αυτή τη χρονική περίοδο.

Οι ιδιοκτήτες των 2.500 γυμναστηρίων σε ολόκληρη την Ελλάδα αναμένουν με αγωνία τη σημερινή απόφαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Σημειώνεται πως στα γυμναστήρια απασχολούν σχεδόν 42.000 άτομα προσωπικό (γυμναστές και βοηθητικό προσωπικό).

Οι ειδικοί πάντως έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, καθώς η άσκηση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των αθλούμενων, ενώ θεωρείται μη εφικτή η έντονη άσκηση με μάσκα.

Ιδιοκτήτες γυμναστηρίων: «Δεν θα ανοίξουμε μόνο για εμβολιασμένους»

Να μην εφαρμοστεί για τα γυμναστήρια ο περιορισμός εισόδου μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί ζητούν οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων. Μάλιστα, από αυτά τα σενάρια δημιουργούνται πολλά ερωτήματα, όπως το αν θα ισχύει για όσους έχουν λάβει τη μία ή και τις δύο δόσεις, αν θα ανοίξει και πότε η πλατφόρμα και για τους κάτω των 30 ετών.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα πως «όταν έχουμε περιορισμένο αριθμό εμβολίων δεν μπορούμε να συζητάμε για προνόμια σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί γιατί δεν ήταν διαθέσιμα για όλους. Όσο πλησιάζουμε σε ένα ποσοστό που τα εμβόλια θα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους που θα επιθυμούν να το κάνουν, ναι τότε θα πρέπει να υπάρχουν κάποια κίνητρα«.

Λινού: "Να ανοίξει η πλατφόρμα και για τους κάτω των 30 ετών – Ελπίζω χωρίς περιορισμό επιλογής εμβολίου"

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρας αλλά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα μίλησε η Αθηνά Λινού.

«Η επιτροπή των λοιμοξιολόγων και η κυβέρνηση πιθανόν έχουν περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πράγματα πάνε καλά», ανέφερε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», σχολιάζοντας την επικείμενη ανακοίνωση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Σημείωσε παράλληλα, ότι χθες ο δείκτης θετικότητας ήταν χαμηλότερος, καθώς όπως είπε ήταν κάτω από το 4% και συγκεκριμένα ήταν στο 3,7%.

Η κ. Λινού τόνισε ότι με τους εμβολιασμούς πάμε καλά και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι πλέον είμαστε έξω και έχουε ελευθερία ειναι θετικό.

Λινού:

Τι είπε για τα εμβόλια, τα self tests και το ενδεχόμενο για προνόμια σε εμβολιασμένους

Για τον εμβολιασμό των ατόμων κάτω των 30 ετών είπε ότι πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα και για αυτή την ηλικιακή ομάδα και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τους δοθεί και η δυνατότητα να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν.

Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson είπε ότι είναι καλύτερο από άποψη πρακτικής και ταχύτητας, ενώ σημείωσε ότι στην Αμερική υπάρχει περιορισμός στα εμβόλια για τις έγκυρες και τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί.

«Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν το εμβόλιο με βάση αυτό που θα τους πει ο γιατρός τους» σημείωσε η κ. Λινού.

Σχετικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει για προνόμια στους εμβολιασμένους η κ. Λινού τόνισε «αυτό είναι σοφό και καλό υπό την δυνατότητα οτι μπορούν όλοι να εμβολιαστούν, διαφορετικά θα δημιουργηθούν ανισότητες».

Τέλος για τα self test και τα περιστατικά με ψευδή αποτελέσματα είπε πως δεν είναι εύχρηστα και ότι δεν έχουν επαρκή ευαισθησία ώστε να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα, είτε είναι αρνητικό, είτε είναι θετικό.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share